хармонично развитие

Ние, родителите все по-често пренебрегваме развитието на собствените си деца, най-вече заради съвременния начин на живот и от незнание. Докато преди години децата са имали възможността поне да тичат и да се движат свободно, в съвременността те най-често са ограничени от кошарки, шезлонги, детски колички, правилата на детските ясли и градини и страха на родители, баби и дядовци да не се наранят. Днес децата ни прекарват детството си без достатъчно движение, което няма как да не се отрази на качеството им на живот.

Ако смятате за прекалено да обучавате малко дете на четене или математика, то едва ли ще имате същите предразсъдъци към доброто физическо развитие. Тук ще систематизирам физическите упражнения на Глен Доман, които спомагат за развитието на интелекта. Тези упражнения се прилагат и за дечицата с увреждания и проблеми в развитието.

Аз не съм работила с дъщеря ми по тези упражнения, но щях, ако бях научила за тях по-рано. Дори да не ги спазвате дословно – дали заради липса на време или условия – тези упражнения ще ви дадат добра представа как да играете с детето си, както и каква среда да подготвите за него. Упражненията са част от труда на Глен Доман

„ХАРМОНИЧНО РАЗВИТИЕ НА ДЕТЕТО“

В резултат от 10-годишни изследвания в различни социални общества по целия свят била открита връзката между подвижността и ума. Глен Доман стигнал до още няколко важни извода:

 1. Човешкият мозък расте благодарение на постоянното му използване и този ръст фактически приключва към шестата година.
 2. Малките деца притежават огромна жажда за знания. Те с лекота усвояват невероятно количество информация, която остава задълго в паметта им.
 3. За малките деца най-чудесният подарък е вниманието, което им отделят възрастните – особено мама и татко.
 4. Най-добрите учители са родителите. Те могат да учат децата си на абсолютно всичко, което самите те знаят, ако го правят искрено и с радост, използвайки факти.
 5. Мозъкът се формира напълно в първите шест години от живота и има седем стадия на развитие. Той се развива благодарение на подвижността, мануалните (ръчни) навици и баланса.

Шест функции отличават човека от останалите живи същества:

Три са моторни (двигателни) и зависят от сензорните:

 1. Ходене, бягане, подскачане
 2. Реч
 3. Писане

Тези функции са продукт на кората на главния мозък и са основани на 3 уникални сензорни способности:

 1. Зрение
 2. Слух
 3. Чувство за допир

През първите шест години на детето всяка от тези функции минава през седем стадия на развитие на мозъка. Според Глен Доман превъзходството във всяка от тези функции не е вродено, а постигнато. Аз смятам, че истината е някъде посредата, но определено поддържам мнението му, че способностите на всяко дете трябва да бъдат развивани, особено в първите шест години от неговия живот.

КАК ДА ПОДОБРИМ ФИЗИЧЕСКИЯ ИНТЕЛЕКТ НА ДЕТЕТО?

Програмата на Глен Доман позволява уменията, които придобиваме през тези първи 6 години да бъдат усвоени 2 – 2,5 пъти по-бързо. Разбира се, това съвсем не е задължително. Тук представям стадиите на развитие и отговарящата им естествена възраст по месеци. Може да се окаже, че детето ви напредва или изостава. Ако изоставането е сериозно, потърсете квалифицирана помощ, но не се бойте прекалено. Аз например съм умеела да пълзя само назад и направо съм проходила около първата си годинка. Майка ми не ме е пускала да лазя от притеснение, че ще се изцапам:) Смятам, че макар никога да не съм била блестяща във физическото си развитие, съм интелигентен човек и уча лесно дори в четвъртото си десетилетие:)

ПЪРВИ СТАДИЙ: От момента на раждането

Децата, лежащи по гръб са абсолютно безпомощни. На облеченото и завито дете му е по-трудно да диша и да се движи. Глен Доман препоръчва температурата на въздуха в стаята да е 32 градуса по Целзий, а бебето да е разсъблечено и да лежи по корем.

