рисуване за малки деца

Когато започнах проекта Мое умно бебе, изобщо не подозирах, че ще има толкова много родители, които съзнават колко важно е да развиват способностите на децата си. Благодаря за подкрепата, за личните съобщения и коментарите, благодаря че препоръчвате този сайт на приятели. Това е голям стимул за мен и моето семейство!

Може би вече сте се сблъсквали с момент, в който малкото ви дете престава да е привлечено от рисуването. При дъщеря ми за първи път се случи, когато тъкмо беше навършила три. Губенето на интерес към някоя дейност е нормално за децата, но на мен ми се искаше да поддържаме навика. Според мен, ако нещо дълго време не се практикува, то излиза от естествената рутина и после по-трудно се връща в нея. Допреди това тя често сама решаваше да порисува, а ето че дори с подканване не започваше да се занимава с това. Ето защо, когато забелязах че вече месец Елора не е посягала нито към фулмастерите, нито към боите, нито дори към така любимите й химикалки, реших че е време за нови идеи.

рисуване за малки деца

Тези идеи за рисуване не са само за деца, позагубили интерес. Всички деца в предучилищна възраст, а защо не и в началните класове, биха се забавлявали с тях. Забелязала съм, че когато съм до Елора, когато рисуваме заедно, на нея й е по-интересно.

ОЦВЕТЯВАНЕ НА СМАЧКАНА ХАРТИЯ

Смачквате лист, което е много забавно за детето, после започвате да оцветявате топката хартия с водни бои. Може да разгънете и смачкате няколко пъти и да добавяте различни цветове. Накрая се получава интересна мацаница, тип „художествена“ хартия. Можете просто да я закачите на таблото/простора си за рисунки или да я ползвате за друг проект.

рисуване за малки деца

Оцветената хартия е подходяща дори за опаковане на малки подаръчета, но по-важното е, че докато детето оцветява, то се докосва до триизмерността. Има скрити места в топчетата хартия, които остават бели. Този начин на рисуване подтиква детето да разсъждава.

рисуване за малки деца

Рисуване с карта: 

Просто направете няколко точки с темперна или акрилна боя върху листа. Аз карам Елора да си избере цветовете. Ако тубичките позволяват, оставете детето да направи точките само.

След това му покажете как картата ги размазва и прави линии от точките. Подходящ метод за рисуване на дъги, морета, небе, поле и абстрактни мотиви.

Разбира се, рисуването не продължава дълго, особено с деца, позагубили интерес към него. Около 10 минути, може и по-малко. Всяка минута отгоре е бонус. Когато детето каже, че е готово и не му се рисува повече, не го карайте да продължи насила.

рисуване за малки деца

Огледални рисунки

За тях отново ще ви трябват темперни или акрилни бои. Малките деца клепат повечко боя и са бързи, което е идеално за целта. Вземете по-плътен лист и го сгънете на две. От едната страна помолете детето си да нарисува нещо конкретно и простичко.

Не казвайте на дете: нарисувай ми нещо. Така само ще го затрудните. Бъдете конкретни, поискайте да ви нарисува стълба, дърво, облак… Нещо обикновено е по-добре.

Когато рисунката е готова, прегънете листа и му покажете как огледално се е отпечатала рисунката върху празната страна. Дайте му още един лист и му предложете да го направи отново с нова рисунка, а след това да я прегъне само.

Винаги окачайте готовите рисунки в импровизирана изложба или ги снимайте и ги пазете в телефона си. Изпращайте ги на бабите и дядовците. Не е необходимо да обяснявате на детето си, че е гениално, само да проявите интерес. Вашето внимание към творчеството му ще го поощри повече от всичко друго.

рисуване за малки деца

Прерисуване

Мислите, че е рано? Не сте опитвали? Детето ви ще ви изненада приятно. Това е много добра игра за развиване на наблюдателността и връзката между очите и ръката.

В началото детето ще е неуверено, може да каже, че не умее да прерисува. Когато започнахме, аз прерисувах заедно с Елора и винаги подчертавах, че е важно да опита, а не да направи наподобяваща рисунка. Избирам прости форми, позволено е дори да се очертава. Туканът на рисунката е правен, когато тъкмо беше навършила четири – ако ви е нужен ориентир за възраст, макар че всяко дете е различно.

рисуване за малки деца

Отпечатване с предмети от бита. 

Тук съм показала вилица, но може да ползвате всичко – картофи, лимони, стъбла от целина, капачки, решетъчни лъжици, дори пръстите си.

Нужна ви е гъба с изцедена върху нея темперна или акрилна боя. Друг вариант е да боядисате повърхността на предмета с четка и повечко водни боички. Аз винаги правя две рисунки – едната за мен, другата за Елора. Показвам върху моята, тя повтаря действието върху нейната. После има възможност да поиграе с наученото. Почти винаги решава да дорисува или дооцвети нещо и върху двете рисунки.

рисуване за малки деца

Спирали

Със спирали могат да бъдат нарисувани много неща. Рози като на рисунката горе – от едната страна е опита на Елора, от другата моят пример, който не е нарисуван предварително. Така ще научите детето си на още един начин да изобразява цветя, слънце, короните на дърветата, охлюв, пушек, храст, къдрава коса… Сигурна съм, че то ще се сети за още, щом усвои спиралите. Те са и чудесно упражнение за подготовка за писане.

рисуване за малки деца

Две техники с четка: отпечатване и пръскане на боя

Пръскането на боя с четка ще се хареса дори на най-отегченото от рисуването дете. Вие може да сте малко притеснени за цапането, но все-пак опитайте. Цапането не е грях:) В къща с деца задължително трябва да има боички.

Децата не бива да рисуват само в детската градина, не го забравяйте. Вкъщи те оформят своите интереси, не в градината. Вкъщи е мястото за удоволствия и почивка. Онова, което вършат децата в дома си, след време ще е онова, с което ще се разтоварват, тяхното хоби. Останалото е част от учебен ден.

След първото губене на интерес към рисуването разбрах, че това е просто период. Той отминава, може да бъде по-дълъг или по-кратък, може никога да не се случи или да се повтаря. Не е повод за притеснение, но ви препоръчвам да поддържате искрата към рисуването, докато детето ви е в подобен момент. Не насила, а увличайки детето си в игра, показвайки му трикове. Понякога децата просто се чувстват неуверени, че могат да се справят.

Ето и една бонус идея, която също се приема добре:

Рисунка по приказка

Четем нова приказка и когато видя, че много се е харесала на Елора, я моля да ми нарисува главните герои. Засега съм конкретна в молбите си, след време или щом прояви собствено мнение какво да нарисува, ще я оставя тя да решава. Започнахме с приказките на Леда Милева „Синя приказка“, „Работна мецана“, „Чадър“, сега четем всякакви кратки приказки в рими и рисуваме по тях.

Забавлявайте се с децата си, рисувайте с тях, помолете ги да ви покажат как се рисува нещо – защо не, те ще са горди да го направят. Пожелавам ви весели детски рисунки да пълнят домовете и телефоните ви, а вие да помните как и кога са направени!

Евел Инара

гривни апликации