фигурки от пясъчно тесто

На морето запълнихме една вечер с майсторене на сувенири – от солено тесто с морски пясък. Изсъхналите фигурки могат да бъдат закачени в градината или вкъщи или да ги подарите на най-близките. Ако сте особено сръчни, може да измайсторите подаръчета за приятели, вместо да купувате китайски сувенири.

Единственото неудобство за това тесто е, че съхне бавно. Направете го в началото на почивката си или си занесете пясък вкъщи и го направете след като се върнете. Нашите сърчица и рибки съхнаха повече от седмица на сянка.

от пясъчно тесто

Забъркахме нашето солено пясъчно тесто направо в кофичката на Елора. Бяхме приготвили:

  • чаша пресят морски пясък
  • чаша брашно
  • чаша сол
  • хладка вода
  • мидички и охлювчета
  • формички за сладки
  • сламка за изрязване на дупчици

От това количество излиза доста солено тесто, така че намалете количествата, ако не искате двайсетина фигурки, които да крепите напът за вкъщи:)

морски спомени

Забърках тестото с хладката вода, докато сместа стана хомогенна. Показах на Елора как може да оформя фигурки с формичките за сладки, след това гледах само да помагам. Разточвахме тестото с бутилка, правехме на някои фигурки дупчици със сламката. Ако децата ви са по-големи или по-умели, може би изобщо няма да са ви необходими формички.

Предния ден на скалите до кея на Черноморец открихме доста черупки от морски охлювчета, които с радост ползвахме за украса.

от пясъчно тесто

Ето част от оцелялата готова „продукция“. Не са крехки, не се рони пясък от тях. При желание може да се запечатат с безцветен лак, но аз не го сметнах за нужно. На онези без дупчици залепихме магнит и така станаха чудни магнитчета за хладилник.

Елора е много горда – подари фигурка на една от братовчедките си още преди да са напълно изсъхнали, закачи друга в стаята си. Догодина пак ще направим! Опитайте и вие, ако ви предстои море или сте от щастливците, живеещи там!

Мамина Бубина Писина

ПЯСЪЧНИ ОТЛИВКИ ЗА СПОМЕН ОТ ЛЯТОТО