игри с листа

Малко в последния момент – навън като че ли са по-подходящи игрите със сняг:) Но пък и листа се намират все-още, а ако ви се налага да си останете вкъщи с дете, всяко творческо занимание ще ви бъде от полза. Забелязала съм, че поне от време на време трябва да организирам някой и друг домашен проект. Тогава у дома се случват доста по-малко бели и сърдения.

Листата не струват нито стотинка, събират се лесно, понякога дори против волята ви:) Ето идеи какво да правите с букетите от листа:

  • Нанизване на гирлянди

игри с листа

Трябват ви: 2 пръчици, конец, листа.

Преди носех пластмасова игла, после се случи да я забравя. Тогава за първи път с Елора ползвахме пръчица – в края й завързвам дебел памучен конец, не по-дълъг от метър. В другия край на конеца закачам още една пръчица, тя пречи на листата да се измъкват. После се рахождаме и нанизваме листа.

Тази игра понякога й е много интересна, друг път не й се занимава и листа нанизвам само аз. Знаете как е, зависи от ситуацията. Накрая закачаме нанизания конец на някой клон като гирлянда.

  • Мятане на листа от прозореца или балкона

игри с листа

Пробвахме го наскоро и стана любим стимул за рисуване на листа. Тъкмо няма да се чудите къде да съхранявате изрисуванитите листа, а и с чиста съвест може да ги хвърляте на улицата. Те от там са дошли:) Хубаво е да има лек ветрец и да не е много студено, за да не замръзнете на прозореца. Дръжте здраво детето, докато ги гледате как падат. Вятърът подхваща листата и често те следват еднакво въздушно течение, но се движат различно, ако са различни по вид и големина.

Според мен няма дете, което да не хареса тази игра. Следва скоростно рисуване на нова партида и ново мятане. Ако искате повече време за себе си, изисквайте детето да не претупва рисунките:) Чудно занимание, особено ако ви е забранено да излизате.

игри с листа

Догодина ще се запасим с двойно повече листа и няма да мрънкам, когато Елора се прибира от парка с цял букет:)

  • Рисуване по листата

игри с листа

Листата могат да се превърнат в лисичета, таралежчета, птици. Не ви трябват никакви гланцови блокчета, нито скицници, за да рисувате. Понякога показвам на Елора снимки от нета, за да разгледа как би могла да оцвети листата. Засега вкъщи те стават на нечии лица – с очи, уста, коса…

Елора рисува по тях най-вече с фулмастери.

  • Прекопиране на листа

игри с листа

За прекопиране най-подходящи са маслени пастели. Слагате листа под хартия за принтер (ако е плътна хартия, няма да се получи толкова добре). После показвате на детето как леко да минава с пастела над листото. Не се получава от първия път, но накрая детето схваща, че не трябва да натиска пастела, докато драска.

Прекопирането тренира силата на натиска при рисуването. Детето лесно осъзнава разликата, а появаването на линиите от листото върху листа му изглежда почти като вълшебство.

  • Очертаване и отпечатване на листа

игри с листа

За целта ви трябват: бял лист, листа и водни боички. За да очертаете листото, просто го сложете върху листа и минете над и около него с боя. Аз залепям листото със стик лепило, за да не мърда. На снимката Елора е доукрасила очертанието, като го е оцветила с жълто – ако се чудите къде е въпросното очертание.

За да отпечатате листото, намажете го с водни боички, после го притиснете към листа. Внимателно го вдигнете. Имате отпечатано листо:)

  • Ако имате различни листа, можете да сравнявате очертанията и отпечатъците им. Чудесна игра е търсенето на отпечатъка и силуета на всяко различно листо. 

  • Също можете да перфорирате листа. Те са по-нежни от хартията и ще бъде много по-лесно за детето ви да направи дупчици. Ако нямате от мъничките съвременни перфоратори с формички, опитайте с обикновен. Нека натиска с краче, ако трябва. Тъкмо малко раздвижване вкъщи:)

  • Не на последно място, с листа може да си направите такива карти на видовете по Валдорф и Монтесори:

карти хербарий

  • С листа можете да правите апликации като с цветна хартия – изрязвате парченца и лепите по листа.

Моята дъщеря започна да реже добре едва щом наближи 4, но след това рязането стана една от стихиите й. Оставила съм ножичка, хартия, лепило и бои на нейно разположение. Важно е децата да имат по всяко време достъп до художествени материали. Не им забранявайте подобни игри, макар да има риск да поизцапат. Няма нищо по-красиво от дом, украсен с детски творби, не мислите ли?

Мамина Бубина Писина