четене на приказки

Това са седем чудесни идеи, които според мен умножават многократно ползата от четенето на приказки. Не са сложни за изпълнение и съвсем не е нужно да ги изпълняваме винаги. Аз ги спазвам, ако не забравя. Хубаво е, че в един момент Елора свикна с тях и започна сама да ме подтиква с въпросите си. Тези седем идеи не са мои, попаднах на тях преди време, в англоезична статия. Ако искате да я прочетете в оригинал, последвайте този линк. Не съм превеждала статията дословно, добавила съм моя опит по темата.

  1. Четете имената автора и художника.

Освен заглавието е хубаво детето ни да знае, че за създаването на книжката са участвали реални хора. Обяснете му какво значи автор и илюстратор. Може би детето няма да запомни имената, но със сигурност знанието, че има такива професии ще разшири кръгозора му.

  1. Подтиквайте детето си да гадае какво ще се случи.

Включете се и вие с предположения, за да му дадете пример. Гадайте по заглавието и заглавната илюстрация, или когато стигнете до вълнуващ момент. Така ще засилите интереса на детето, също развивате въображението и умението му да се изразява. Обяснете на детето си, че тук няма грешни отговори. Нека не се стеснява да си измисля.

четене на приказки

  1. Попитайте детето си каква случка е нарисувана на някоя от илюстрациите.

За децата картинките са много важни. Почти сигурно е, че поне в началото избират книжките по тях. Дори вие да не ги попитате какво мислят, те сами ще задават въпроси, ако според тях илюстрацията не отговаря на историята. С разискването на картинките отново развивате въображението и умението на детето да се изразява.

  1. Сочете буквите, докато четете.

Така ще бъде възможно детето да ви следва, ако вече знае буквите и се опитва да чете. По-малките ще разберат, че четете от ляво надясно и от горе надолу. Аз го правих известно време, но соченето не е много лесно и понякога дразни. Сега го правя от време на време, примерно за една десета от текста, когато дъщеря ми е седнала до мен.

  1. Разисквайте прочетеното.

Без да прекалявате с въпросите, попитайте детето си кой герой най-много му е харесал. Или как си представя нещо от историята. Или го накарайте да си припомни парче от историята: какво е загубила Пепеляшка, къде е отивала Червената Шапчица? В началото на детето няма да му е лесно да отговори, затова му помагайте. Дайте му няколко отговора, от които да избере. Приемете дори нелогичните отговори, дайте му верните, ако е забравило историята. Ще упражните паметта му и ще узнаете личното му мнение.

  1. Препрочитайте книжките.

Знам, че е много дразнещо да четете едно и също безброй пъти. В един момент забелязвате, че детето ви е научило приказките наизуст. Това също е полезно действие. Освен това повтарящите се действия карат децата (а и възрастните) да се чувстват спокойни.

четене на приказки

  1. Наслаждавайте се на четенето с вашето дете.

Може би това е ключът за любовта към книгите – насладата, която детето ви вижда, че изпитвате. Няма значение колко книжки ще му купите и дали ще си ги избере само. Ако на вас не ви е интересно докато четете, малко вероятно е да заразите с интерес и детето си. Ентусиазмът е заразителен.

Както Айнщайн е казал:

Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате децата ви да бъдат по-интелигентни – четете им повече приказки.

Мамина Бубина Писина

АЗБУКАТА КАТО ПЕСЕН