лодки от фоам

За топлите месеци пускането на лодки е голямо забавление за децата, а и за нас – възрастните.

Понякога вкъщи си правим лодка от капачка, особено за дъждовните локви. Разбира се, винаги си прибираме капачката след това, а не я оставяме като боклуче навън. За един от рождените дни на Елора бях правила салове за всички деца, защото нямаше как да проследя дали някой от саловете няма да бъде забравен или изгубен, а не искам да замърсяваме природата.

За петия рожден ден на Елора направих тези „платноходки“ от EVA пяна или фоам.

Отново празнувахме до река, макар че тя е доста бърза, а тези лодки са най-добри за по-спокойни води. Например за Симеоновските езера в София са особено подходящи.

Въпреки буйната рекичка децата и част от големите си поиграхме весело с лодките, които бях снабдила с макара и щипка, та да не избягат по течението.

лодки от фоам

Тези лодки са чудесно подаръче за гостите на детски рождени дни, а защо не и всякакви други събирания. Не са скъпи, правят се лесно и бързо. От лист А4 фоам може да направите 2-3 лодки.

Колкото по-големи са децата, толкова по-дълго ще играят с тях и няма да се оплетат в конците или да се измокрят. Винаги предупреждавам родителите за гумени ботушки и поне чифт допълнителни дрехи. Забавлението не е пълно, ако трябва да се пазиш от водата, нали:)

НЕОБХОДИМИ СА ВИ:

  • листове EVA пяна или фоам, има много имена
  • лепило или горещ силикон
  • канап
  • щипка

лодки от фоам

Сами изберете предпочитаната големина. Показаните лодки са големи колкото длан на възрастен човек, но могат да бъдат по-малки или по-големи. Аз използвах останали ми парчета фоам, затова се съобразявах с големината им.

Зеленият триъгълник е платното, двете жълти парчета се залепят едно към друго, те са макарата. На макарата завързах, а после навих четири-пет метра канап, пробих дупчица на „носа“ на лодката и завързах другия край на канапа. Добавих дървени щипки, с които макарата може да се закачи за клонки на брега.

Лепих с горещ силикон, с него се лепи бързо, но той се разлепва при по-силно дърпане. Може да ползвате специално лепило за фоам, продава се и такова:)

лодки от фоам

Лодките закачих на нисък простор, та всяко дете да си избере само коя лодка иска. Броят им беше двойно по-голям от броя на децата, така че част от гостите използваха простора с лодки за стрелбище. Имахме още една игра, без дори да съм я планирала:)

Освен това, закачени на въже, цветните лодки приличат на гирлянда и са практична украса за празненството.

лодки от фоам

Аз обожавам водата и често правим пикници близо до езерца и блата. Тогава си нося лодка, връзвам я и просто я оставям да плува, докато сме там. Разбира се, никога не оставям след себе си лодка, която не е от естествен материал. Моля, не го правете и вие.

Ако се чудите къде е тази рекичка, прочетете за околностите на Елешница тук. През топлите месеци там гъмжи от народ. 

лодки от фоам

Скоро ще ви разкажа за нашите лодки от рециклирани материали, за които няма да похарчите нито стотинка:) Желая ви приятни разходки със семейството или с приятели, както и весели празненства на открито!

Не забравяйте: почиствайте след себе си, не оставяйте боклука си в местните кофи, за да не го разпилеят животни и птици, и най-добре се въздържайте от балони и конфети навън:)

Евел Инара

КОКИЛИ ОТ КОНСЕРВНИ КУТИИ