сензорно сметало

Наричам го „сметало“, но всъщност тези ръкавици могат да бъдат полезни и като:

Моля, не позволявайте на детето ви да ги лапа! Зъбките му могат да прокъсат найлона и пълнежа да го задави!

  • помагало за броене

  • сметало до 10 (или 20, ако детето брои и своите пръстчета:)

  • игра с маникюр на ръкавиците

Необходими са ви:

  • ръкавици

От найлон или тънки, памучни. По-плътните зимни ръкавици по-трудно ще се прегъват, но може да опитате и с такива. Аз ползвам ръкавици от боя за коса. Можете да ползвате и медицински, те също са полупрозрачни и позволяват по-лесно да бъде почувстван пълнежа.

  • пълнеж от ориз, пшеница, леща или други дребни зрънца.

Бихте могли да напълните 4 ръкавички с различно съдържание. Докато пълните, оставете място, за да могат да се прегъват всички пръсти. Не вкарвайте въздух или твърде много пълнеж в ръкавиците, защото ще се спукат.

  • ластиче за завързване или зашийте с конец текстилните.

Незнайно защо, дъщеря ми не харесва класическото сметало. Изобщо не поглежда към него, докосвала го е единствено в случаите, когато аз съм й демонстрирала как да брои с дървените му мъниста. А сензорните ръкавици имитират пръстчетата й и смятането е по-забавно с тях. Освен това, те могат да правят жестове:)

Чудите се кога детето ви е готово за първите задачки със събиране и изваждане? За да не го затрудните, то е добре да може:

  • да брои от 1 до 10 и обратно, от 10 до 1 без да бърка и да пропуска цифра.

  • да брои до 20 без да бърка.

Вкъщи започнахме първо със събирането и дълго останахме на него. Първо с най-малките числа, постепенно с по-големи, чийто сбор е не по-голям от 20 и едва след като се убедих, че Елора се справя с малките цифри. Все-още най-вече събираме. Смятам, че децата трябва да имат много време, за да осъзнаят неща като смятането или четенето. За съжаление, в популярното днес в България обучение понякога не е възможно да изчакаме детето ни самостоятелно да прояви интерес, а ние, родителите трябва да го въведем внимателно в тези знания. Защото, работейки в група, детето може да не разбере, да не осъзнае онова, което показва учителят. Неусетно да изостане от групата и след това да изпита страх заради своето неразбиране и дори неприязън към предмета. Забелязала съм, че когато съм показала нещо на Елора, след време тя започва да го употребява в игрите си.

Така че, не чакайте детето да прояви интерес, покажете и вижте реакцията му. Ако едно дете не желае да прави нещо, веднага ще си проличи. Естествено, не се опитвайте да обучавате детето насила. Сигурна съм, че ще измислите как да го заинтригувате.

сензорно сметало

Можете да събирате с всичко, което имате подръка, стига да има общ признак: кубчета, капачки, пръчици, кукли, колички… В началото измислях сюжет, с който да оправдая събирането, например: Имало парти, затова на паркинга пристигнали първо две коли, после дошли още две. Колко много коли са се събрали на паркинга!

След време Елора свикна със събирането и с готовност сяда с лист и сензорните ръкавици да сметне 4-5 задачки. Аз все-още стоя наблизо, помагам ако трябва. Понякога нарочно греша, а тя ме  поправя. Сензорните ръкавички са от помощ за смятането на по-големи числа, когато детето включи и своите пръстчета. Напоследък забелязвам, че Елора прави малки сметки наум, явно визуализирайки пръстчетата. Така че, това сензорно сметало, което не ми струваше нищо, освен малко ориз, върши чудесна работа вкъщи.

Мамина Бубина Писина

ИГРИ И ПЕСНИ ЗА ДНИТЕ ОТ СЕДМИЦАТА