тиха книжка пчели

5 листа, 10 странички

размер на лист 21/21 см

цена 120 лева

възраст – от годинка до предучилищна възраст

Днес ще ви покажа тихата книжка за Пчелите и тяхната вълшебна гора, която направих за първия рожден ден на малкия Стефан от Карнобат. Да му е честита първата свещичка на тортата, нека расте здрав и любопитен!

Какво е важно, когато изработвате или измисляте книжка за малко дете?

Правила съм няколко различни книжки за дечица около годинка, затова лесно се ориентирах в приоритетите: сензорни игри. За пипане, дърпане, ровене, бутане. И такива, които издават звук.

Всъщност, книжката за Стефан се очаква да му е интересна и когато е на четири. Проверено е – едва удържах Елора далеч, а сега започвам да майсторя пчелички и за нея. Разликата ще само във времето, което Стефан би отделял за игри с тихата книжка. На годинка времето за концентрация е до пет минутки според мен. Ако занимавате детето си, то това време постепенно ще се удължава. Срещала съм и петгодишни деца, които също задържат вниманието си едва пет минути.

Разбира се, концентрацията зависи също и от това дали детето е уморено, дали е гладно, дали други стимули го разсейват – като при възрастните. Все-пак, децата се научават да задържат вниманието си постепенно и с родителска помощ. Играйте с детето си, показвайте му какво и как да направи. Не се подвеждайте от въпроса „Играе ли си вече сам?“. Децата ни имат нужда от пример, когато играят, а и от компания. Те пак ще си играят сами, има време за всичко.

тиха книжка пчели

Ако изработвате играчка за едногодишно дете, обърнете внимание на първо място на безопасността. Никога не лепя, шевовете са здрави. Виждала съм предложения филца да се лепи с горещ силикон, но от опит знам, че много често силиконът (дори скъпият и качествен) след време се разлепя. Важно е играчката да няма и да не се отделят малки части, които детето може да погълне.

Ето защо боцкащата страна на велро-лентата е зашита върху отделящите се кръгчета на пъзела-гъсеничка с име. Така момченцето няма да поиска да лапне боцкащите кръгчета. Същото се отнася за всички отделящи се части в тази книжка.

Историята за пчелите започва разбира се с името на собственика й. Освен пъзелът от голямо към малко, на заглавната станичка има три издърпващи се цветя, където пчеличките събират мед. Дърпането пък е любима занимавка за мъници.

тиха книжка пчели

На втората страничка са другите три края на цветята за дърпане, плюс охлювче и калинка, които се крият в тревите. Те са другарчетата на пчелите, които гладния паяк дебне по-навътре в книжката.

Пчеличките са четири, защото са маракаси, които се групират две по две по звук. Тази игра е част от Монтесори обучението, а децата харесват играчки, които издават шум. Пчелите имат кошер, в който Стефан ще бърка от две страни – откъм кръглия вход и през следващата прозрачна страница с цип.

тиха книжка пчели

Ето го паякът с мрежа от ластик. Идеална е за дърпане, както и за закрепване на останалите насекоми.

тиха книжка пчели

Следва брегът на езерцето, където в импровизирания „пясък“ се крият съкровища, които да изровиш. В езерцето плуват четири рибки в различни цветове, които се избутват с пръстче. По средата има водна лилия, от която пчелите също събират медец.

тиха книжка пчели

Голямата жаба дебне насекомите и опитва да ги хапне с дългия си, лепкав език. Над нея лети пеперудка. Тя също е приятел на пчеличките.

В гората на пчелите живее и мечо. Мечо много обича да си хапва медец. Коремчето му е пухкаво, а главата и крайниците му се отлепят. Така Стефан ще научи местата им.

Накрая идва огледалната повърхност на езерото, скрита зад листа с различна плътност – едното е меко, друго пък шумоли. Щом ги разгърне, момченцето ще види собственото си отражение.

тиха книжка пчели

В началото Стефан ще бъде привлечен от една-две игри, постепенно ще обърне внимание и на другите. Забелязвам, че дъщеря ми, вече на четири, сега играе много повече с книжките, които съм й шила когато е била на две.

Важно е играчките да са подбрани според възрастта на детето – за да не му е трудно да играе с тях. С такава книжка едно дете на годинка и повече ще упражнява фината моторика, концентрацията, слуха, имената на цветовете, понятията от голямо до малко, меко-твърдо… Четири-петгодишните биха играли с историята, която се крие между страничките от плат.

Желая весели игри на рожденика Стефан и дълго-дълго да си играе с пчеличките! Надявам се книжката да ви е харесала.

Ако искате да поръчате тази книжка, моля, свържете се с мен по телефона или чрез страничката на Мое умно бебе във Фейсбук.

Евел Инара

Вижте как изглежда Книжката за четирите пчелички, ушита за малкия Андрей:

тиха книжка пчелички
тиха книжка пчелички
тиха книжка пчелички
тиха книжка пчелички
тиха книжка пчелички