пясъчни отливки

Отдавна бях хвърлила око на тези пясъчни отливки на крачета и ръчички, но нали знаете как е като тръгвате на почивка – събирате багажа и забравяте по-голямата част от плановете си. Поне аз така правя:)

Тръгнахме без да ми остане време да купя гипс от София, добре че на плажа имах съмишленик и повод да отидем до Бургас, където от магазин на магазин най-накрая открих гипс, който съхне бързо, а не над половин час. Така плановете ми за отливки на плажа този път не си останаха само планове. На следващата сутрин се оказах на плажа, въоръжена с:

  1. бутилка чешмяна вода
  2. съд за разбъркване на гипса (пригоден от опаковка, която после да изхвърля)
  3. пръчка за разбъркване на сместа
  4. гипса, който успях да намеря
  5. кутия, в която да отнеса отливките от плажа цели.

В никакъв случай не ползвайте морска вода – след това отливките ще миришат ужасно.

Под развеселения поглед на плажуващите наоколо се заех да експериментирам.

пясъчни отливки

Не крия марката на гипса, защото се продават доста бавносъхнещи продукти, които на плажа ще ви създадат грижата да пазите дълго отливките си от тичащи деца и напечени от слънцето възрастни. Този съхне за около пет минути и опаковката не е 25 кила:)

Реших да правя отливките до „бивака“ ни, а не до водата, за да ми е по-лесно, а и да събера по-малко озадачени погледи. Намокрих пясъка с морска вода, донесох и в кофичката на Елора, след това се заех на направя „леглото“ за отливките. Това се оказа малко по-трудна задача.

пясъчни отливки

Мокрият пясък е твърд и малките крачета и ръчички нямат силата да оставят дълбок отпечатък. Аз поставях ръката на дъщеря ми върху мокрия пясък, посипвах отгоре сух, после го мокрех. Внимателно вдигах ръчичката, като предварително бях помолила Елора да не мърда.

Направих няколко опита и избрах два отпечатъка на ръчичка и един от краче. По-добре направете повечко „легла“, защото не винаги отливките са успешни. Едва тогава разбърках гипса с чешмяната вода до консистенция, колкото рядка боза и я излях в импровизираните калъпи. Ето ме как ги пазя и чакам да изсъхнат:)

пясъчни отливки

След десет минути се престраших да повдигна отливките. Оказаха се готови. За късмет само едната не се беше получила. Внимателно ги почистих от излишния пясък. Прибрах отливките в кутията, за да ги отнеса цели до вкъщи. Мисля да ги залепя на оградата на вилата, но тези плажни отливки стоят красиво и в рамка, особено по две.

Чудесен спомен са от морска ваканция, не мислите ли? Също и подарък за бабите и дядовците, който те със сигурност ще оценят!

Желая ви кротко море и ласкаво слънце!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

сапунени облаци