бебешки игри

Може би сте забелязали, че вашето бебе не проявява чак такова внимание към красивите играчки, с които е обкръжено. Повече го интересуват предметите от бита, дори когато подръпва висящите от количката му дрънкалки. Спомням си как навремето разглеждах невероятно сладки бебешки играчки на скъпи марки и с трепет избирах какво мога да купя, докато не разбрах, че в повечето случаи купувам декор. Красив декор.

И така, не се косете, ако бюджетът не ви позволява да притежавате всички сортери на света, плюс прожектиращи лампи, музикални кутии, дървени животни… Не си мислете, че бебето ви няма да се развива като децата, които ги имат. Всъщност, днес съм на мнение, че огромна част, ако не и повечето съществуващи играчки не са необходими на нито едно дете. Има безброй начини да предложите забавление, без да превърнете дома си във филиал на детски магазин и аз ви предлагам петте ми най-любими. Подходящи са след шестия месец на бебето, просто защото то вече може да сяда и постепенно ще започне да лази, да се изправя. Но тези игри не са само за бебета. Ако детето ви е на годинка, дори и на две – предложете ги, може би ще се харесат.

Залепени играчки.

трябват ви: играчки, тиксо

Ако нямате подръка гумени или дървени играчки, залепете пластмасови кутии, четка за коса, бебешка лъжичка. Използвайте различен скоч, също и с различна ширина, докато откриете колко здраво трябва да са залепени играчките, според силата и умелостта на детето ви. Нека не бъде прозрачен, за да се вижда добре. Оставете единия край на лентата незалепен, за да може детето евентуално да дръпне там. Винаги стойте до детето и не му позволявайте да лапа тиксо, за да предотвратите задавяне.

бебешки игри

Паяжина от прежда

трябват ви: панер или нещо подобно с дупки, прежда, играчки

Намотайте преждата само в горната част на панера, вържете здраво. Моят не е от най-големите, по-добре да е малко по-голям, но не огромен, за да може детето с лекота да стига дъното. Не се престаравайте, ако бебето е малко и не слагайте твърде много препятствия. Нека преждата е различен цвят от панера, за да се вижда добре.

Сложете на дъното няколко играчки или предмети, които го интригуват. Предложете му да ги извади. Въртете панера, за да не провира ръчичка винаги от едно място.

бебешки игри

Топка в кутия

трябват ви: топка или друга играчка с подобна големина, пластмасова прозрачна кутия

Кутията, която виждате е от кисело мляко, но може да купите подходяща. Ако нямате топка, може да сложите дори чифт чорапки, сгънати на руло. По принцип е добре топката да е по-малка от показаната.

В началото бебето няма да може да отвори кутията, след време ще се научи. Ще го забавлява как топката отскача, а то не може да я докосне. После ще изважда топката и ще я слага пак вътре.

бебешки игри

Издърпване

трябват ви: кутия, текстилни панделки, мъниста, копчета или капачки.

Изберете неогъваща се кутия от опаковка, в която можете да проврете ръка – ще се наложи, когато напъхвате панделките през дупките. Направете малки отвори с остър предмет, колкото панделките да се плъзгат с леко триене. Не слагайте твърде много или твърде дълги ленти, защото ще се заплитат и объркват бебето. За да попречите да се измъкват, зашийте в краищата на панделките мъниста от стари мартеници, копчета или пластмасови капачки.

банер фото услуги

Много забавна, сензорна игра. На детето ще са му интересни и материите, и различните неща, зашити в краищата.

бебешки игри

Изваждане на салфетки

трябват ви: парчета плат с големина около 20 см, кутия за кърпички.

Ако не притежавате пластмасова кутия, може да използвате картонена или да си приготите сами, като изрежете отвор в каквото имате вкъщи. „Кърпите“ изрежете от стари дрехи, дори от дрехите на бебето, които вече не му стават. Само гледайте да не се нити плата, ако като мен не ги поръбвате, премахнете всички лесно падащи кончета.

Изрежете по две еднакви парчета плат, ако имате достатъчно. Така, освен как да ги вади, ще можете да покажете на бебето как да търси същата кърпа в купчината. Това е чудесна сензорна игра. След време пък, ако имате момиченце, тези кърпи може да станат завивки за куклите.

бебешки игри

За да излизат една след друга от кутията, подредете кърпите както са на снимката, а след това ги навийте на руло. Внимателно ги поставете в кутията и проврете първата кърпа през отвора.

След време детето ви може би ще се научи да ги слага една върху друга, а вие само да ги сгъвате.

бебешки игри

Тези пет игри могат да бъдат направени без да купувате каквото и да било. Те ще развиват ума на детето ви, ще тренират моториката, ще го забавляват за някоя друга минута. Не се подвеждайте от въпроса, които може би ви задават: „Играе ли си вече само?“

Сега не е моментът да очаквате детето ви да се забавлява само или да иска да е само. Да, има и деца, на които това им допада, но вие все-пак стойте наблизо. Вашето дете ви имитира, вие сте неговият център на света. Показвайте му как да играе, говорете му. И, разбира се, насладете се на онези пет-десет минути, в които то се заиграва, а вие оставате насаме със себе си:)

Евел Инара