сироп от бъз

Вкусният и полезен сироп от цвят на бъз се приготвя много лесно. Дори веднага в ума ви да изниква оправдание „Нямам време“, пак е възможно да го направите. Сега ще споделя как правим сироп от бъзов цвят вкъщи – понякога приготвянето му се разтяга в близо седмица, ако сме по-натоварени или просто ни мързи:)

Сиропът от бъзов цвят ще ви е полезен при кашлица, при неврози и дори при температура. Той освежава и успокоява, а децата едва ли ще откажат чашка от него, както биха отказали лекарство:) Вкъщи сиропът е желана напитка при всички празненства и особено детските рождени дни на открито – носим сироп и вода, и всеки си разрежда според вкуса.

сироп от бъз

Продукти за около една тенджера от 3 литра, каквато най-често ползват домакинствата:

 1. цветове на бъз – без натиск количеството е колкото се събира в тенджерата, някъде около половин стандартна торба. Няма смисъл да ги броите, защото цветовете не са с еднаква големина.
 2. питейна вода около 1 – 1,5 литра
 3. един лимон или 1 ч.л. лимонена киселина
 4. захар 1 килограм. Ако използвате кафява, а не бяла захар, сиропът ще стане по-воден и по-кафяв.

Ще се получи около 3 буркана по 700 милилитра сироп и още малко за дегустация на момента:)

КАК ДА НАПРАВИТЕ СИРОП, АКО НЯМАТЕ ВРЕМЕ?

 • Разходете се. Берете цветовете извън града и по-далеч от пътища, по възможност. Трябва ви разцъфнало дърво – ако не е дърво, това не са цветовете, които търсите. Внимавайте за пчелите, които ще са по цветовете. Най-добре берете след залез или в дъждовен ден, но не се бойте да берете и когато на вас ви е удобно.
 • Приберете цветовете в найлонов плик и го завържете отгоре. Така можете да ги съхраните на сянка до ден-два, ако не ви е удобно веднага да се заемете със сиропа.
 • Накиснете цветовете във вода, така че да са натъпкани в нея и леко да стърчат. Водата не трябва да е много. Приберете накиснатия бъз в хладилник за 24 часа или за два-три дни, докато сте свободни за следващия етап. Може да покриете съда, аз съм го оставяла и без да е покрит. Не съм имала  проблеми.

сироп от бъз

 • Прецедете внимателно накиснатите цветове. Ако в сиропа попадне цветче, казват че ще вкисне. Аз нямам подобен опит.
 • Ако имате лимон при накисването на цветовете, може да го нарежете при накиснатия цвят. Аз най-често го добавям изцеден след като прецедя накиснатата вода.
 • Сипвате прецедената вода във въпросната трилитрова тенджера, добавяте лимоновия сок (ако не сте слагали нарязан лимон) или лимонена киселина (ако изобщо нямате лимон). Добавяте захарта и включвате котлона. Не е необходимо да разбърквате постоянно или да го „пазите“. След известно време сиропът ще започне да завира.
 • Не чакайте да ври, щом се появят балончета, махнете тенджерата от котлона.
 • Сипете с черпак горещия сироп в буркани, веднага ги затворете и ги обърнете с капачките надолу.
 • Изчакайте да изстинат и ги приберете. Готово!

Надявам се да съм ви улеснила в приготвянето на това чудно сиропче. Ако ви остане бъз, изсушете го за чай или за да си приготвите още сироп от бъз по всяко време на годината. Понякога сиропът свършва още през лятото:)

Евел Инара

СИРОП ОТ ГОРСКИ ТЕМЕНУЖКИ