левски карти

Спомням си моето начално училище в родния ми град. То носи името на Васил Левски. На влизане, точно срещу главния вход имаше голям портрет на Апостола и аз се взирах в лицето му всеки ден. Не се превземам, правех го наистина. Гледах очите му и си мечтаех да бъда като него – май всички деца си мечтаят да бъдат герои. Като всяко дете, аз имах нужда от добър пример и за късмет през трите години, в които учих в онова училище, го имах пред очите си всеки ден.

Затова реших да направя картите „Бъди като Левски“. Слушали сме и знаем хем много, хем нищожно малко за Дякона. На мен самата ми беше полезно да се поровя и да извадя тези 15 „характеристики“ на личността му. Разбира се, това е обобщение, което не претендира за изчерпателност. Със сигурност обаче, когато разгледате картите, образът на най-великия българин в главата ви ще бъде с идея по-бистър. Надявам се да е така.

карти левски

Петнайсетте карти „Бъди като Левски“ гласят:

 1. Обичай България!
 2. Помагай си сам!
 3. Работи заедно с другите!
 4. Бъди физически силен!
 5. Бъди честен!
 6. Носи отговорност!
 7. Не очаквай облаги!
 8. Уважавай свободата!
 9. Наказвай злото!
 10. Не дели по народност и вяра!
 11. Мисли, преди да действаш!
 12. Не се отказвай лесно!
 13. Бъди безстрашен!
 14. Бъди великодушен!
 15. Бъди сладкодумен!

Може би съвет номер 9 ще ви се стори суров за деца, но си мисля, че децата ни трябва да се научат да не подминават безучастно неправдите. Няма как да няма виновни, а Апостола е категоричен по тази тема:

„Всекиму ще се държи сметка за делата.“

карти Левски

Ако и вие като мен смятате, че всяко дете се нуждае от родолюбивото вдъхновение на Левски, разпечатайте картите „БЪДИ КАТО ЛЕВСКИ“ , ламинирайте ги и ги обсъдете със своето дете поне веднъж.

ВНИМАНИЕ! Може да имате трудности със свалянето на файла заради забрани и защити на браузъра ви. От телефон е почти невъзможно, Google Chrome също често прави проблеми. При мен винаги се получава с Microsoft Edge.

Апликациите показват основни неща, свързани с Васил Левски и революционното движение, които е важно всеки българин да разпознава: сините му очи, светлите му коси, фигурата, скрита под ямурлук, униформата на Легията, градовете от Вътрешната революционна организация, клетвата над пистолета, камата и Библията, годината на раждането на Апостола, златният лъв от знамената, подписът, оръжията…

В деня за почит към най-великия българин, нека предадем заветите му на децата си!

Година по-късно добавям игрите, които са си измислили за картите Елора и съпругът ми. Те всъщност са много полезни, за да запомни едно дете написаното. Обикновено разглеждане на карти и речи, изпълнени с патос може и да свършат работа, но забавлението наистина помага:

Нареждате картите пред вас на редички, така че децата да стигат удобно до всяка. Съобщавате правилото на играта и давате начало.

 1. Кой ще събере най-много карти, които започват с конкретна буква – за по-малките деца, които познават буквите. Състезателна игра. Избирате буква и играете. Може да се играе с дете и родител, с две деца и родител, само с деца. Родителят може да се обърква от време на време, да бърка буквата и да взима грешни карти. Това доста забавлява децата. После прочитаме картите, които сме взели.
 2. Кой ще събере най-много карти, които започват/свършват с конкретна дума. Или съдържат конкретна дума – подходяща е за деца, които се учат или могат да четат. Сложността се определя от нивото им на четене. Не бива да е непосилно. Задължително трябва да е весело и да прочетем събраните карти. Родителят отново греши умишлено понякога, за да е по-весело:)
 3. Кой ще вземе пръв картата, на която има конкретна картинка (пищов, цифри, подпис, очи…). Игра за наблюдателност, подходяща дори за деца, които още не познават буквите.
 4. Кой ще събере повече карти с две/три/повече от три думи? За малките първо обяснете какво е дума. За големите усложнявайте – с първа дума от две букви, с първа дума от четири и повече букви.

Сигурна съм, че може да ви хрумнат още възможности! Винаги четете съдържанието на картите, които сте изтеглили. Обсъждайте написаното, ако детето прояви желание. Направете повече от една игра и разбира се – веселете се!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

стихове за Васил Левски
урок за Ботев с песен
помагала броене и математика