как се шие кукла

Ако не се кефите на играчките по детските магазини и като мен разглеждате с тъжен поглед рафтовете с кукли, може би вече сте се пробвали с шиенето на мека играчка. Ако не сте или сте и дори бихте повторили, тук споделям за вас моя опит. Искам да ви успокоя, че не е сложно, нито пък отнема много време. Притежаването на шевна машина е плюс, но и на ръка ще стане – дори напълно ще сте спазили канона за Валдорфските кукли, защото те се шият ръчно. Аз обаче съм нетърпелива и си помагам с машината.

Валдорфската система за обучение е основана на връзката с природата и играчките от естествени материали. Най-простата кукла е просто възел в средата на парче плат.

Ако искате нещо по-така:), ще ви трябват:

  • парчета плат

Най-добре плътно трико, не особено разтегливо. Подберете весели цветове, които се съчетават приятно. Препоръчвам, ако шиете куклата за вашето дете, да ползвате омалели бебешки или детски дрешки, защото са мекички и със сигурност ще са подходящи за играчка за гушкане. Намерете нещо розово, прасковено, бяло или кафяво за лицето и ръцете и други два цвята за крака и телце. По-малките деца почти веднага разсъбличат куклите и захвърлят дрешките, така че може да не се морите с шиене на дрешки. Просто направете куклата шарена.

  • вълнен пуловер

В светъл цвят и гладка плетка, старите вълнени пуловери – изпрани и сухи – са най-добрият пълнеж за парцалени кукли. Един ще стигне за няколко кукли, зависи от големината.

  • прежда

За косата. С не много дебела нишка и по-добре памучна, за да не боцка на дечицата.

  • канап или друг здрав, плътен конец

  • конци за бродиране

шием кукла

За главата на куклата ще ви трябва едно голямо парче трико. В него сложете малко от вълнения пуловер. Направете кръг с тропосващ бод и стегнете.

Целта е да е добре напълнено, а големината му ще ви води за размерите на останалите части на куклата.

шием кукла

С канап пристегнете главата веднъж вертикално, веднъж хоризонтално. Така я скулптрирате. След това зашийте малко топче плат за нос.

Ако платът прозира, тъмният канап ще се вижда. Проверете прозира ли трикото, когато е разпънато.

шием кукла

Ето как изглеждат парчетата плат на всички части на тялото, скроени и зашити. Крачетата може да са по-дълги. Главата може да е по-голяма от показаната. Няма правила, това е кукла и тя ще изглежда така, както вие решите. Не се страхувайте да експериментирате.

За главата: прегънете правоъгълното парче на две и зашийте. После зашийте в полукръг от единия край. Направете още две скосявания – ще станат на кръст, общо четири скосявания – за да се получи обла форма.

шием кукла

Преди да обърнете зашитите части, изрежете на триъгълници края на плата, без да стигате до шева. Така извивките ще ви се получат.

Аз обръщам тесните парчета с помощта на молив. Може да има и по-лесни начини, но съм самоука в шиенето, така че споделете, ако знаете по-добър метод.

шием кукла

Върху скулптрираната глава намъкнете скроеното парче. Може да го зашиете предварително, може да го направите на ръка и да опъвате плата върху оформената вътрешна част. Ако го зашиете предварително, рискувате да не е по мярка. Трябва да е добре опънато.

Внимателно и с подходящ цвят конец зашийте плата в долната част на главата, като се стараете да няма гънки под брадичката. Ако има, не се ядосвайте, детето едва ли ще им обърне внимание.

шием кукла

Напълнете ръцете и краката на куклата с навити на руло парчета от вълнения пуловер. Зашийте здраво краката и ръцете на местата им, към парчетата плат за торса. Аз ги зашивам с шевна машина, а торса – на ръка.

Когато зашиете торса, сложете малко от пуловера за пълнеж, а долната част на главата ще запълни останалата му част. Така главата ще е захваната наистина здраво и няма лесно да бъде откъсната. Зашийте със скрит бод главата към торса. Ако не знаете какво е скрит бод, представете си че правите тропоска между две парчета плат и с нея ги съединявате – мушвате в едниния плат, после в отсрещния. Или зашийте както успеете. Няма да ви върнат играчката:)

шием кукла

Ето зашитата мека кукла. Сега трябва да сложим коса. За целта нарежете много парчета прежда с еднаква дължина. По-добре сложете по-дълга коса, а после я подстрижете.

Направете възел в средата на всяко парче прежда. За този възел ще го зашиете и впоследствие то няма лесно да бъде отскубнато от главата на куклата:)

Пришийте с подходящ на цвят конец косата на куклата точно върху шевовете в горната част на главата – те са на кръст и ще бъдат прикрити от нея.

как се шие кукла

Очите и устата избродирайте с бод „зад игла“, най-добре с конец за бродиране. С голяма игла промушете конеца откъм задната част на главата, нека краят се скрие в пълнежа. Не затягайте конеца, когато сте готови, а отново изкарайте иглата от задната страна на главата. Издърпайте малко повече, отрежете и оставете и този край на конеца да се скрие в пълнежа.

Аз не се стърпях и направих тюлени поли. Според мен тюлът е чудесен за дрехи и аксесоари на меки кукли. С него можете да вържете косата, да го сложите като шал. Полите могат да се обличат и една върху друга.

как се шие кукла

Когато вкъщи шия играчки, винаги са по две, защото дъщеря ми много държи да притежава същата.

Сигурна съм, че детето ви ще е във възторг от вас, независимо какъв е резултата!

Надявам се инструкциите да са ви от полза и лесно да измайсторите кукла сами. Весели игри!

Мамина Бубина Писина

Много ми е интересно да научавам как си играят децата с играчките, които съм създала. Според мен подобна информация е особено ценна. Тези кукли поръча моя приятелка за две малки момченца. Беше ми много любопитно как ще ги възприемат. Ето разказът от тяхната майка:
„Джон харесва момичето, казва че съм аз, а другата е татко. Пако твърди, че момчето е пожарникар, той играе с дрехите. Сваля панталоните, според него са твърде дамски. Взима шапката от момичето и я ползва като шлем. Харесва ми, че куклите ги вдъхновяват да играят.“
Да си призная, дори аз бих се поколебала да подаря две кукли на малки момченца. Но бях убедена друг път да не се колебая:) Браво и благодаря, Таня!

мека кукла мека кукла мека кукла

http://umnobebe.com/2017/03/05/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8/