миди с кристали

Предпочитам да изработваме спомените от морето, а не да трябва да избираме от безбройните евтини дрънкулки. Тези мидички с кристали стават изключително лесно, но са подходящи за подарък на възрастни хора. Не бих ги подарила на дете, защото никога не е сигурно, че детето няма да реши да ги ближе:)

Направени са с боракс, който се съдържа например в слайма (онова пластмасово, лепкаво желе). Бораксът, макар преди да е бил низвергнат като отровен в миналото, всъщност е полезен, особено за ставите, но все-пак не е добре да бъде близан от деца:) Ето защо не оставяйте тези красиви мидички насаме с деца, ако не ги съхранявате в здраво затворен буркан. Те са романтична декорация за дома на любимите баби и лели. Момиченцата се прехласват по тях, защото изглеждат някак вълшебни.

миди с кристали

Ако сте на морска почивка или живеете до море (за което аз благородно ви завиждам), или пък просто имате мидички вкъщи – направете си кристални мидички.

Получават се за около 24 часа, през които трябва да бъдат оставени в покой.

Необходими са ви:

  • 9-10 мидички
  • 3 пакетчета боракс, продава се в аптеките
  • 200 мл гореща вода
  • стъклен съд, например два буркана
  • нещо за разбъркване

Давам пропорциите за 9-10 мидички, за да се получи със сигурност кристализация.

В горещата вода разтворете боракса. Ще се получи пренаситен разтвор, тоест ще има малко кристалчета, които не са съвсем разтворени.

Разделете водата в двата буркана. Целта е да покриете повече мидички, които са разпределени по дъната на бурканите така, че да не се покриват една-друга. Мидичките е добре да са обърнати с вдлъбнатината нагоре. Имах плоска мидичка, по която нищо не се задържа.

Ето как изглеждат бурканите в началото:

миди с кристали

Оставете бурканите някъде, където никой няма да ги бута, разклаща и да бърка в тях. Далеч от любопитното ви дете:) В същото време е хубаво да може да го повдигате, за да наблюдавате как постепенно се образуват кристали.

Бурканите трябва да останат в покой 24 часа. Не ги оставяйте на много студено, както и на слънце. Водата в тях трябва постепенно да изстине и да остане хладна.

След 24 часа кристалите ще са готови:

миди с кристали

Внимателно извадете мидичките. Оставете ги да изсъхнат.

Кристалите са чупливи, така че се отнасяйте внимателно с мидичките. Според мен най-добре е да се съхраняват в затворен буркан, така че децата да им се радват, без да се опасявате от опитване на вкус. Те са красив подарък, който момиченцата и момченцата в предучилищна възраст могат да направят сами, само с малко помощ от възрастен.

миди с кристали

Ние направихме нашите едва в последните 24 часа от почивката ни на морето, но пак се получиха. Елора, която се увлича от еднорози и всякакви вълшебства, веднага опита да близне една от мидичките:)

С излишния разтвор от боракс и вода можете да почистите банята или кухнята. Добавете сапун или веро и нанесете сместа върху плочките или мивката. Можете просто да изсипете сместа в канала, ще го почисти, ако постои там през нощта. Бораксът съдържа химическия елемент бор, които се продава и като хранителна добавка. Използва се и като консервант, но най-красив е, когато блещука вълшебно върху мидичките, не мислите ли:)

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

Дядо Коледа по света четене с разбиране
Урок за гъбите
бухнали бухти рецепта