сироп от теменужки

Обичам сиропи. Напомнят ми за детството ми, когато се продаваше „Ледено“ в големи, стъклени халби и децата посочваха от кои сиропи да им смеси продавача. Вкъщи отдавна не купуваме сладки напитки, така че си правим. Но, сиропът от горски теменужки… Оказа се възхитителен!

Освен, че са изключително ароматни, цветовете на горските виолетки имат отхрачващо и противовъзпалително действие, успокояват нервната система. Използват се при бронхити, суха кашлица. В народната медицина се прилагат още при нервно безпокойство и безсъние. Тоест, можете да си пийвате ароматен сироп дори ако сте настинали, полезен е:)

Първо трябва да наберете теменужки. В началото на април те са цъфнали къде ли не – в горите, по поляните, в дворовете. Най-добре е да ги наберете извън града, когато скоро е валяло. Не си поставяйте за цел да наберете цяла кошница. Носете си буркан или кутия с капак и късайте само цветчетата, докато се разхождате. Децата също ще помогнат, но не очаквайте да свършат цялата работа.

банер фото услуги

Рецептата е простичка:

  • 1 част свежи цветове на горски теменужки
  • 1 част вода
  • 1 част захар
  • лимон
сироп от теменужки

Вкъщи накиснете теменужките в същото количество вряла вода.

Случвало ми се е да се объркам и да залея теменужките със студена вода. За съжаление така нищо не става и просто похабявате набраните цветове.

Сложете ги в съд с капак – например буркан – и ги оставете да престоят 24 часа извън хладилник, на не много горещо място. Не ги оставяйте за повече време, за да не вкиснат:) Те ще оцветят водата в тъмносиньо или лилаво и когато вдигнете капачката, ще усетите наситения аромат.

След около 24 часа прецедете сместа, за да отделите цветовете.

сироп от теменужки

Смесете синята, ароматна вода със същото количество захар и загрейте на котлона, докато захарта се разтопи. Няма нужда да варите, става за минутки.

Цветът на сиропа може леко да избледнее, но при нас това не се забелязваше. Остана си все така много син. Все-пак, всичко зависи от теменужките. Понякога става по-розов и по-блед.

Накрая добавете изцеден лимонов сок за трайност. Съветвам ви да извикате детето си и да му предложите то да го направи. За по-голям ефект, пресипете сиропа в стъклен съд, за да се вижда как цвета му се променя. От тъмносин ще стане цикламено розов.

сироп от теменужки

На снимката виждате сиропа с добавен лимон и без лимон. Дъщеря ми определено харесва повече розовия:)

Разредете с вода и се наслаждавайте! Сиропът от горски теменужки напомня за едноименните захарни бонбони – има същия силен аромат, при това можете да сте сигурни, че ароматът е истински, щом сте го направили вкъщи.

сироп от теменужки

Приготвянето на сироп от горски теменужки няма да отнеме много от времето ви, особено ако правите малки порции. Вероятно неговият свеж, летен вкус и аромат ще изветрее, ако го съхранявате повече от месец! Нашият определено ще бъде изпит дотогава, защото след няколко години опити разбрахме, че вкусът постепенно изветрява от затворените за зимата бурканчета.

Също така се оказа, че през някои години теменужките нямат добър аромат. Или поне не всичките. Например през 2021 имаше много пролетни дъждове и много теменужки, ала теменуженият ни сироп само веднъж беше ароматен. Правихме много пъти, ала вкус почти нямаше.


Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

сироп от рози рецепта