динозавърски яйца

Динозавърските яйца са нещо средно между фосили и начин да си „излюпите“ динозавърчета – „яйца“ от почва, в които се крият малки динозаври. Правих ги за четвъртия рожден ден на Елора и децата много ги харесаха. Имаме късмет дъщеря ми да е родена в началото на пролетта и досега винаги сме се радвали подходящо за пикници време в първите дни на април.

Динозавърските яйца са сполучлива идея за пикници и празници на открито, а лятото тепърва започва. Ако ви предстои да подготвяте детски рожден ден или друг празник с деца, горещо ви ги препоръчвам!

Не само момченцата се впечатляват от динозаври. На рождения ден само тригодишните не интересуваха особено от яйцата, но пък имаше река и те бяха отдадени на водата. Четиригодишните и шестгодишните бяха във възторг. Четиригодишните изпитваха повече трудности да забележат яйцата по земята. Когато играете тази игра, слагайте яйцата в определена зона малко преди децата да ги търсят, защото иначе ще има пропуснати и стъпкани яйца. Може би е добра идея да слагате яйцата върху цветни подложки или да им вържете панделки – така те ще ги забелязват отдалеч. Аз бях направила яйцата на цветни точки, но това не беше достатъчно. Налагаше се да насочвам децата понякога.

динозавърски яйца

Като начало, за да направите динозавърски яйца ви трябват малки динозавърчета на прилична цена. Потърсете в детските магазини и складовете на едро. Бихте могли да изберете и други видове животни, защо не?

Аз купих 20 броя, а децата на рождения ден бяха шест. Исках да съм сигурна, че всяко ще намери поне едно яйце, независимо дали другите деца са по-големи или по-наблюдателни от него. Децата се радват много на наградите, затова се постарах да осигуря време и възможност на всяко от тях да получи динозавър.

Съветвам ви да постъпите по същия начин – не искате да има тъжни личица на празненството, нали?

динозавърски яйца

Освен фигурките ви трябват:

  • почва – около 2 чаени чаши
  • пясък – около 1 чаена чаша
  • сол – около 1 чаена чаша
  • брашно – около 1 чаена чаша
  • вода, колкото да стане на гъста кал

Съотношението на съставките може да варира според това с какво разполагате. Почвата е основната консистенция, пясъкът е за да се отлепва и чупи по-лесно, солта и брашното държат всичко цяло, водата свързва съставките. Ако нямате пясък, не се вайкайте. Ще стане и без.

Забъркайте калната смес в леген и я полепете около всяка фигурка във форма на яйце. От посоченото количество дори ми остана малко, но всичко зависи колко големи са станали яйцата. Нашите бяха колкото кокоши яйца.

динозавърски яйца

После трябва да се въоръжите с търпение и да осигурите място за съхнене далеч от детски ръце и очи. Не правете динозавърски яйца в последния момент – нашите съхнаха 2-3 дни през последните дни на март. Вярно, тогава времето беше влажно, но имайте едно наум за съхненето.

Когато яйцата изсъхнаха им нарисувах точки с акрилна боя, за да се виждат по-добре. Това отне още половин ден съхнене.

динозавърски яйца

Ето крайният резултат, малко преди да бъде разчупен:) Прибрах и пренасях готовите динозавърски яйца в уплътнена кутия, за да ги опазя цели. Според мен са подходящи и за Великден, ако сте сред природата.

Надявам се да съм помогнала, ако търсите идеи за детски празненства. Моля ви и за още нещо: пейте песничката за рожден ден на български, нищо че я знаете и на английски. Чудесно е децата ни да говорят чужди езици, но нека празнуват на нашия! Знаете текста, нали:

Честит рожден ден за теб! Честит рожден ден за теб! Честит рожден ден, скъпи (име)! Честит рожден ден за теб!

Весело и безоблачно празнуване от мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

динозавърски неща
сортер по цвят щипки