Както знаете, последните препоръки са бебетата да се оставят по гръб, а не настрани или по корем, за да се избегне рискът от задушаване. Препоръчвам ви да спазвате тези препоръки, когато оставяте бебето си да спи. През останалото време обаче, докато бебето бодърства и вие сте с него, определено е добре то да не е в креватчето си и да не се намира в безпомощна поза.

Едва след като прочетох препоръките на Глен Доман за физическо развитие ми стана ясно защо матрачето на бебето трябва да е твърдо. За да може бебето да се движи. Моята дъщеря го доказа още в първата си нощ вкъщи – тя лазеше по твърдото си матраче от единия до другия край на дългото метър и трийсет легло. Аз, ужасена че не мога да я наблюдавам непрекъснато, за нощния и дневния й сън ползвах позиционер плюс сензор за дишане. Едва след като си ги набавих, започнах наистина да спя – бях ужасена, че тя ще се задуши, докато аз не съм будна и до нея. Много майки ще ме разберат.

хармонично развитие

Малко разсейване с тази смешна снимка от бебешкото ежедневие на Елора – люлееща се върху прасците на баща си:)

Упражнения в първия стадий на развитие:

 • чести, интензивни тренировки на твърд под. Да пълзи 60 – 90 см без да спре.
 • 10 пъти на ден детето виси на вашите палци около минута. След седмица започвате да го вдигате по-високо, така че да виси в течение на 10 секунди, удържайки 50% от собственото си тегло. Постепенно времето се увеличава до 45 секунди. (Доколкото разбирам, в началото бебето лежи по гръб и вие лекичко го повдигате за ръчичките. Постепенно и безопасно увеличавате височината, на която го повдигате.)
 • носете детето из къщи, люлеейки го с плавни движения нагоре-надолу, напред-назад, наляво-надясно. Разказвайте му за различни предмети в дома, позволявайте му да надникне през прозореца.
 • легнете по гръб и полюлейте детето над себе си.
 • седнете в люлеещ се стол или люлка и се полюлейте заедно. Когато сте на разходка се възползвайте люлките навън, но без да се засилвате.
 • сложете бебето по корем върху голяма възглавница. Повдигнете левия й край така, че детето да се смъкне надясно. Повдигнете десния й край, за да се смъкне детето към левия.
 • сложете детето на малко юрганче/одеяло и го повозете, дърпайки юрганчето по пода.
 • обърнете бебето върху юрганчето с лице към вас. Завъртете юрганчето по часовниковата стрелка, после обратно на часовниковата стрелка.
 • изправете се, сложете детето по коремче или настрани върху дясното си рамо. Завъртете се на място първо в едната, после в другата посока. Сложете детето на лявото си рамо и направете същото.
 • застанете на колене, държейки бебето на ръце. Наклонете детето вертикално, така че главичката да е по-ниско от крачетата. После го повдигнете така, че да се гледате очи в очи.
 • сложете детето по гръб и му позволете да хване с дясната си ръчичка палеца на лявата ви ръка. Внимателно, дърпайки го с лявата си ръка, го обърнете настрани, после по корем. Повторете същото, сменяйки ръцете.
 • гушнете нежно бебето и танцувайте с него из къщи.

Тази информация ще отговори на много въпроси, като например защо е важно да изваждаме бебето от количката, когато сме на разходка. Аз се страхувах да го правя в началото, но постепенно установих, че дъщеря ми спи само ако количката се движи и се събужда минути след като седна на пейка. Препоръчвам ви да си носите одеяло за пикник и да полежите с детето на него. Така наистина има шанс да си починете, вместо да бутате непрестанно количката:) А ако детето ви спи дълго денем, през нощта ще се наложи да будувате заедно. Постарайте се да го изморите, показвайки му красивия свят, в който сте го довели, вместо стените на спалнята си.

ВТОРИ СТАДИЙ. От 2,5 месеца

Детето е започнало да осъзнава движенията. Опитва да се избутва и постепенно да пълзи.

