монтесори кърпи за сгъване

Ако детето ви ходи на детска градина, много е вероятно там да бъде научено да сгъва – дрехите, завивките си. Ние, родителите също може да ударим едно рамо и да покажем някой и друг трик, още повече ако обучаваме детето вкъщи. С дъщеря ми сгъваме одеяла и завивките сутрин заедно. Нейните, понеже са по-малки, ги сгъваме като хващаме краищата им – в единия край Елора, в другия аз. Големите завивки опъваме на самото легло и аз я напътствам как да действа.

Понякога обръщаме сгъването на игра и тя се крие под одеялата, а аз я затрупвам. Друг път тя много държи да сгъне всичко без помощ. Зависи от настроението ни.

Горе-долу по същото време, когато започнахме да сгъваме вкъщи, направих три кърпи за сгъване. Оригиналните кърпи за сгъване на Монтесори са сини, от памучен плат. Аз имах тъничък червен и реших да ги направя от него, просто отвътре добавих подлепващо. После попаднах на доста по-хитра и лесна идея за направа за кърпи за сгъване:

Необходими са квадратни хавлиени кърпи. Може да рециклирате хавлии, които вече не ползвате, например старите хавлийки на детето ви. Единственото, с което е добре да се съобразите е кърпите да бъдат едноцветни. Може да пригодите и текстилни салфетки за гости, ако имате квадратни.

монтесори кърпи за сгъване

Аз не намерих квадратни кърпи, с които да покажа идеята, затова купих обикновени кърпи за гости и ги прекроих. Страните на квадрата трябва да са около 30 сантиметра.

Ако кърпите са нови, важно е да ги изперете преди това, защото памукът се свива много и може да се окаже, че сте направили правоъгълни кърпи за сгъване, вместо квадратни. Дори да не подгънете хавлиения плат, той бързо спира да пуска кончета и да се нищи. Така, че – режете смело. Аз разполагам със шевна машина, затова ги подгънах.

монтесори кърпи за сгъване

Виждате показаните червени кърпи – сгъват се на квадрат и триъгълник. Оригиналните Монтесори кърпи са четири – имат и вариант само с по една линия/сгъвка. Реших да си ги спестя, а на тяхно място добавих кърпа с три линии за сгъване, затова нашите кърпи са три. Нашите кърпи за сгъване образуват триъгълник, квадрат и правоъгълник. Така затвърждаваме и геометричните форми.

монтесори кърпи за сгъване

монтесори сгъване

За да направите видими линии за сгъване по хавлиения плат, използвайте прежда. Първо отбележете линиите с карфици, после на ръка ги тропосайте. Може да ги оставите на обикновена тропоска. Ако сте по-старателни, направете втора тропоска върху първата, така ще получите непрекъсната линия. На хавлиен плат не се получава изрядно равно, а може би аз не съм чак толкова прецизна в шиенето на ръка:)

монтесори кърпи за сгъване

Важното е, че не ви е необходима шевна машина или особени умения в шиенето, за да спретнете на детето си тези кърпи за сгъване. След като кърпите са готови, покажете на детето си как да ги сгъва – една по една, като след всяка го помолите да повтори действията ви.

Моята дъщеря е открила практично приложение на повечето Монтесори материали вкъщи. С червените кърпи например завива куклите си, слага ги и за салфетки на своите парти-изненади (чаени партита), простира ги. Момченцата може би биха ги ползвали като чергило за колите си, ако също търсят приложение и в ролевите игри.

Ако се чудите на каква възраст да предложите кърпите за сгъване на детето си, бих ви посъветвала то да е навършило три години. Елора е на четири и едва напоследък проявава истинско търпение и интерес към тях. Разбира се, всичко зависи от детето, възможно е то да ви попита за сгъването доста по-рано. Ако е заинтригувано, помолете го да ви помогне със сгъването на хавлиите вкъщи, например.

Скоро ще ви покажа следващите ни проекти за сгъване вкъщи – простички оригами за деца, на които дъщеря ми много се радва.

Желая ви усърдни и сръчни помощници вкъщи!

Мамина Бубина Писина

ПРОСТОР ЗА ЗНАНИЯ И ИГРИ