как да снимаме деца

Виждала съм само едно малко дете, което не се крие, а позира когато го снимат. За съжаление въпросното дете не е моето:) Ако и вие като мен обичате да снимате детето си и ви се иска снимките да стават хубави, ето няколко трика, които ще ви помогнат:

1. Давайте добър пример

Като начало, ще ви посъветвам никога да не бягате от снимки пред детето си. Аз го правя, ето че и дъщеря ми отказва да се снима. Дали родителите на онова детенце, което позира на снимки го правят? Изобщо. Те се снимат често и с удоволствие. Така че, не се сърдете на детето, когато то се обърне с гръб към обектива или размаха ръце в несъгласие.

2. Имате един опит. Най-много два

Запомнете го и се постарайте да не го пропуснете. Ако не успеете да направите добър кадър от първия път, след това детето започва да се върти и да губи търпение. Ако имате опция за покадрови снимки, ползвайте я – така ще щракнете повече пъти и ако детето е мигнало, няма да е проблем.

как се снимат деца

3. Заложете на естествеността

Не режисирайте детето. Ако искате то да се смее, но сте пропуснали момента, разсмейте го. Не го карайте да се усмихва – детските усмивки са само естествени. Другото са смешни гримаси. Така че, направете нещо забавно, кажете смешка. Ако искате да гледа към вас, размахайте нещо цветно, скрийте нещо в ръката си, което детето трябва да разпознае… Бъдете креативни.

4. Намерете интересно място

Всяка снимка става по-красива, когато фонът й е красив. Изберете някоя стена с графити, зелена поляна, впечатляващ интериор. Снимките са съвкупност от много неща, не само от усмихнати лица в близък план или паспортни.
Дрехите също влияят на снимките. Светлите дрехи отразяват светлината и озаряват с нея лицето, особено ако ползвате светкавица. Бялото ще направи детето по-бледо. Ярките дрехи ще направят снимката доста по-весела. Необичайните дрехи могат да я направят интересна.

как се снима дете

5. Не срещу светлината

Това си го знаете, но ще ви напомня: не избирайте фон да ви е небето. То винаги ще е по-светло и така лицето ще потъне в мрак. Обърнете детето с лице срещу светлината, не директно срещу слънцето или лампите, но все-пак така, че да го огряват.

6. Техниката

Много хора си мислят, че с професионален фотоапарат ще направят по-хубави снимки. Така е и не е така. Ако умеете да използвате въпросния фотоапарат, сигурно ще стане. Ако обаче очаквате техниката да се справи сама, заложете на приличен мобилен телефон. Любителските фотоапарати и смартфоните са измислени така, че да направят приемлива снимка почти без ваше участие. Те имат вградени светкавици и работят на автоматичен режим.
Независимо с каква техника снимате, не го правете на зле осветени места. Светкавиците на са приятни не само на децата, но и на големите. Намалете силата им или ги изключете напълно. Направете опит без детето да е в кадър – помолете някой да ви позира. Така ще се подготвите без да изразходвате търпението на мъника.

смучене на палец

Тази снимка е правена с доста простичък мобилен телефон през 2013-та. Личи си по резолюцията, но е кадрирана правилно и затова се е получила добре.

7. Кадрирането

Повечето непрофесионалисти гледат лицето да се намира в средата на кадъра. Всъщност, опитайте да го кадрирате малко по-нагоре. Ако мислено разделите хоризонтално и вертикално кадъра на 3, се получават 9 зони. Ъгловите и най-долните зони са слабите зони, там оставете само фон по възможност. Опитайте да позиционирате лицата между средната и най-горната зона.

Крупността също е от значение. Ако искате да покажете очите на детето, заснемете само лицето му. Ако искате да се вижда какво държи, покажете го до кръста. Ако искате да се вижда къде е, заснемете го в цял ръст.

правилно кадриране

8. Гледната точка

Стигнахме до най-важното правило, когато снимате дете. Приклекнете. Никога не снимайте дете от вашата гледна точка, защото ще фотографирате темето, а не лицето му. Не го карайте да вдигне глава – едва ли ще му е особено комфортно да гледа нагоре. Ако пък искате да се снимате с дете, вдигнете го или приклекнете, така че лицето ви да е близо до неговото. Правилото е: фотоапаратът трябва да е на нивото на лицето. Ще видите колко по-добре ще изглеждат снимките ви, защото няма да сте снимали основно пода и косата на детето си.

как се снима дете

Последния рожден ден на Елора – фотоапаратът е на нивото на детското лице. Възрастните трябва да приклекнат, ако искат да участват в снимката:) Нарочно избрах този кадър, за да се вижда ясно колко е важна гледната точка. Иначе детето ще остане в най-долната и слаба част на кадъра, сякаш е снимано между другото.

Спирам дотук с правилата. Препоръчвам ви да запечатвате хубавите моменти, а не само лицата, за да нямате безчет еднакви снимки, които не помните кога са заснети. Снимайте се, а после разглеждайте снимките и си спомняйте всички прекрасни случки! Забавлявайте се! Хубавите снимки не са идеалните, а онези, които са пълни с емоции!

Мамина Бубина Писина

как да снимам

СБОГОМ НА ЗАПЛЕТЕНИТЕ КОСИ