как бебетата виждат

Вярно е, че в първите месеци бебетата не се интересуват много-много от играчките, които ги заобикалят, но също така е вярно че ние, родителите се чудим какво да сложим около креватчето на бебето:) Спомням си, че много ми се искаше да купя някакви играчки, докато чаках Елора да се роди. Избрах дрънкалки, които се закачат на ръчичките и крачетата – бяха шарени и много красиви. Но бяха подходящи за по-голямо бебче.

По-късно научих за черно-белите, контрастни форми, които привличат погледа на бебето. Тогава ми се изясни защо Елора все се заглеждаше по един бял мечок с тъмнокафяво носле и очички, който стоеше на повивалника. Тя все му се усмихваше, почти флиртуваше с него:) 

Отдавна ми се иска да разкажа за формите и цветовете, които привличат погледа на бебетата. После попаднах на тази англоезична статия. Тя се състои от извадки от различни научни трудове, което има по-голяма тежест от моят преразказ. Ето защо я преведох за вас. Мисля, че е полезно да има подобна информация и на български:

Висококонтрастните форми могат да изглеждат странни или дори малко скучни за възрастните, но те са предназначени да задържат вниманието на бебетата и резултатите от тях ще ви изумят.

приказки за бебета

Висококонтрастните форми могат да изглеждат странни или дори малко скучни за възрастните, но те са предназначени да задържат вниманието на бебетата и резултатите от тях ще ви изумят.

Възприятията на бебетата не са като тези на възрастните. В този нов за тях свят има толкова много неща за разглеждане и разучаване, че биха претоварили умовете им, ако бебетата не възприемаха различно.

Учените са стигнали до извода, че бебетата предпочитат да гледат черни-бели форми, а не ярки или пастелни цветове. През 60-те години на 20-ти век д-р Робърт Кунц, американски психолог по развитието, провел експеримент. Той оставял пред бебета две карти – една с черно-бяла шарка и една средносива, като изолирал с параван останалите неща, които ги заобикаляли. Така установил, че погледа на бебетата обикалял шахматната карта.

Други учени в различни страни продължили изследванията. Показвали различни черно-бели шарки на бебетата, както и обикновени бели, червени и жълти карти. Отново бебетата избирали да гледат черно-белите предмети. После един детски психолог от Минесота направил сложен за времето си апарат, който проследявал погледа. Така той научил, че погледът на кърмачетата попадал в ъглите на черния триъгълник на бял фон, а не в центъра на черната или бялата зона пред очите им. Вниманието на бебетата било привлечено от граници, където имало контраст. По-скорошни проучвания сочат, че възможностите на бебешкото зрение покриват контраста на черното и бялото, както и висококонтрастни цветове, особено червеното. (Източник: Д-р Крейг, Рон, Университет Еденборо в Пенсилвания, „Физическо развитие на бебето“, 2006 г.)

книжка за бебе

Какво му е страхотното на контраста?

Контрастът има връзка с развитието на очите на новороденото. Пръчките и конусите – структурите на ретината, които възприемат цвета – не са достатъчно зрели, за да възприемат бебетата стойностите и интензитета на червено, синьо, розово, жълто, лилаво и зелено. Черно-бялото е най-лесно за възприемане и затова интересът към тези ярки, контрастни цветове продължава, докато бебето не стане на шест до девет месеца.

Дебора Братеман, бивша главна медицинска сестра на родилна болница във Вашингтон съобщава, че флаш карти с черно-бели шарки увеличават времето, което бебетата прекарват наблюдавайки ги, от 4 – 5 минути до 45 минути след хранене.

От всички геометрични форми, изглежда бебетата са най-запленени от кръговете. Много по-лесно за новороденото е да проследи с очи ръба на кръга, отколкото погледът му да се движи по ъглите на триъгълник, например. Този факт най-добре ще разберат кърмещите майки. Забелязали ли сте как бебето ви е най-чувствително към контрастни форми – тъмен кръг на светъл фон?

Каква е ползата от визуалната стимулация?

Едно от най-значимите събития в развитието на мозъка след раждането е „миелинизацията“. Мозъкът на новородените съдържа много малко миелин – гъста непропусклива субстанция, която покрива дължината на зрелите мозъчни клетки и е необходима за ясна и ефективна електрическа трансмисия. Тази липса на миелин е основната причина, поради която бебетата и малките деца обработват информацията много по-бавно от възрастните.

Повечето области на мозъка започват да добавят този миелин през първите две години от живота ни. Миелинирането на мозъчната кора започва в първичните двигателни и сензорни зони – а те се развиват чрез очите, ушите, носа, кожата и устата. (Източник: Postnatal Brain Development)

Тоест, визуалната стимулация, както и сензорната стимулация развиват мозъка на бебето.

