учим дните от седмицата

Знаете как децата задават въпроси, опитвайки да се ориентират във времето:

Кога пак ще отида при баба? Кога ще почиваш? Защо си си вкъщи?

В един момент осъзнавате, че вече са способни да разберат идеята за времето, разделено на минути, часове, дни, седмици, години. Стремя се да показвам всичко с примери – какво може да свършим за минута, какво за час. Спомняме си предишни рождени дни, не само на Елора, но и на нейни приятелчета или близки хора, гледаме снимки. За да й обясня какво е седмица измислих няколко игри, с които да запомни дните и последователността им по-лесно. Всеки ден за не повече от пет минутки, двете проверявахме кой ден от седмицата е и пеехме една от двете песнички най-долу. Те са подходящи за всяка възраст, според мен, дори за дечица на годинка. Да, няма да осъзнават точно за какво става въпрос, но пък ще запомнят последователността на дните.

След седмица-две Елора не изпитваше затруднение в чуденето кой ден след кой следва и защо. Ето как научихме дните:

  • Използвах стария номер с месеците и ръцете, свити в юмруци. Така по принцип лесно се проверява кой месец колко дни има – 30 или 31. Ползваме само едната ръчичка и по същия начин казваме дните от седмицата. „Ямките и хълмчетата“ са точно 7 – идеални за дните от седмицата.

Елора хареса да прави пътечка с ямки и хълмчета, по които да върви нейното човече, докато назоваваме дните.

  • Направих съвсем простички „карти“ с имената на дните. За тази игра е добре детето да знае буквите. Още по-лесно ще стане, ако чете, но дори и само цифрите да познава, играта ще свърши работа.

учим дните от седмицата

Написах дните от седмицата върху отделни листове и ги номерирах. 1-понеделник, 2-вторник… Обясних, че в нашата страна първи ден от седмицата е понеделник, но другаде първи е неделя. Ние учим за България. Закачахме имената на дните на нашето табло – Елора ги сменяше всеки ден, според деня от седмицата. Също така подреждахме картите в правилна последователност и произнасяхме названията на всеки ден.

  • Направих втори календар, с който да онагледя кръговрата в смяната на седмиците.

Той е от картон, в който е промушена лента. Краят и началото на лентата са зашити, а върху нея са написани дните от седмицата. Лентата се издърпва, така седмицата свършва и започва отначало.

учим дните от седмицата

Аз направих лентата от хартиено подлепващо (има го в шивашките магазини), но може да я направите от всичко, което не се къса лесно – мушама например. Писах с маркери за бяла дъска (може и перманентни). След като написах всички дни от седмицата, като оставях място, за да не се показва съседен ден на календара, пъхнах лентата в картонената част:

На картона изрязах два процепа, сложих ленатата и чак тогава съединих началото и края й. Както забелязвате, лената виси, макар че планирах да я крия между двойния картон. Това не е толкова важно, най-вероятно ще я ползвате много кратко. След като научи дните от седмицата, Елора позагуби интерес към календара.

Можете да направите календара в кутия – вътре да е лентата, част от нея да се показва на едната страна.

учим дните от седмицата

  • Песнички:

„Песничките“ пеехме понякога с пляскане на ръце. Мелодията е повече припяване по редове, защото съм забелязала, че песничките се приемат много по-добре от стихчета. В момента сме стигнали до нивото: всяка пляска с ръце и после ги пляска в ръцете на другата. Играта е забавна, поне за момиченца.

Първото стихче дава представа кой ден е работен и кой не. Предварително обяснете какво е делник – ден, в който се работи, какво е почивен ден или празник.

Понеделник е делник.

Вторник е делник.

Сряда е делник.

Четвъртък е делник.

Петък е делник.

Тук вече спри.

Ето я събота – вкъщи оставаме.

Неделя също е ден за игри.

банер фото услуги

Второто „стихче“ дори няма рима, но пък залага на любими приказни герои. Може да ги замените с ваши любими, с имената на приятели – както ви харесва. То учи на последователността на дните от седмицата, както и на звуците. Забелязала съм, че си го „припяваме“ с мелодия като играта на ластик от детството ми:)

П за понеделник и Пепеляшка.

В за вторник и великан.

С като сряда и Снежанка.

Ч за четвъртък и Червената шапчица.

П като петък и Пинокио.

С като събота и Спяща красавица.

Н за неделя и Незнайко.

Надявам се игрите да се харесат и на вашето детенце! Ако имате въпроси, не се колебайте да питате. Ще се радвам да споделите и други начини, с които се учат дните от седмицата.

Благодаря за четенето и заповядайте пак!

Мамина Бубина Писина

АЗБУКАТА КАТО ПЕСЕН