играчки за пясък

НЕ СА ПОКАЗАНИТЕ НА СНИМКАТА:)

Пясъкът е достъпна, сензорна и изключително развиваща играчка. Дори възрастните се заиграват, ако седнат при детето си в пясъчника или пък са на плажа. Дали просто ще оставите песъчинките да се сипят от ръката ви или ще майсторите замъци – играта с пясъка ще ви успокои и дори ще подейства благотворно на здравето ви.

Пясъкът не е само за най-малките. Той е чудесен за първите стъпки в писането, използва се в системите за детско развитие на Монтесори и Валдорф например. Както знаете, точно с тази цел пясъкът е използван и в старите български училища преди повече от два века.

Когато детето започне да сяда, можете да му предложите игри с пясък. Ако се боите, че онзи в пясъчниците е твърде мръсен, може в началото да му направите ДОМАШЕН ЯДЛИВ ПЯСЪК. Всъщност, игрите в пясъка ще помогнат на имунитета на хлапето ви. Не се бойте твърде много и не го дръжте далеч от всичко, което цапа:)

Голямата ми молба към всички майки е:

Моля, не ползвайте мокри кърпички, особено в големи количества и често! Те се разграждат изключително бавно, за около 200 години!

Вземете бутилка с вода и просто изплаквайте ръчичките на детето. Забърсвайте ги в памучна кърпа, която може да се пере. Този свят трябва да оцелее, за да живеят и децата ни в него, нали?

Нека сега поговорим за играчките. Сигурно сте забелязали, че детето ви предпочита:

  1. чуждите играчки
  2. играчки, които не са играчки
  3. клечки, камъни, перца
играчки за пясък

Спомням си как купихме на Елора красив комплект за пясък на елитна марка – с въртележка за пясък, две лопатки и сито. За пет години почти не е играла с тях. Когато седнах да й покажа какво може да прави с различните части, разбрах какъв е основния проблем. Повечето играчки за пясък не са удобни за децата. Кофите са твърде големи, за да може краткото, детско търпение да е достатъчно, за да бъдат напълнени. Лопатките са твърде големи, твърде широки или с неудобна форма. Ситата разсипват едрия пясък.

Предлагам ви няколко предмета, които Елора, а и децата покрай нея оценяват високо за игра в пясъчника. Те се намират във всеки дом.

Готварски лъжици.

От лъжица за супа до лъжица за готвене – те са удобни не само за храна, но и за пясък. Ако имате време и възможност, скъсете дръжките наполовина на готварските лъжици и не се бойте, че детето ви ще се обърка дали трябва да яде пясък.

То чудесно знае кое му харесва на вкус и кое не. Да, ще опита пясъка. Би било странно да не го направи, та нали го изследва? Нали изучава света? Ако всеки път се спускате с викове към него, то ще опитва пясъка отново и отново, защото вашата реакция ще му е забавна. Но децата не са глупави, те бързо научават кое се яде и кое – не.

играчки за пясък

Чаша от пластмаса или метал.

Вместо кофичка, подходяща също и за копаене, и за пренасяне на пясък. Подходяща за формички от мокър пясък, защото се пълни значително по-бързо, а ако не си особено умел при обръщането, все-пак остава някакъв пясък в нея, за разлика от плитките формички. Детето има шанс да се справи, играейки с обикновена чаша, за разлика от доста специално създадени за пясък играчки.

Пластмасова бутилка.

От боза или айрян, с широко гърло. За съжаление е лека и трябва да внимавате да не я отнесе вятъра. Децата с удоволствие ще я пълнят и ще виждат докъде стига пясъка в нея. Подходяща за камъчета, които да събират по плажа или на разходка – упражнение за фината моторика. Подходяща за носене на вода от морето или чешмата. Лесна за пълнене с ръчички. Дрънка, щом се разклати.

играчки за пясък

Фуния

С колкото по-широко гърло намерите, толкова по-добре. При по-тясно гърло засядат по-едри камъчета, съчки и боклучки:) Тя ще помага за пълненето на бутилката, за да не се обезвери детето. Запомнете – играчките трябва да са съобразени с възможностите на детето, да не го отказват от игра.

Фунията е подходяща и за гледане през нея, както и за викане през нея. Доближаването на устичката до изцапаното й гърло в началото ще ви изправя на нокти.

Мрежеста торбичка, евентуално с цип.

По-малка и по-твърда по възможност. Тя се използва за сито, ципът е бонус – детето ще го открие в един момент. Помага да се отсеят съкровища – разбирайте камъчета, съчки, мидички, фасове, костилки и ако – от пясъка. Тази е несесер, но има и такива торбички за пране на бельо, например.

играчки за пясък

С времето ще забележите, че детето ви е привлечено от различни предмети в дома ви – кутии от опаковки, домакински прибори. Позволявайте му да ги разглежда и да ги изследва. Например силиконовите форми за мъфини също се оказаха чудесни за пясък, особено когато Елора беше по-малка. Понякога играчките изглеждат красиви, привличат ни, а се оказва, че детето ни не ги и поглежда. Опитайте с онова, което имате подръка.

Хубаво е да покажете на детето си какво може да прави с играчките. Не бързайте, не показвайте всичко наведнъж. Покажете как се копае. На другия ден как се пълни чашата. Нека детето ви определи темпото.

играчки за пясък

Желая ви истински съкровища, намерени в пясъка, плюс здраве и спокойствие, които също се крият там!

Евел Инара