книжка за бебе

КАК ВИЖДАТ БЕБЕТАТА?

Когато новороденото гледа към света, то:

  1. вижда ясно в рамките на около 30 сантиметра от лицето си
  2. може да следва привлекателни предмети и да премества очите си от един обект на друг, когато те са на 25 – 33 сантиметра от лицето му
  3. гледа ръбовете на предмети, където има контраст между форма и фон
  4. може да вижда и разграничава някои цветове
  5. може да разграничи формите и да избере едно от предпочитанията си
  6. възприема дълбочина и триизмерни обекти

С научен експеримент е открито, че бебетата всъщност могат да видят шестнадесет ивици в квадрат със страна около 2,5 сантиметра, без те да се размиват.

Източник: Fantz, R. Journal of Comparative and Physiological Psychology, Vol. 55 (1962), pp. 907-17.

На два месеца очите на бебето са узрели дотолкова, че да могат да функционират заедно, стереоскопично. То може да вижда неща в края на носа си. Можете да държите играчки и на 50 сантиметра от очите му и то ще ги види ясно.

На три месеца бебето ще види предмети на разстояние 3 метра, което показва, че то вече има близко и далечно зрение.

ФИКСИРАНЕ НА ПОГЛЕДА:

Бебето не само вижда ясно при раждането, но може да фиксира или да задържи погледа си върху обект. В началото фиксирането или вниманието на бебето варира от 4 до 10 секунди. Когато не проявява интерес, то затваря очи или насочва погледа си безцелно.

Показването на подходящи предмети обаче ще спомогне за увеличаване на зрителния обхват на вашето бебе. Много родители съобщават, че обхватът на внимание на новороденото им нараства от 10 секунди до 60 или 90 секунди след само една седмица на гледане на черно-бели шаблони за около 3 минути на ден.

Защо задържането на погледа помага за ученето? Ако бебето ви загледа някой обект, информацията за този обект преминава през кората – най-дълбоката част на мозъка. Това означава, че се проправя път за стимулиране на растежа на мозъка.

Източник: д-р Ludington-Hoe, S., „Как да имам по-умно бебе“, Bantam Books, 1985

ПРОСЛЕДЯВАНЕ С ПОГЛЕД:
Бебетата проследяват с поглед привлекателни за очите им предмети. Колкото по-привличащ вниманието е предметът, толкова по-съсредоточено и продължително е проследяването. През първите два месеца проследяването с поглед е трудно, но не и невъзможно. Ако използвате изображения с висок контраст и ги движите бавно през зрителното поле на вашето бебе, ще му бъде по-лесно да ги следва с очи защото те ще привличат вниманието му.

Проследяването помага на бебето да научи къде се намира обекта в пространството, както и че той е на известно разстояние, за да бъде достигнат. Бебето открива, че макар да се движат, обектите остават едни и същи.

Източник: д-р Ludington-Hoe, S., „Как да имам по-умно бебе“, Bantam Books, 1985

РАЗГЛЕЖДАНЕ:
Детето движи очи от един обект на друг в серия от малки скокове. То разглежда.

Когато детето разглежда, то научава как да вижда и да сравнява цели обекти. Тази способност в крайна сметка му помага да разграничи всички предмети в неговата среда.

Повечето бебета се нуждаят от малко време, за да разберат, че има неща, които да бъдат разгледани. Опитайте да оставите поне за 30 секунди предмета, върху който искате вашето бебе да се съсредоточи – достатъчно дълго, за да могат очите на бебето да го открият и да се задържат на него.


Източник: д-р Ludington-Hoe, S., „Как да имам по-умно бебе“, Bantam Books, 1985,

Оригиналната статия ще намерите ТУК

визуална стумулация за бебета

За да направите картинки, които вашето бебче да разглежда, не ви е необходимо много. Вземете просто бял лист и черна боя, маркер или залепете черна и бяла хартия. Може да нарисувате опростени форми на животинки, дървета, къщи, параходи, планини. Може просто да направите точки и вълнисти линии.

Ако бебчето ви вече се опитва да хваща, напъхайте картинките в по-плътен джоб за документи, например. Разбира се, никога не оставяйте бебето само с предмети, които то може да сграбчи и да се нарани.

визуална стимулация за бебета

Ако разполагате с принтер, можете да свалите този лист със КАРТИ СИЛУЕТИ 

След това ги разпечатайте и ламинирайте. Подобни карти можете да направите и сами. Те ще ви бъдат полезни и много по-късно, когато детето ви ходи на детска градина. За прерисуване, за наподобяване на форми, за игра на памет.

Надявам се знанието как всъщност виждат бебетата и какво привлича вниманието им да ви помогне в избора на играчки, както и в общуването ви с вашето малко съкровище!


Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО И:

книжка за бебе