апликации с памук

Предлагам ви четири идеи за творчество с малки деца. Харесвам ги не само защото са лесни, а и понеже няма да е нужно да купувате специално материали за тях, най-вероятно си имате нужното вкъщи.

Творчеството е много важно за малките деца, нищо че в началото ще трябва да стоите до детето си и ще свършите почти всичката работа. С времето детето ще научи важното – да вижда в купчината хартия или други материали нещо, което може да бъде създадено. Ето защо е важно не само да водим децата си на различни работилнички, а и вкъщи да има възможност да творят, да създават.

Важно е да не забравяте, че трябва да наблюдавате малкото си дете, докато твори. То може да реши да опита на вкус памука или хартията. Бъдете до него, не го оставяйте без надзор с дребни предмети.

творби с памук

 • СНЕЖЕН ЧОВЕК АПЛИКАЦИЯ

необходими са ви:

 1. картон от опаковки
 2. тиксо, по възможност широко
 3. памук
 4. цветна хартия или оцветена с фулмастери – за нос, шапка, копчета

творби с памук

Изрежете в картона форма на снежен човек или каквато друга форма изберете. Залепете тиксо от едната страна, така че в отвора да е залепващата част. Може да се наложи да снадите няколко ленти. Направете конусче или тръбичка от оранжева хартия и я залепете за нос на снежния човек.

Покажете на детето си как да къса памука и да го поставя върху тиксото. Много обичам подобни апликации – без лепило, подходящи дори за най-малките. Преди време правехме тези апликации със зрънца по същия начин.

проекти с памук за деца

 • СОВИЧКИ ОТ ШИШАРКИ

необходими са ви:

 1. шишарка
 2. памук
 3. очички, клюн, крилца – може и нарисувани на хартия и изрязани
 4. течно лепило или каша от брашно и вода

проекти с памук за деца

Страхотно упражнение за фината моторика. Покажете на детето как да къса парченца от памука и да го пъха в шишарката. След като цялата шишарка е натъпкана, с течно лепило прикрепете клюн, очи, крилца – става лесно, защото памукът харесва влажното лепило. Как да процедирате – изсипете малко лепило на картонче и покажете на детето как да топне частите в лепилото. Помагайте, ако бъдете помолени. После оставете да изсъхне.

Аз разполагам с очички и филц, но според мен и с оцветен вестник бухалчето ще бъде хубаво. Не се отказвайте, ако ви липсват материали.

творчество с памук

 • СНЕЖЕН ЧОВЕК В КОРА ОТ ЯЙЦА

необходими са ви:

 1. кора от яйца (по-добре картонена), изрязана като на снимката
 2. памук
 3. цветна или оцветена с фулмастери хартия
 4. течно лепило или каша от брашно и вода

Тази творба е подходяща дори за мъници, но моята четиригодишна дъщеря също я оцени.

Изрежете от яйчената кора във форма на снежен човек. Покажете на детето си как да натъпче памук във всяко гнездо. Помогнете или покажете как да залепи шапката, носа и копчетата. Памукът ще лепне, там е „трудността“:)

творби с памук за деца

 • ОВЧИЦИ ОТ КАРТОН И ПАМУК

необходими са ви:

 1. картон от опаковки
 2. памук
 3. тиксо (широко по възможност)
 4. боя или фулмастери по желание
 5. конец

творби с памук за деца

Тези овчици се правят на принципа на първия снежен човек – апликация с тиксо. После могат да се закачат дори на елхата, децата са много горди да го направят.

Изрежете две еднакви формички на овчици от картон, с отвор на коремчетата, където ще е „вълната“. Аз предпочитам двете части да са свързани горе, откъм гърба, защото после ги съединявам лесно. После ще трябва да слепите двете части една към друга. Ако картонът има щампа, гледайте тя да остане отвътре.

Залепете тиксо от вътрешната страна, така че лепящата му част да гледа навън. Ако искате цветна овчица, предварително дайте на детето да оцвети картона и изчакайте да изсъхне.

Покажете на детето как да къса малки парченца памук, да ги овалва между дланите си на топченца и да ги залепя върху тиксото. Става наистина бързо. След като и двете страни на овчицата са снабдени с руно, прикпепете ги една към друга. По-прецизно става с лепило, но и доста по-бавно. Аз ги залепвам с малки парчета тиксо към крачетата.

Дайте на детето да нарисува уши, нос, очи, уста. Промушете с конец и окачете за коледна украса.

Всеки от тези проекти няма да отнеме повече от 30 минути от времето ви. Не изискват предварителна подготовка. Ще добавят още усмивки към празничното ви настроение, гарантирано. А и коя украса е по-мила, от създадената от любимите детски ръчички?

Желая ви красиви елхи със създадени вкъщи играчки!

Мамина Бубина Писина

ДЯДО КОЛЕДА ОТ СЪЧКИ