домашен оцет

Ето го нашият домашен ябълков оцет, направен от обелки на ябълки, в апартамент без тераси. Цяло лято миналата година четох описания как да направя оцет – с био ябълки и мед, как да го бъркам и къде да го държа. Есента мина, а аз само обмислях как не ми се хабят био ябълки и как ли ще мирише вкъщи… Накрая затворих краставичките с купен оцет. Няколко месеца по-късно, докато четях за ферментацията и хапвах ябълки, ми просветна:)

Оттогава правя оцет вкъщи от обелките на ябълките, които хапваме. Според изследвания нитратите изчезват при ферментация, така че не е чак толкованеобходимо плодовете да са био. Сладостта се слага, за да да е по-бърза ферментацията и след това тя напълно се абсорбира – ето защо слагам обикновена бяла захар. Разбира се, вие може да си направите оцет с био ябълки и мед по същата технология. Въпрос на убеждения.

Оцетът е полезен за безброй неща. Например:

  • за тоник за разресване на коса.
  • против ухапвания от комари – намажете тялото си с него и комарите няма да ви доближат. Няма да миришете ужасно:)
  • за сваляне на температура.
  • за почистване – смесен с веро мие ламинат, керамика, кухненски уреди.
  • вместо омекотител. Аз отдавна се отказах от омекотителя. Смесвам 100 мл. ябълков оцет с 2 лъжици хлебна сода. Понякога добавям лавандулово или друго масло.
  • ободряваща напитка, която изхвърля токсините: чаша топла вода, лъжица мед, две лъжици оцет. Получава се приятен „чай“, който се пие сутрин на гладно. Ябълковият оцет съдържа много антиоксиданти.
  • за домашните туршии

Ето как правя оцета вкъщи:

домашен оцет

Измийте добре две големи ябълки. Може да ги накиснете в солена вода, ако имате време. Обелете ги.

Хапнете си обелените парченца:)

Напълнете някъде около 2/3 от 700 милилитров буркан с обелките. Това значи и семки, и дръжки.

домашен оцет

Добавете 3 супени лъжици захар. Няма значение каква захар добавяте – захарта си е захар за организма, но тази ще се абсорбира при ферментацията. Тоест, не се изхвърляйте със скъпи съставки, освен ако не правите гурме оцет, който после ще оставите да отлежи. Може да се получи наистина вкусно, ако имате търпение.

Долейте до гърлото на буркана филтрирана или преварена вода. Разбъркайте леко, ако искате.

Захлупете с парче тензух и ластиче, за да може да диша, но вътре да не да попадат насекоми.

Оставете на проветриво място – на сянка навън или в стая, но не в шкаф. Аз държа моите три буркана от вътрешната страна на прозорец с щора. Почти постоянно правя оцет, защото вкъщи се харчи.

домашен оцет

Някъде на третия-петия ден в буркана ще се появи пяна. Тази пяна може да е оранжевеникава, а може да е бяла. Казвате й „здравей“ и чакате – някъде около 20-30 дена, зависи колко е топло. Ако е наистина горещо, може дори малко течност да изтече извън буркана и да оцвети тензуха. Когато пяната и балончетата изчезнат, десертният оцет ви е готов. „Десертен“ означава, че е мътен и недостатъчно кисел. Трябва да отлежи поне няколко месеца, за да стане „истински“ оцет. Но, пак може да си го ползвате за почистване, сваляне на температура, пране и всичко друго, освен за туршии.

Докато ферментира, от буркана няма да мирише на оцет, а на ябълки. Моят оцет е в дневната и не ни пречи, напротив. Оцетът неутрализира други миризми.

Може да разбърквате бурканите, може изобщо да не го правите. Аз първите пъти бърках всеки ден, сега вече не. Каквото и да решите, няма да сбъркате. Ако не разбърквате изобщо, най-горните ябълки може да мухлясат. Това не е проблем.

домашен оцет

Когато минат около 30 дена, ще забележите, че вече в буркана не се случва нищо – няма пяна, няма балончета. Прецедете готовия десертен оцет. Той е естествено мътен.

Ще се убедите, че ферментацията е приключила напълно, ако го сложите в затворен съд, а когато на другия ден го отворите, той не е леко „под налягане“. Щом не отделя газ, значи е готов, макар все-още десертен.

За да получите отлежал оцет, трябва да оставите този „десертен“ оцет поне няколко месеца в бутилката. Тогава оцета ще стане по-бистър и по-розово-оранжев на цвят, а вкусът му, макар по-наситен, няма да има нищо общо с онзи кисел, масов оцет. Наскоро открих забравена от миналата година бутилка с ябълков оцет в шкафа. Беше бистър, с цвят на бренди, а в бутилката имаше нещо полупрозрачно и твърдо като сапун – истинската оцетена гъба. Пийнах малко от оцета, защото още се чудех какво е. Не само на цвят беше отлежал, човек можеше да си го пийва като дижестив, толкова мек беше станал:)

Приготвяли сме оцет и от годжи бери с мед, също и от къпини – те стават наистина божествено вкусни.

Ето и видео с приготвянето:

Ние вкъщи сме големи фенове на този домашен ябълков оцет – той не ни струва нито стотинка, а носи много ползи. Надявам се да съм ви била полезна!

Изпитано и препоръчано мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

сок от грозде