люляков сироп

Люлякът има безброй ядливи, ароматни цветчета, от които може да направите сиропи и да заместите бутилираните напитки вкъщи. В същата пролет, когато направих сиропа от люляк за първи път, опитахме и сиропа от горски теменужки. И двата се оказаха същинска приказка.

Да, сиропите съдържат захар, но в приемливи дози ги предпочитам за почерпка на рождени дни, вместо повечето от сокчетата, които никак нямат вкуса на натурални. Цветчетата люляк може да слагате и в салати, да украсите торти и кексчета – което със сигурност ще впечатли децата.

люляков сироп

За сиропа от люляк ви трябва разходка извън града и найлонов плик, където да завържете букета си от люляк. После, щом се приберете, наскубете само цветчетата. Препоръчвам да включите домочадието в процеса на скубане, той много добре развива фината моторика:) Само проверете за отвлечени пчелички и сърдити оси.

люляков сироп

Като повечето сиропи, принципът е – повече цветчета, повече аромат. Съотношението на цветове-захар-вода може да променяте, тогава променяте интензитета на аромата или сладостта. Не забравяйте киселината – тя служи за консервант.

Ако не стерилизирате бурканите след като сте затворили люляковия сироп, той няма да бъде особено траен, дори да го сложите в хладилник. Люляковият сироп е капризен за съхранение, затова ви препоръчвам да го изпиете още през лятото. Особено освежаващ е с газирана вода.

Продукти:

 • 4-5 чаени чаши люлякови цветчета
 • 1 килограм захар
 • 1,5 литра вода
 • сокът на 1 лимон (по желание)
 • 3 равни чаени лъжички лимонена киселина

люляков сироп

Приготвяне:

За приготвянето на този сироп е нужна седмица киснене на цветовете.

 • Най-удобно е да използвате 4 буркана с вместимост около 500-600 мл, във всеки от които да сложите по 1 чаша люлякови цветчета. Ако имате по-малко цветчета, направете по-малко захарен сироп.
 • Може да направите по-сладък или по-воднист захарния сироп, пак ще се получи. Просто ароматът ще стане по-наситен или идея по-слаб, но това зависи и от захарта, и от люляка, така че не го мислете много.
 • Сварете захарния сироп, добавете лимоновия сок и лимонената киселина.
 • Залейте цветчетата в бурканите. Би трябвало сиропът да стигне точно за четирите буркана. При мен така се получи.
 • Сложете капачки на бурканите и оставете да изстинат. Цветчетата вече няма да изглеждат свежи като преди. Някои дори ще покафенеят.
 • Приберете изстиналите буркани в хладилник за седмица. Може да ги разклащате ежедневно, ако се сетите.
 • След седмица цветът на захарния сироп ще е станал червено-розов. Интересното е, че във всеки буркан се променяше по различен начин, макар цветчетата и сиропа да бяха едни и същи.
 • Прецедете сиропа в бутилки или буркани. Ако ще го съхранявате по-дълго, стерилизирайте затворените буркани.

люляков сироп

Сиропът от люляк не мирише на люляк. Той има божествен вкус на люляков аромат. Все едно да помиришете с небцето си – да размените функциите на сетивата.

Препоръчвам го разреден с хладна газирана вода. Тогава ми е най-вкусен. С много фин аромат, люляковият сироп е пролетно свеж и чудесен за жаркото лято. Бутилирана пролет – докато го пиете пак ще се върнете в кратката седмица, когато люляците цъфтят. Освен това е нещо ново, с което да почерпите гостите си или да подхванете разговор с нови познати:)

Евел Инара

ДОМАШЕН МЕНТОВ СИРОП: СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО!