кукла като мама

Моя колежка има дъщеря с прекрасното име Мария. Освен, че името ми е слабост, с тази малка Мария сме си фенки. През лятото Мария ходи при баба си в един далечен български град и тогава, естествено, майка й й липсва.

Няма по-нежна любов от тази на децата към родителите, нали:)

Помните ли, по телевизията вървеше някаква реклама с момиченце, което си ляга, а майка му му подарява кукла по свое подобие, за да не му липсва през нощта. Тази реклама вдъхновила Мария и тя измислила как майка й ще й липсва по-малко, докато е при баба си. Досещате се – ушихме кукла, която прилича на нейната майка:)

Тогава си спомних, че в старите вярвания на българите присъстват фигури-закрилници на семейството и предците – не от плат, а от керамика – но все-пак присъстват. Наричат се пенати. Според мен идеята с куклата е същата и се надявам тя да изпълни своето предназначение.

кукла като мама

Вече съм обяснявала как се изработва кукла, затова ще пропусна частта за скулптрирането на главата.

Ето ги всички части на тялото – майката на Мария е висока и изящна, с дълги крайници. Постарах се куклата максимално да прилича на нея. Избрах плътно трико в телесен цвят, което не се разтяга много. Пълнежът е от вълна, също като при валдорфските кукли. Разликата между валдорфските и тази кукла е само в съвременните дрехи.

кукла като мама

Аз обръщам дългите парчета за ръцете и краката с помощта на молив – с неподострената част избутвам дъното на „чорапчето“, докато плата не се обърне с лицето навън.

После ръцете и краката на куклата се натъпкват с вълна. Торсът се пълни едва след като натъпчете в него „продължението“ на главата. Допълнете колкото е нужно и зашийте със скрит бод.

кукла като мама

Въпросното дълго парче прикрепя наистина здраво главата към торса. Все-пак, това е кукла, която олицетворява нечия майка и трябва да остане цяла независимо колко буйни са игрите.

Зашийте възможно най-незабележимо главата към тялото. Ако не успеете, сложете панделка там:)

кукла като мама

Ето нагледно как се прикрепя косата на куклата: нарежете дълги парчета прежда, в средата на всяко вържете възел. Косата се пришива конец по конец върху шевовете на главата точно за възлите. Така преждата не се измъква при дърпане.

Дълго търсих вълниста кафява прежда, обиколих всички магазини, за които се сетих. Нямаше букле в желания цвят никъде, сигурно защото зимата отдавна мина. Накрая взех дебела прежда с тройна усукана нишка и я разплетох. Така се получава ефекта на къдрава коса, каквато ми беше необходима за куклата.

кукла като мама

Тази кукла-майка има кафяви очи и коса, както и червен лак за нокти, също като оригиналната мама. Мария сама избра с какво да е облечена – дънки и дънково яке, плюс червен топ. Подобна комбинация на дрехи е характерна за майка й.

Аз добавих сърчицето. Това е кукла, пълна с любов.

До нея се виждат четирите части за дънковото яке-сако: два ръкава, гръб и две предници. Предварително са направени подгъвите, защото след ушиване няма да е толкова лесно.

кукла като мама

Първо съединявам задната и предните части. Пришивам ръкавите, както се вижда на снимката горе. След това сакото се довършва с два шева – от ръкавите при китките, през подмишниците до хълбоците.

От двете страни на сакото добавих по едно ухо за коланче, а коланчето е панделка, за да се съблича и облича куклата лесно.

кукла като мама

За дънките използвах две еднакви парчета мек дънков плат, отново предварително подгънати на крачолите. Имитирах джобове и странични шевове с характерния за дънките конец в охра. Съединих двете части отзад, после заших крачолите от края на единия до края на другия. Дънките се залепват с велкро лепка.

кукла като мама

За потничето прегънах продълговато парче плат на две и го заших. В единия му край прикрепих шнурче от същия плат, в долната част нанизах ластик.

кукла като мама

Така облеклото за куклата беше готово!

кукла като мама

Оставаше само да облека куклата и желанието на малката Мария беше изпълнено:)

кукла като мама

Почти винаги изработвам по две играчки, когато майсторя – едната е за дъщеря ми. Този път обаче правех кукла като майката на Мария, така че втора кукла нямаше. Елора през цялото време ми обясняваше, че всъщност косата на куклата много приличала на моята и затова трябвало да й я оставя:)

Надявам се куклата-майка на Мария да разсейва страховете й нощем и да й бъде вярна приятелка не само когато е далеч от дома! Идеята на Мария много ми хареса, затова я показвам. Опитайте да направите кукла-като-мама на своето дете. Дори да не сте много умели, ако детето ви вярва, че куклата му дава връзка с вас, то тя наистина ще го прави!

Можете да поръчате кукла-като-мама при мен. Цената варира според сложността и големината на куклата.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

мини кухня играчка