развиващи игри на открито

Чували сте го, а може и да сте го казвали:

Лято е, постоянно сме навън. Няма време за развиващи игри.

Всъщност, има. Ползвайте времето, в което сте под открито небе. Ползвайте материали от природата. Кой е казал, че сортирането става само вкъщи? Кой е казал, че броенето не се учи с листа, например? Играта е изключително полезна и учи децата ни на много неща, но ние трябва да им показваме света, да ги подтикваме да се развиват. Няма нужда да избирате – възползвайте се от възможностите, които ни дава природата!

ИГРИ ЗА ДЕЦА ОКОЛО И НАД ГОДИНКА:

  1. Сортер по форма, цвят или вид.

Просто откъснете 3-4 вида различни листа, цветя или вземете по няколко еднакви листа, цветя и съчки. Сложете ги в шапка, например. Помолете детето да ги раздели по вид. Готово! Имате естествен сортер:)

развиващи игри на открито

Тук съм показала „сортер“ от два цвята детелина и джапанки. Ако децата са две или отстъпите своите джапанки, ще имате място за цели 4 вида материали:) Друг е въпросът, че можете просто да разделяте различните видове листа и цветя на купчинки.

2. Бутилка за събиране на камъчета.

Взаимствана от любимата ни бутилка с бобчета, тя е все така притегателна за малките деца. Празната ви бутилка от минерална вода и алея с чакъл могат дълго да занимават малкото ви дете, като заедно с това развиват фината моторика и координацията му. Просто му покажете как камъчетата се пускат в бутилката.

развиващи играчки от бутилки

3. Пейте песни.

Песните развиват паметта, чувството за ритъм, емоционалната зрялост и създават близка възраст между вас и децата ви. 

4. Низанка с листа.

Развива фината моторика, координацията. Необходими са ви по-широки и не много плътни листа и пръчка. Покажете на детето как да нанизва листата върху пръчката. Може предварително да нанижете листата, после да ги разнижете и да ги дадете с вече направени дупки.

Елора беше така любезна да демонстрира тази игра, макар да подчерта, че тя е за по-малки деца от нея:)

развиващи игри на открито

ИГРИ ЗА ДЕЦА НАД ДВЕ-ТРИ ГОДИНКИ

5. Рисуване.

Рисувайте с пръчка по пясъка, с тебешири, с клечка върху листо. Дори с вода по земята! Рисуването е толкова забавно навън!

6. Следване на линии.

Подреждане на цветя, мидички, камъчета върху линии. Линиите може да са нарисувани с тебешир, издълбани в пясъка или пръстта, може да са част от щампата на одеялото ви за пикник.

развиващи игри на открито

7. Наблюдателност в два варианта.

Виждам нещо розово (например) – кажете на детето си. Нека то се огледа и познае какво е. Втори вариант, когато има много еднакви неща около вас – миди, камъчета, жълъди, цветя, пръчки. Изберете едно и помолете детето да намери по-малко или по-голямо от него. Дайте му възможност да сравнява и да греши.

8. Гравитация и тежест.

Колко бързо падат различните материали – перце, камъче, глухарче, пръчка, листо, мидичка? Децата се радват много, ако се качат на високо, за да направят експеримента. Например на пързалка.

9. Хвърляне на камъче в цел.

Хвърляне на камъче, жълъди или кестени в цел. Целта може да е обърната с дъното нагоре шапка или просто очертан кръг.

10. Криеница по звук.

Вземете свирка, дрънкалка или просто удряйте две камъчета едно в друго. Скрийте се, докато детето жуми. Нека ви открие по звука. После се разменете. Тази игра може да се играе и вкъщи, когато времето е лошо.

ИГРИ ЗА ДЕЦА НАД ЧЕТИРИ-ПЕТ ГОДИНКИ

11. Изрязване на листа.

Е, да, тук ще ви трябва ножичка. Листата могат да бъдат ползвани вместо листове, а резултатите – да бъдат много забавни:)

развиващи игри на открито

12. Геометрични форми.

Подходяща и за едно, и за повече деца. Рисувате на земята с тебешир или оформяте от съчки различни геометрични фигури – квадрат, триъгълник, кръг, правоъгълник, ромб. Децата тичат около фигурите и пеят песничка, ако искат. Когато кажете названието на някоя от фигурите, всички трябва да скочат в нея. Предвидете по няколко еднакви фигури, ако децата са повече или ги направете достатъчно големи, за да ги поберат всичките. Не искаме някой да е тъжен, нали:)

13. Измерване на разстояние с различни крачки.

Миши крачки, великански крачки и съвсем обикновените човешки крачки.

14. Търсене на геометрични форми в градска среда.

Изберете какво ще търсите днес, докато сте по улиците – квадрати, кръгове, ромбове. Те са навсякъде и ще помогнат да развиете наблюдателността на децата.

15. Прилагателни.

Не е необходимо да обяснявате на детето думата „прилагателно“. Просто поговорете какво е дървото, например – високо, зелено, грапаво, клонесто, дебело… Можете да обогатите сериозно речника му, докато сте навън.

16. Думи по звук.

Търсете нещата наоколо, които започват с избран звук. В тази игра често има „предавам се“, но това също е полезно. Играейки я, ставате все по-добри – и вие, и децата ви.

17. Детектив.

Ако сте на едно и също място повече дни, снимайте нещо (или няколко неща) предния ден и на другия покажете снимката на детето си. Нека открие къде е направена снимката. Това е особено любима игра вкъщи, защото участва телефона на мама:) Снимайте сгради, пързалки – по-едри неща, поне в началото.

18. Прочетете книжка или разкажете история.

Ако ви липсва вдъхновение или книжка, ето ТЕЗИ мои приказки може да четете и от телефона си.

19. Запомни думата.

Измислете дума-парола, която дава някаква привилегия – скачане на батут, лакомство, нова книжка, балон, сокче. Кажете паролата на детето предишния ден, нека важи за следващия.

20. Слънчев часовник.

Очертайте сенките си, като отбележите къде сте застанали. Ще ви трябва тебешир. След час отново ги очертайте. Вижте как са се преместили. Поговорете за това с детето си – за времето и движението на слънцето.

Има още десетки, ако не и стотици обучаващи игри, които да играете на открито. Сигурна съм, че ще ви хрумнат, щом веднъж се запалите по тях! Желая ви слънце, свеж въздух и много време заедно с децата ви!

Евел Инара