солети рецепта

Откакто вкъщи печем хляб с квас, започнах да търся и други рецепти с квас. Правим козунак втора година, парени хлебчета (попарено тесто), гофрети, мекици, пица, а напоследък и солетки. Тези солети се приготвят лесно и бързо. Аз не съм от онези търпеливи домакини, които готвят сложни ястия. Държа да е лесно, иначе ще загубя търпение.

Рядко купувам хрускави лакомства. Има и хубави продукти, но те не се намират навсякъде. Случвало се е дори в продукти с етикет „био“ да видя в съдържанието съставки, които не ми допадат. За да ми е мирна главата, пека сама. След дълги проби и грешки, купувам брашно без добавени ензими, внимавам маслото да е наистина масло… Забелязах, че тримата вкъщи се научихме да ценим храната и не страдаме, че не поглъщаме тонове опаковани сладки и солени „лакомства“. Вкъщи бисквитките се пекат 1-2 пъти в седмицата и не изяждам всичките наведнъж, както правех преди с пакетите купени:) А тези солетки – те оцеляват максимум в деня, в който са изпечени.

Приготвят се, както и се ядат. Бързо:

 • 10 минути замесване
 • под 25 минути печене

Ако захраненото ви бебче обича солетки, тези са чудесни за него. Просто не поръсвайте с подправки.

Рецептата е за 2 тави, които аз пека заедно. Слагам първата във фурната, а когато подготвя втората тава със солети, я поставям под първата. После, щом мине времето за печене на първата тава, я вадя и качвам втората на нивото на първата. Така си спестявам нетърпението и тока.

солети рецепта

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 • 1 чаена чаша квас
 • 1 чаена чаша бяло брашно
 • 1/2 чаена лъжичка сол
 • 4 супени лъжици полуразтопено масло (или зехтин, или друга мазнина)
 • за поръсване и намазване: зехтин, морска сол, розмарин – по желание

Не съм опитвала да правя солети с друг вид брашно, но мисля че ще се получи с почти всяко. Подправките са по мой вкус, вие може да ги замените с любимите ваши. Относно солта – ползвам винаги морска, но ползвам. Вярвам в приказката, че без сол никоя гозба не е достатъчно вкусна:)

ПРИГОТВЯНЕ:

 1. Забъркайте кваса, маслото, солта и брашното на меко тесто.
 2. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, за да не лепне по пръстите ви.
 3. Разделете тестото на 2 топки и го оставете за десетина минути, колкото тестото да се „отпусне“. Преди слагах тестото в хладилник за повече време, но установих, че не е необходимо. Има го във видеото:)
 4. Директно върху хартия за печене разточете всяка топка тесто на лист с дебелина 1-2 милиметра. Не поръсвайте с брашно хартията, когато разточвате, за да залепне тестото за нея. Така по-лесно ще го нарежете. Поръсете мъничко брашно върху самото тесто.
 5. Намажете разточеното тесто със зехтин или друго течно масло.
 6. С тъп нож, например от стар сервиз за хранене или детски метален нож, нарежете разточеното тесто. Ако притежавате нож за пица или специален за тесто, опитайте с него. Преди режех на ромбчета, но Елора харесва повече пръчиците, а аз постепенно задобрях.
 7. Поръсете с морска сол и розмарин без да прекалявате. Ако ги правите за бебе, може да не слагате подправки и сол.
 8. Сложете внимателно в тавичка. Аз ползвам решетката на самата фурна – слагам я плътно до ръба на масата, после плъзвам върху нея хартията с тестото. Същото е и с тава от фурна, само не трябва да са горещи, за да не се опарите.
 9. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса по Целзий 20-25 минути. По-дребните солетки се изпичат по-бързо. Следете ги, защото прегарят внезапно и вече не са вкусни:)
 10. Извадете от фурната солетките и ги изхрускайте.
солети рецепта

Не вадете солетките преди да са покафенели лекичко, защото тогава ще са недопечени и няма да са хрускави. Не са нужни специални умения, за да разточите тестото. Опитайте с точилка или бутилка и ще видите, че ще се получи.

На мен Елора ми подари парче от бамбукова пръчка с твърдението, че е точилка. Забавното е, че напоследък точно с нея правя солетите.

Много съм щастлива, че децата харесват тези солети – дори деца, които не признават лакомства, ако не идват от магазина. Понякога, ако вкъщи нямаме нищо за хрупане, а ни се хапва, или пък щом неочаквано дойдат гости – правя тези солети. Две тавички са напълно достатъчно:)

Забелязала съм, че когато човек сам приготвя храната си, той не я поглъща несъзнателно след това, а повече й се наслаждава. Ако имате 10 свободни минутки, изпечете си солетки с квас. Другото ще го свърши фурната:)

Ето я и видеорецептата на лесните солетки с квас:

Евел Инара