карти хербарий

Отдавна се мотая с тези карти – събираме листа, слагаме ги между страниците на някоя тетрадка и забравям за тях. После тетрадката се ползва за нещо, хербарият се начупва или придобива други творчески планове:) Според мен картите с растения са и чудесен малък подарък за празниците, ако успеете да се запасите с последните листа от дърветата. Всъщност, можете да изсушите и парченца от стайни растения, от билки – дори навън да не откриете нито едно листо, пак можете да направите няколко карти.

Картите с листа са вдъхновени от Валдорф и Монтесори. Хубавото им е, че са подходящи за всички възрасти – от деца под годинка, до ученици. В този вид – ламинирани – може да дадете такива карти на малко дете и без опасност да си хапне растението. Картите се получават релефни – могат да се проследят жилките на листото, да се видят всички малки детайли и от двете страни. Направете заоблени краищата на листа ламинат, за да не боцкат ъгълчетата на картата.

За малките може да направите по две карти с всеки вид листо – така те ще търсят съвпадение. Хубаво е да сложите и името на растението, към което принадлежат. Другото хубаво е, че може постоянно да обогатявате колекцията си и тя дълги години няма да ви бъде излишна.

карти хербариий

Първо трябва да съберете растения. Аз започнах с листа, за всеки случай по няколко, защото се чупят лесно. Хербаризирах ги и чак тогава ги ламинирах. Иначе е възможно да хванат плесен.

Няма чак такова значение дали листото е зелено или есенно – те стават по-тъмни, знаете. Все-пак споменът за цвета си остава, така че може да направите и по-сложни карти след време – със зелено и пожълтяло листо. При ламинирането сложете и наименованието на растението. Така детето в даден момент ще може само да го прочете.

Аз ползвах половин лист А4 за всяка карта, защото не исках да стават много големи. Но ще има листа, които няма как да бъдат по-малки от А4.

Някои от нещата, които може да упражнявате с картите:

  • съвпадение – трябват ви по две карти от вид
  • имената на растенията
  • търсене на същото дърво – по време на разходка
  • прекопиране
  • прерисуване
  • сезоните – трябват ви карти със зелени и с жълти листа
карти хербарий

Другата ми препоръка е да не бързате с бройката. Аз преди го правех. Все бързах да намирам нови и нови игри, да правя безброй различни занимавки за дъщеря ми. После осъзнах, че нещата се случват бавно и няма нужда от тревоги и бързане. Че нищо няма да „пропусна“. Не количеството „материали“ вкъщи е важно, а времето с което се занимаваме с тях. Така че, направете 4-5 карти. Или по-малко – колкото ви позволяват обстоятелствата. Покажете ги на детето си, поиграйте заедно. След време ще добавите нови – напролет, например:)

Евел Инара