тиха книжка за лятото

4 листа, 8 странички

размер на лист 21/21 см

цена 100 лева

възраст – от годинка до предучилищна възраст

ВНИМАНИЕ! Цветовете варират според наличните материали в момента, в който поръчвате.

Когато научих прекрасното име на момиченцето, за което беше поръчана тази книжка, не можах да се сдържа. Името е Лете, а книжката е посветена на лятото:)

Лете тъкмо беше навършила годинка, затова книжката е ушита така, че да не съдържа дребни части, но и „да расте“ заедно с малката си собственичка. Върху отделящите се части е пришита грапавата част на велкро лентата и те са достатъчно големи, за да няма опасност от задавяне. Лятната книжка съдържа игри, посветени на слънцето, горските плодове, цветята и буболечките – все характерни за лятото!

Пъзел с име:

По традиция започваме с пъзела с име – тук той е от цветя. Името на всяко цвете започва със съответната буква от името на Лете – лале, еделвайс, теменужка, ехинацея.

тиха книжка за лятото

Сортер време:

Продължаваме с джобчето, посветено на времето. Там има три меки табелки – с облаче, слънце и снежинка. Лете ще играе с книжката не само през лятото. Ще поглежда какво е времето навън и ще избира подходящата картинка. Това ще я подтикне да е любопитна към заобикалящия я свят, да бъде наблюдателна и да разсъждава.

Сензорни торбички / сортер емоции:

На следващата страничка има сензорни торбички-ягодки, които се съчетават две по две според пълнежа. Освен на допир, те са и сортер с емоции – Лете хем ще ги прибира в правилните джобчета, хем ще научи повече за израженията на лицата и чувствата на хората.

тиха книжка за лятото

Сортер по цвят:

През лятото освен плодове, има и цветя. Трите цветенца в различен цвят ще помагат за усъвършенстването на фината моторика, докато момиченцето ги „бере“ и прави букет или ги „засажда“ обратно в съответните джобчета.

Буркан за зимнина:

Бурканът с издърпваща се лъжица и сваляща се капачка е за сладко или компот. Лете ще бере ягодките и ще прави зимнина. Децата в тази възраст много обичат да изваждат и прибират разни неща, тази игра е полезна за фината моторика. В книжката има още един съд, така че тя ще трябва да прецени кой от тях е подходящ за ягодките и кой не.

тиха книжка за лятото

Ваза за цветята:

Вторият съд е ваза за цветята. До вазата има издърпваща се кана. Когато Лете дръпне каната, за да налее вода във вазата, в задната страничка се издърпва лъжицата.

Ку-ку огледало:

На съседната страничка е огледалото – то се крие зад две големи листа. Лете ще наднича в него и ще разглежда чертите си, ще казва „здравей“ на момиченцето отсреща:)

тиха книжка за лятото

Цифри и буболечки:

На последната страничка са трите храстчета с цифри от 1 до 3. През лятото има много буболечки. Зад храстчетата се крият три калинки, две пчелички и една светулка. Светулката може да се отлепя, а когато сте на тъмно, тя свети със своето оцветено с фосфорна боя телце. Необходимо е светулката да бъде оставяна известно време на пряка слънчева светлина, за да може да свети.

Много ми беше приятно да измисля и изработя тази книжка! Благодаря за доверието! Желая на малката Лете да живее красиво, както е красиво името й!

Ако книжката ви е харесала и искате да имате такава, можете да се свържете с мен по телефона или чрез лично съобщение на страницата на Мое умно бебе във Facebook. 

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

карти Будители