изрязване

Късането и рязането на хартия е част от много творчески проекти. То е важно, защото упражнява координацията между очите и ръцете, както и между двете ръце, прави пръстчетата и дланите по-силни. Понякога обаче е трудно да преценим за кои занимания е готово детето ни и за кои все-още е рано.

Ще дам пример с щипките – с тях има доста развиващи игри, с решението на които биха се справили и по-малки деца, но щипките са трудни за разтваряне за малките пръстчета. Повечето деца са готови за игри с щипки едва след третата и дори четвъртата си година. Визирам обикновените дървени щипки за пране, има по-дребни, които евентуално се отварят по-лесно.

Щипките са като ножиците – отварянето и затварянето на остриетата е трудна задача за детските ръце. Трябва да изберете подходяща ножица, която в същото време да не е опасна за детето. Също поработете за силата на детските ръчички.

изрязване

Започнете с късане на хартия. Подходящо занимание дори за мъниците под годинка. Просто им дайте отделни страници от вестник или негланцови брошури на магазини, които оставят по пощите. Някои деца ще се разтревожат от късането, ако не са го правили преди. С Елора не бяхме късали преди първата й годинка и тя беше разстроена от разкъсването на хартията на подаръците й:) Ако ви предстои първи рожден ден, освен духането на свещичка, поиграйте с късане на хартия.

При по-големите деца – над две годинки – може да опитате да късате по-малки или по-големи парченца, да късате по линия.

Някъде към третата година детето ви може би ще прояви интерес към рязането с ножица. Ето как открихме идеалната ножица за Елора. Препоръчвам ви да позволите на детето да направи опит с всяка ножица, с която разполагате. Разбира се, под ваш контрол. Не оставяйте детето си само с ножиците.

изрязване

 1. Детска ножица с пластмасови остриета.

Тя беше първия ми избор. Изглеждаше ми най-безопасна. Купих комплект от три ножички на добра марка с идеята че пластмасата не реже особено и исках да са изработени добре. Истината е, че те режат малко:) Дъвчат хартията. Подходящи са за пластилин, не за хартия. С тези ножички може да започнете рязането – режете пластилин, иначе детето ви лесно ще загуби търпение:)

 1. Малки размери ножици.

Вкъщи имаме много ножици. Елора постепенно използва повечето от тях и така открихме, че има малки размери, които са горе-долу подходящи за ръцете й. Важно е да са с по-тесни уши, да се отварят и затварят лесно. Синята ножичка от снимката отговаряше на условията.

 1. Козметични ножички.

Времето течеше, Елора използваше ножицата, която й беше най-удобна. Тогава забелязах, че често взима моята козметична ножичка. Тя обаче е доста остра, а и бързо се наложи да я заменя, защото хартията не прощава на остриетата:) Все-пак, ако сте до детето и то не прави първите си стъпки в изрязването, козметичната ножичка е един от най-добрите избори, стига да не е с изключително остър връх.

 1. Бебешки ножички.

Това ме наведе на мисълта, че мога да дам на Елора бебешките ножички. Имах две от комплекти и никога не съм ги използвала, но ето че им намерихме приложение. Бебешките ножички са малки, с тесни уши, със заоблено острие. Чудесни за първи стъпки в изрязването.

5. Ножичка за лява ръка

Не сме ползвали специална ножичка за лява ръка, но я включвам тук като голямо удобство за децата с водеща лява ръка. Според мненията на други родители, такава ножичка може да се купи в повечето книжарници и магазини за канцеларски материали. Тя позволява детето да вижда линиите, по които изрязва и така уменията му с ножицата значително се подобряват.

изрязване

Има няколко етапа, през които преминава всяко дете при рязането. Не ги прескачайте по-добре, не бързайте. Показвайте ги на детето си и щом забележите, че се справя, преминете към следващия. Друго важно условие е да не ползвате плътна хартия.

Етапите са:

 • късане

 • рязане на парченца от дълга хартия, без да се спазва форма или големина

 • рязане на ресни

 • рязане на прави линии

 • зиг-заг линии

 • извити линии

 • изрязване на форми като квадрати и правоъгълници

Усвояването на рязането ще продължи няколко години. Не бързайте, не опитвайте да прескачате етапи. Не изрязвайте вие вместо детето, особено пък без да му предложите да го направи само.

изрязване

Може да предложите много игри с изрязване. Моят опит показа, че трябва да покажа възможностите на ножиците и да оставя Елора сама да реши кога да ги използва. Тя отказваше да изрязва листове просто така. Харесва й „подстригване“ на различни човечета, както и сама да прави фигурки от гланцова или обикновена хартия.

За финал ще напомня – ползвайте хартия с нормална дебелина, която се реже лесно. Има доста идеи с картон или ролки от тоалетна хартия, които е по-добре да повторите с обикновен лист от рисувателно блокче.

изрязване

изрязване

Вкъщи често използваме за рязане и лепене вече изписани листове от тетрадка. Така имаме предостатъчно хартия за игри и забавления:)

Мамина Бубина Писина

НАПРАВИ САМ: МОНТЕСОРИ КЪРПИ ЗА СГЪВАНЕ