как да научим детето да играе само

Случвало ли ви се е – вашето четиригодишно дете непрекъснато да търси вниманието ви или вниманието на други деца и възрастни? Това не е непременно лошо. Умението на детето да взаимодейства с други деца или възрастни е похвално качество. Винаги съм смятала, че децата ни се нуждаят от нашето внимание и съм се радвала, че съм част от игрите на Елора. Но понякога ние, възрастните имаме нужда от лично време или трябва да свършим нещо.

Попаднах на тази англоезична статия преди време. Хареса ми, защото аз самата спазвах повечето от идеите, за да си осигуря време за писане, чистене, готвене и душ. Знаете как е, когато детето ви си е вкъщи по цял ден:)

Ако и вие искате наследника ви да е малко по-самостоятелен, ето ги петте правила:

  1. Започнете постепенно.

Предупредете детето си, че ще го оставите да се занимава само, докато вие свършите нещо конкретно. Приготвяне на храна, почистване, телефонен разговор. Не говорете за минути – подобен израз вероятно е неразбираем за него. Нека то знае какво ще вършите и да може да следи напредъка ви, поне в началото. Така детето ще може да си представи колко време няма да сте на разположение. В никакъв случай не се измъквайте, докато детето не гледа към вас. Това може да увеличи нуждата му от вашето внимание.

Използвам този подход постоянно. В един момент в деня ни се появи рутина и Елора е наясно кое след кое следва, кога е по-добре да не ме прекъсва. Не че от време на време не опитва да промени правилата и да започне разговор:)

  1. Редувайте играчки.

Скрийте част от играчките му и след време ги заменете с онези, с които детето е играло до скоро. Така те ще му бъдат по-интересни и поне за известно време ще привлекат вниманието му, за сметка на нуждата му от вашето.

Не съм прибирала играчки нарочно, просто мястото вкъщи е ограничено, а дъщеря ми е първа внучка, до скоро единствена. Аз също майсторя играчки, така че си представете колко има у нас. Бях опитвала да сортирам играчки по теми – в отделни кошове, наредени на рафтове. В един момент Елора започна или да ме моли за някоя по-недостъпна кутия, или да се добира сама до нея. После следват ден-два ровене и игра с нещата вътре.

  1. Паралелна игра.

Опитайте да дадете личен пример. Предложете на детето да разгледа книжка, докато вие четете друго до него, или да оцветява, докато вие вършите своя работа на масата.

Забелязала съм, че помага. Например – аз рисувам, Елора прави същото до мен. Проблемът е, че тя опитва да се меси в това, което аз правя.

банер фото услуги

  1. Идеи за игра.

Играта с други деца всъщност учи и на самостоятелност. Докато детето ви играе с други деца, то развива търпението и въображението си. Така, след като остане само, то ще има идеи как да върши същото, но насаме.

Елора научава нови игри от децата на детските площадки, както споделя и нейни игри. Процесът е двупосочен. Най-забележим е при нови запознанства или с хора, които отдавна не сте срещали.

  1. Ангажирайте детето.

Поканете детето да ви помогне в онова, което вършите. Да накъсате салата, да забършете праха. Може да стане по-бавно, но детето ще получи вниманието ви, докато заедно отмятате вашите задачи.

Разбира се, приемливо е то да загуби интерес или да се умори. Не се сърдете, макар това да се случи след първата минута. Не изисквайте твърде много, за да има и следващ път.

Тренирайте детето си да се забавлява самичко стъпка по стъпка. Не се притеснявайте, ако процесът според вас е твърде бавен. Не спирайте онова, с което сте заети на мига, щом детето потърси вниманието ви. Накарайте го да почака минута, после две… докато станат десет, трийсет и повече.

Съвет на автора на статията: работете по самостоятелната игра, само когато имате достатъчно време и сте спокойни. Ако очаквате гости или сте напрегнати, ще предадете тази нервност и на детето си и няма да постигнете нищо.

Не се сърдете на детето си, че изисква вниманието ви. Хората са различни – едни по-общителни, други по-мълчаливи. Все си мисля, че времето, в което аз ще изисквам вниманието на Елора е твърде, твърде близо:)

Статията в оригинал може да прочетете тук: https://www.todaysparent.com/kids/preschool/5-ways-to-get-your-kid-to-play-alone/

Доколко самостоятелно е вашето дете? Предпочита ли да играе само, или често търси внимание? Как го постигате? Ще се радвам да споделите опита си в коментар!

Мамина Бубина Писина

7 НЕЩА, КОИТО Е ДОБРЕ ДА ПРАВИМ, КОГАТО ЧЕТЕМ НА ДЕТЕТО СИ