Упражнения през втори стадий на развитие:

 • бебето трябва да има възможност да пълзи минимум 15 пъти на ден. Общо време, през което се намира на пода – не по-малко от 4 часа. Цел: да пропълзи 4,5 метра на ден.
 • 15 пъти детето виси, хванато за палците ви около 15-30 секунди. Минимум 10 секунди удържа 100% от собственото си тегло.
 • вестибуларен апарат: Упражненията от първи стадий най-малко веднъж на ден, като се увеличава продължителността (45-60 секунди) и скоростта.

Възможно е упражненията на Глен Доман да ви се видят твърде взискателни, поне на мен в началото ми се сториха прекалени. После си спомних, че Елора прекарваше на спалнята до мен, на дивана в хола или в ръцете ми всичкото време, в което не спеше. Играехме доста – тя обичаше да виси надолу с главата, да я люлея върху краката си и разбира се, да я нося. Макар да не съм изпълнявала тези конкретни упражнения, тя е висяла някакво време на мишците си, опитвала е да се движи по матрака на спалнята и по мекия ни диван. Сега отчитам грешката си да ползвам бебешка гимнастика – меко килимче, постлано на пода, което се набира под бебето. Било е по-добре да я оставям направо на пода. Поне съм имала интуицията да оставям Елора разсъблечена (и без пелена) след третия месец, постепенно увеличавайки времето.

Отдавна знам, че бебешки шезлонг е нужен само за моментите, когато трябва да свършите нещо (макар и в същата стая), а бебето е будно. В момента, щом бебето започне да лази, става трудно да го поставите там. Кошара за игра изобщо не успяхме да въведем. Елора плака сърцераздирателно през двата дни на опит. Сега се радвам, че се отказах.

Ще отбележа, че ползвах и повиване за сън докъм петия месец може би – което е в контраст с теорията за движението. Елора заспиваше лесно в слинг или повита най-вече в горната част на тялото. Визирам моментите, в които сме били навън, във възбуждаща среда, където й е било трудно да заспи самостоятелно. След петия месец нуждата от помощ при заспиване постепенно отпадна.

видовете игра

ТРЕТИ СТАДИЙ: От 7 месеца

Детето открива пълзенето на 4 крака, така че е важно да има простор.

Упражнения през трети стадий на развитие:

 • бебето трябва да има възможност да пълзи минимум 4 часа на ден. 20-30 сеанса пълзене. Цел: да пропълзи 350 метра на ден.
 • 15 пъти детето виси, хванато за палците ви около 15-30 секунди, като го разлюлявате.
 • упражнения от пасивната програма за равновесие. Изпълняват се минимум 2 пъти на ден като времетраенето постепенно се увеличава от 15 секунди на 1 минута.

Пасивна програма за равновесие:

 1. Хоризонтално въртене на рамо: слагате бебето на рамото си по коремче или настрани. Завъртате се в едната посока.
 2. После премествате бебето на другото си рамо и се завъртате в обратната посока.
 3. Люлеене: Бебето лежи по гръб. Един възрастен хваща детето за ръцете, втори за краката. Повдигат го и го залюляват.
 4. Хоризонтално въртене: детето лежи по корем. Хващате лява ръка, ляв крак, повдигате и го завъртате обратно на часовниковата стрелка.
 5. Хващате дясна ръка, десен крак, повдигате и го завъртате по часовниковата стрелка.
 6. Хоризонтално подхвърляне: детето лежи по гръб. Хващате го за дясна китка и дясно глезенче, втори възрастен го хваща за лява китка и ляво глезенче. Люлеете го като люлка.
 7. Ускорение: Обърнете бебето с лице към себе си, хванете го под мишниците и лекичко го подхвърляйте във въздуха.
 8. Бебето лежи по гръб. Хванете го за глезените и го повдигнете така, че да е с лице към вас. Внимателно го разлюлейте като махало.

В следващата статия ще представя стадиите на развитие след годинка, когато детето вече ходи. Ние, родителите често се боим да не навредим на децата си поради незнание и не правим нищо, което не ни е било препоръчано от специалист. Хубаво е да сме наясно с този метод за физическо развитие, който има зад себе си години изследвания и резултати – Глен Доман започва своите трудове в началото на 20 век.

Надявам се, че сте почерпили идеи как да играете и развивате ума на вашето бебче!

Евел Инара