20 грешки при бебешкия сън

Казано е – добрият сън на бебетата е важен както за тяхното развитие, така и за оцеляването на майките. Ще чуете много съвети за отглеждане на новородените, в които вашият сън няма да е планиран изобщо:) Когато родих Елора, с ужас научих за непрекъснатото наблюдаване на бебето, за нарочното събуждане на бебето нощем, за съвместния сън и кърменето на поискване. Тогава в ума ми се въртеше един-единствен въпрос: аз кога ще спя?

Тази статия е създадена е на основата на няколко чуждоезични статии, както и на моя опит с бебешкия сън. Не планирах да пиша за съня на бебетата, защото знам колко различни са децата, но наскоро проведох дълъг и важен разговор с млада и умна мама на тази тема и стигнах до извода, че за детския сън нито един съвет не е излишен.

Имах късмета моята дъщеря почти не ми е поставяла нощни изпитания, но съм чувала от първа ръка страховити истории за три-и-повече-годишни деца, които се будят всяка нощ. Желая ви мъдрост, интуиция и късмет със съня на вашето бебче!

Ето 20-те препъникамъчета за добрия бебешки сън:

  1. Подценявате силата на рутината при лягане.

Това винаги е грешка, защото бебетата се нуждаят от последователност и рутина, за да спят добре. Те естествено се приспособяват към графика си и започват да се чувстват уморени по това време. Навика позволява на детето по-лесно да заспи и често означава по-дълги периоди на покой. Отработете свои навици, които да спазвате и повтаряте всеки ден – и като време, и като ритуали.

Проучванията показват, че бебетата и малките деца, които нямат редовни практики преди лягане, имат повече поведенчески проблеми (Gaylor, 2005, (Komada 2010).) Освен това дете, което се придържа към обичайните режими на лягане, може да спи по-дълго през нощта.

2. Пропускане на навиците за сън. Дори само веднъж.

По-лесно се планират социални активности покрай режима на бебето, вместо да опитвате да го накарате да заспи по-рано, за да стане по-рано или обратното. Много бебета просто няма да заспят, защото биологичния им часовник показва, че все-още е време за игра. Така че, ако се налага да останете някъде до късно, подсигурете се с количка или преносимо легло, където бебето може да си почине. Имайте предвид, че промяната на мястото също може да наложи някакво време на адаптация – нощ или две, например.

Все-пак, не се отказвайте от социалния си живот. Той е важен за връзката ви и е от съществено значение да не се чувствате като затворници с бебето вкъщи. Ние успешно приучихме Елора да спи в столчето за кола денем през уикендите и така почиваме сред природата всяка седмица. Има столчета, които се накланят в полулегнало положение и могат да бъдат използвани докъм шестата година, когато дневният сън постепенно отпада от режима на детето.

3. Само един човек се грижи за бебето.

Може да се случи по много причини. Понякога жените смятат, че щом са в отпуск по майчинство, трябва да не тревожат бащата с грижи за бебето. За други пък е въпрос на чест да докажат, че могат да се справят сами. Трети смятат, че никой не може да се грижи за бебето им по-добре от тях.

Ако разчитате само на себе си за отглеждането на детето, рискувате да направите грешки от преумора, които да се отразят на съня на бебето. Дайте възможност на бащата или друг надежден възрастен да ви помага, особено когато се чувствате претоварени и силите ви са изчерпани.

4. Графикът на бебето е коренно различен от навиците на домакинството ви.

Можете ли да спите, когато нещо се случва точно пред вратата ви? Ако останалите от домакинството са активни, когато искате бебето да спи, уверете се, че действието се случва далеч от спалнята на бебето. Машина за бял шум или друг успокояващ звук при бебето може да помогнат, но всеки в семейството трябва да има предвид нуждата на бебето да почива. След като детето чуе нещо, което му подсказва, че другите са будни, естествено е да иска да знае какво се случва и да си имате проблеми с бебешкия сън.

Когато Елора се роди, внимателно подредих графика й така, че да пасва на моя ритъм. Аз съм неадекватна рано сутрин, за разлика от вечерите. На мнение съм, че е важно човекът, който се грижи за бебето да е в кондиция и да се чувства добре. Ако сте вечно намусени и изтощени, то какъв пример давате на детето си?

бебешки сън

5. Отговаряте на всеки малък звук или измрънкване.

