игри за път

С моето семейство много обичаме да сме на път. Харесва ни не единствено пристигането някъде, а самото пътуване. Подготвили сме си плейлиста с български песни, които да пеем заедно. Носим домашна храна и напитки, лакомства, плодове. Като повечето деца, част от пътя дъщеря ми прекарва в сън, доста време просто гледа през прозореца и понякога се включва в разговорите. Ако обаче в колата сме повече хора и още някой седи на задната седалка, тя задължително става по-нетърпелива и се опитва да обсебва разговорите. Понеже е пълноправна част от групата, а забележките да не ни прекъсва в един момент остават единствена тема, имаме няколко игри, които всички заедно играем.

Не харесвам дъщеря ми да играе с телефони и таблети по време на пътуване. Искам да я науча да общува по време на път, да се радва на гледките, да открива красотата на света. Позволявам игра само в крайни случаи, когато знам, че шофьорът трудно ще понесе изблиците на детското нетърпение:) Ето ги нашите най-любими четири игри за пътуване:

  • Открий цвета

Играта е подходяща за всички деца, които познават цветовете. Като казвам всяко, имам предвид дори най-малките. Научих дъщеря ми на цветовете, бутайки я в количката, просто защото тя държеше да си говорим. Показвах й колите и назовавах цвета на всяка една. Беше на годинка и нещо. На две бях въвела понятията светло и тъмно към цветовете. Така че спокойно може да включите в играта някой мъник, просто опростете правилата.

Играта учи на наблюдателност, обогатява речника и може да се играе навсякъде денем. Един от участниците избира цвят, а останалите (най-вече детето) трябва да назоват по име първото нещо във въпросния цвят, което видят. Реплики от рода „ето там“ или „това“ не се броят, освен ако детето наистина е мъничко. Все-пак, вие назовавайте предметите, ако те не може.

  • Какъв цвят кола ще ни задмине

За целта, уви, отново трябва да е ден, а шофьорът да не е избрал най-лявата лента. Всеки от участниците избира цвят, затова по-добре да не са повече от трима-четирима. После изчаквате да ви подмине кола и да разберете кой и дали изобщо някой е познал. Надничането в огледалата за задно виждане не е позволено, но естествено, децата ще хитруват.

  • Познай кое е животното

Става за всяко време на денонощието. Редуваме се всички в колата. Описваме животно, което останалите трябва да познаят. Разбира се, изчакваме децата да се сетят. Ако те не го направят, в познаването се включват и възрастните.

  • Познай коя е думата по звуците

Подходяща за всички деца, които осъзнават или започват да осъзнават какво са отделните звуци – деца в детската градина. Не е необходимо да знаят буквите. Започнете с трибуквени думи и ако детето се справя, преминете на четири и петбуквени. Ние се редуваме един по един, включително дъщеря ми, да казваме дума по звуци/букви и изчакваме тя да я познае. Ако не успее, тогава „познава“ някой от възрастните.

Тези игри задържат вниманието на четиригодишната ми дъщеря между десет минути и половин час. Разбира се, всяко дете е различно. Някои обичат да рисуват и оцветяват, което също е що-годе подходящо занимание за път. Понякога приготвях лист за търсене на неща по пътя: знаме, силоз, поле с лавандула, гнездо, крави, трактор. Често не ми остава време за подготовка и тогава тези игри правят пътуването ни забавно и приятно. Дано направят весел и вашия път!

Мамина Бубина Писина

КАК ДА ПРАВИМ СТРАХОТНИ СНИМКИ НА ДЕТЕТО