творчество при децата

Понякога срещам угрижени родители, които търсят съвет как да привлекат вниманието на детето си към рисуване, апликиране и други художествени дейности. Притеснението им е, че детето не се интересува особено от подобни неща и предпочита например „да си бута количките“. Ако и вие имате подобен „проблем“, успокойте се. Сега ще ви обясня, че всъщност нямате проблем.

Какво е творчеството? Цитирам тълковния речник:

Човешка дейност за създаване на нови, оригинални и неповторими духовни и материални ценности.

Ние учим децата си да рисуват, да оцветяват, да лепят и изрязват, да пеят, да рецитират, но забележете – главната цел на всички тези дейности не е да направи от децата творци, както някои хора си мислят. Разбира се, те:

 • въвеждат детето в света на изкуството
 • дават му представа за начините, по които хората творят изкуство
 • изграждат в децата усет към красивото

Аз наричам уроците по рисуване и други изкуства „лъжетворчество“, защото при малките деца там има повтаряне на чуждо действие. Децата изрязват едни и същи форми, наподобяват модел за апликация, рисуват стъпка по стъпка, следвайки идеята на учителя. Пак казвам, тези занимания са много полезни, те просто не са творчество. Те усъвършенстват:

 • фината моторика
 • връзката между око и ръка
 • наблюдателността
 • паметта
 • речника
 • сензорните възприятия
 • умението да следваш упътвания
 • умението да общуваш и да работиш в група
 • търпението
 • прецизността и старанието

творчество при децата

Истинското творчество ще дойде неочаквано, когато детето ви само и неподтиквано от никой сътвори нещо, което е хрумнало конкретно на него. То самостоятелно ще намери материали – ще поиска от вас, ще пригоди нещо. За този негов творчески изблик може би ще го е вдъхновил някой от уроците по рисуване, апликиране, пеене. Но творческият акт, така важен за всеки човек е нещо лично, което не може да бъде организирано, а само стимулирано.

Питате ли се как да стимулирате творчеството при децата?

Няма рецепти, но ще споделя своя опит:

 1. Вдъхновение

Примерът е важен. Понякога чуждият пример първо е последван от копиране и чак по-късно от опит за творчество. За всички е полезно да се възхищаваме от нещо.

 1. Спокойствие

Макар понякога спешността на някой проблем да ни принуждава да сме изобретателни, спокойствието и дори скуката са ключови за творенето. То не може да бъде заключено в рамките на времето и да бъде изпълнено в точно зададен час. Не забавлявайте непрестанно децата си. Оставете ги сами известно време.

 1. Свобода

Урокът, в който сте показвали как се лепи или рисува е свършил. Не се намесвайте, дори детето ви да не се справя. Не поучавайте. Помагайте само ако ви помолят. Не се карайте за цапането, просто определете място, където детето ви може да се отдаде на малко бъркотия и го научете да почиства, след като е приключило. Без условия и поучаване.

 1. Общуване

Изкуството е общуване – изразяваме себе си и виждаме реакциите на останалите. Учете децата си да реагират на другите хора, да не се страхуват да общуват. Да поздравяват, да се радват, да благодарят, да ръкопляскат, да утешават и защитават. Нека не се срамуват от чувствата си да умеят да ги изразят.

 1. Знания

Има и самородни таланти, които са се родили с някакви умения или знания. Повечето от нас обаче имат нужда от знания. Научете детето си на основите на нещо, за да има то възможност да прояви творчество там.

творчество при децата

Стигаме до онези деца, които отказват да рисуват, да пеят и предпочитат да правят нещо не чак толкова художествено. Има случаи, когато децата просто имитират нежеланието на някой обичан от тях авторитет – помислете дали някой у дома не твърди, че не пее, не рисува или не танцува. Друг път децата изпитват трудност и неувереност, затова се отказват. Не предлагайте непосилни занимания. Има случаи, в които целия интерес на детето в е съсредоточен в любимо занимание и то не желае да върши нищо друго.

Но фината моторика и всички онези умения, които изредих по-горе като прецизност и наблюдателност могат да бъдат усъвършенствани с най-различни дейности, не само с художествени. Колкото до усета към красивото и досега с изкуството, винаги може да се измисли нещо по-нетрадиционно. Например:

 • рисуване с колички, в които гумите на автомобилчетата се ползват като четка.
 • прерисуване на любима играчка
 • най-бързата рисунка
 • рисуване с топка – топката е топната в боя и се хвърля по листа
 • да пеете песнички и стихчета за коли, тичане, спорт
 • да имитирате звуци от ежедневието и да изпълнявате с тях познати песнички
 • да оцветите автомобилче с темперни бои, които по-късно да отмиете

И още, и още… Важното е да не забравяте:

Творчеството не е само в художествените дейности.

Творчество може да бъде проявено навсякъде – дори в начина, по който вашето дете бута автомобилчетата си, хвърля топката или скача на един крак. Творчеството е свързано с някоя любима дейност, така че оставете го само да реши кое му е любимо и му дайте достатъчно свобода и време за това обичано занимание. Вашето дете ще твори. А междувременно, вие не се отказвайте от художествените дейности, защото те никога няма да са излишни.

Евел Инара

КЪСАНЕ И ИЗРЯЗВАНЕ: ОТ ГОДИНКА ДО ШЕСТ