Бебетата издават звуци, докато спят. Не е необходимо да реагирате на повечето от тях. Възможно е бебето ви да сънува или просто да минава през различни етапи на съня. Ако се втурвате в стаята му или го вдигате на ръце всеки път, когато чуете звук, ще го събудите неволно. (Burham, 2005). С течение на времето ще се научите да разпознавате звуците, които вашето бебе прави, докато спи и се събужда. Може също така да откриете, че бебето понякога се успокоява само – например със смучене на палеца. Самоуспокояването е здравословно развитие, което е добре да насърчите.

6. Съвместният сън с бебето е заради изтощение, а не защото вярвате в ползите му.

Съвместното спане е малко чудо – аз го практикувах следобед, защото нощем не можех да заспя дълбоко с Елора в едно легло, а ми беше важно да се наспя. Следобед, ако Елора спеше сама в креватчето си, се събуждаше след 15-20 минути. Ако спяхме заедно, почивката продължаваше час – час и половина. Понякога четях книга или работех на лаптопа си, гушната или просто допряна до нея. Резултатът беше същият. Много бебета ще се успокоят и ще заспят, чувствайки се на топло и в безопасност до родител, но ако позволявате съвместен сън само защото сте изтощени или бебето плаче, изпращате грешно послание. Детето ще реши, че ако плаче достатъчно дълго, получава достъп до леглото ви, а няма дете, което не иска да се гушне с мама и татко. По-добре включете и таткото в нощното будуване, и вижте останалите причини, заради които бебето ви може би не иска да спи.

7. Не позволявате на бебето да се научи да се самоуспокоява.

Понякога бебетата са толкова свикнали да бъдат люшкани, масажирани, носени на ръце, галени и т.н, че не могат да заспиват без познатото усещане. В някои случаи това любящо поведение дава на бебето сигнал, че е време за сън. В други случаи обаче бебето свързва познатото усещане със съня, просто защото не познава нищо друго. Естествено, ние ще утешим плачещото бебе (и себе си в същото време), но трябва да сме сигурни, че сме му дали възможност да се успокои само. Това не значи да оставим бебето да крещи, докато заспи от умора. Трябва да намерим начин да го накараме да се почувства уютно във времето за сън и да го оставим да заспи по свой начин. Колкото по-рано започнем със самоуспокоението, толкова по-независимо в съня ще е нашето бебе.

Прочетете статията ми за ползите от смученето на палеца, която се намира най-долу. Може би ще откриете решение и за себе си.

8. Късно обръщате внимание на дискомфорта на бебето.

Да, няма да започнете да сменяте пелените, дрехите и чаршафите всеки път, когато бебето издаде звук, но друг път трябва да се погрижите за проблема, които може да причини дискомфорт. Понякога пълната пелена прави бебето неспокойно. След като откриете кое кара бебето ви да е неспокойно по време на сън, намерете начин да го избягвате в бъдеще. Може да отнеме известно време, разбира се. Всяко дете е различно по отношение на това как обича да спи.

съня на бебето

9. Не координирате времето за хранене и времето за сън.

Има едно просто нещо, което можете да направите, за да помогнете на бебето ви да спи добре – да синхронизирате храненията и часовете за сън. Бебетата естествено се уморяват, докато запълват коремчетата си, така че е по-лесно да ги приспите веднага след хранене. Може дори да заспят, докато ги кърмите. Проблемът е, че много родители не се придържат към едно и също време за хранене, а това руши и програмата за сън. Последователността е от ключово значение за всички аспекти на графика на вашето бебе. (Rinne, 1990) .

10. Рязко променяте графика на бебето.

Например искате да задържите бебето будно до късно, за да можете да спите до късно утре. За съжаление, това вероятно няма да проработи. Особено пък ако бебето е свикнало с конкретен режим на сън. Най-често бебето ще се събуди по обичайното си време, но ще бъде раздразнено заради по-малкото количество сън. Ако искате да промените графика на бебето си, правете го бавно и постепенно.

11. Забавили сте се да сложите детето да спи.

Често когато бебето плаче, чуваме родителите да обясняват „Просто е уморено“. Не чакайте, докато детето започне да плаче, за да го сложите да спи. Да се научите да разпознавате фините знаци, че на детето ви е нужен сън, ще бъде от полза за цялото семейство. Ето най-разпространените симптоми, че бебето има нужда от сън:

  • промяна в изражението на лицето
  • търкане на очите
  • свиване на юмручетата
  • прозяване
  • втренчване в пространството

12. Позволявате твърде много дневен сън.

