форми и линии

За децата е като магия – от една линия да създадеш различна форма. Научете детето си на тази магия:)

Тази игра е вид конструктор – развива наблюдателността, координацията между око и ръка, пространственото мислене, фината моторика, търпението на децата. Съдейки по дъщеря ми, тя е подходяща за деца над 5 години, може би ще бъде полезна и за децата в първите училищни класове.

Спокойно може да я предложите и на по-малки деца. Всичко зависи от интересите на детето.

МАТЕРИАЛИТЕ, за да я изработите няма да ви струват почти нищо:

 • картон – аз ползвам от опаковки и ми излиза безплатен

 • пухкави жички тип чистачки за лула (има ги в хоби магазините и в тези за тютюн)

 • парченца от сламки за снаждане

 • маркер

 • панделка, ако искате да съберете картончетата на връзка.

Идеята е да използвате фигури, които могат да бъдат изрисувани само с една непрекъсната линия. Аз съм избрала кръг, осмица/знак безкрайност, сърце, звезда, спирала, квадрат, цвете, риба. Просто имах толкова броя еднакви картончета. Бихте могли да добавите или замените някои от картинките с: назъбена линия/зигзаг, панделка/папийонка, триъгълник, полукръг, детелина, облаче. Определено вместо цветето с пет цветчета, детелина с 4 или три листа ще се прави по-лесно.

форми и линии

Изрежете картончетата и нарисувайте фигурите с молив, а после повторете с маркер. Ако ви е трудно, ето ги нашите картончета, които да разпечатате: ФОРМИ ЗА ПРИНТИРАНЕ

КАК ДА ИГРАЕТЕ:

 1. Покажете картинките, назовете ги. Изберете една картинка или предложете на детето да избере. Покажете на детето как да повтори картинката с пухкавите телчета. За снаждане използвайте парченце от сламка.
 2. Предложете на детето си да опита да направи и то формата, която сте показали. Вероятно е да се наложи да помогнете с пропорциите, поне в началото.
 3. Направете още една форма. Ако детето поиска, направете още форми.
 4. Ако се налага да стимулирате интереса на детето си, ето един трик – аз разстилам картончетата като карти, с рисунката надолу и предлагам на Елора да изтегли една. Нея оформяме – Елора едно телче и аз едно телче. Вълнува я „хазартния“ принцип на избиране, както и състезателния елемент между двете ни – коя ще е по-бърза и по-прецизна. Харесва й играта да е споделена също така. Когато играем с изтегляне на карта, правим всички фигури до последната.
 5. Можете да използвате повече от едно телче за една фигура, просто ги снадете с парченца сламка. Покажете на детето си как пухкавите телчета и сламките стават „конструктор“, с който то да играе и измисля нови форми.
 6. Освен да ги копирате с пухкавите телчета, можете просто да рисувате фигурите. Това също е полезно.
 7. Търсете нарисуваните форми в околната среда – в дома ви, на улицата. Вземете една или няколко карти и излезте на „лов“ за форми.

форми и линии

Ако сте събрали заедно две или повече деца, предложете им игра-състезание: всеки изтегля картонче и след сигнал всеки изработва своята форма.

Помагайте на децата, не очаквайте те да се справят идеално от първия път. Играйте заедно с детето си. Забелязала съм, че съвместната игра се цени високо от дъщеря ми.

Желая ви весели игри!

Евел Инара

РАЗВИВАЩИ ИГРАЧКИ ОТ КОРИ ЗА ЯЙЦА