Събуждането в няколко последователни нощи е ясен признак, че някоя от дневните почивки трябва да отпадне. Може би сте привърженик на свободата и предпочитате бебето само да диктува навиците си? Имайте предвид, че понякога този свободен избор може да създаде неудобства на останалите от семейството – нощното будуване пречи не само на съседите ви. Може да се наложи да зададете граници и да будите бебето, ако спи прекалено дълго, както и да изберете конкретно време за лягане, така че бебето ви да изгради навик, който му позволява да спи добре.

13. Бебето не изразходва достатъчно енергия, когато е будно.

Колко често стимулирате физически или умствено вашето бебе? Ако бебетата не общуват с друг човек твърде дълго време, те се отегчават точно както възрастните. Уверете се, че отделяте време да говорите с бебето, да пеете, да стимулирате движението и любопитството му. Ще бъдете възнаградени с по-уморено бебе през нощта.

14. Различни навици на сън, когато детето спи в различен дом.

Случва се, ако родителите са разделени или детето гостува на бабите и дядовците. Уверете се, че всички участници в отглеждането на детето поддържат един и същ график. Това ще помогне то да не се чувства объркано и неспокойно по време на тези чести преходи. Последователността е важна!

15. Не знаете колко сън е необходим на детето ви в различна възраст.

Много родители се притесняват, че техните бебета спят прекалено много или твърде малко, но всъщност не знаят какво е нормално за възрастовата група на бебето. Винаги можете да попитате педиатъра или да потърсите информация в книги и статии. Просто имайте предвид, че всяко бебе е различно, така че вашето дете може да се нуждае от по-малко или идея повече сън от другите бебета. Ако се притеснявате, че вашето бебе има проблем, който прекъсва съня му или го кара да спи прекалено много, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

бебешки сън

16. Блокирате естествената светлина и звуците.

Някои родители държат на абсолютната тишина и тъмнина, когато бебето спи. Този навик ще научи бебето ви да се буди при всеки малък звук или отблясък. Дори белият шум може да приучи бебето към твърде идеална обстановка за сън, така че не прекалявайте и с него, колкото и страхотно да действа:)

17. Отказвате се преди бебето да се приспособи към промените.

Ако трябва да направите промяна на графика на бебето или искате да въведете по-здравословни навици, които не сте признавали по-рано, може да е нужно време, докато бебето привикне. Бъдете последователни и имайте търпение. В крайна сметка това ще се случи, така че не се отказвайте.

18. Прехвърляте детето от кошара към легло твърде рано.

В някои случаи родителите искат да преместят по-голямото дете, а кошарката да остане за новото бебе, което очакват. За съжаление, ако бързате, може да си причините големи неудобства. Изчакайте с местенето, докато детето ви започне да излиза само от кошарката, докато навърши две години или покаже други признаци на зрялост, които са знак, че е готово за легло без прегради. Не бързайте с важните етапи, защото те са по-сладки, когато се случват в своето време.

19. Промяна на детското легло без предупреждение.

Повечето деца не реагират добре на внезапна промяна. Когато решите да смените леглото, детето може да се нуждае от известно време, за да разбере какво се случва и защо. Започнете, като обсъдите какво е леглото за по-големите деца и колко вълнуващо е да не спи вече в кошарка. Когато смятате, че детето ви е готово, въведете новото легло.

20. Вслушвате се в чужди съвети, а не в интуицията и здравия си разум.

Повечето родители откриват, че са в синхрон с бебетата си и през повечето време могат да предположат с впечатляваща точност от какво се нуждаят децата им. Това не значи никога да не поискате съвет от друг родител или приятел. Слушайте инстинктите си и разсъждавайте, вместо да следвате другите сляпо.

Мили мами, ще чувате много съвети. Вместо да им се ядосвате, ги колекционирайте, а после внимателно ги обмисляйте в контекста на вашето положение. Всяка друга майка може да се окаже ваша спасителка, както и всеки специалист може да ви хвърли в деветте кръга на Ада. Не приемайте лековерно, но и не отхвърляйте с лекота нито едно мнение. Мислете, разсъждавайте, четете, търсете противоположните препоръки и избирайте онези, които са най-подходящи за вас. Времената се менят – онова, което е било недопустимо преди, сега е норма, но какво ли ще бъде утре?

Вие трябва да се чувствате добре, докато отглеждате детето си. Да, ще има и недоспиване, и умора, но опитайте да подредите живота си с бебето без да робувате на правила и изисквания. Мислете не само за бебето, а и за себе си.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

смучене на палеца
тихи книжки поръчка
сортер по звук
евристична игра
приказки за бебета