сензорни игри

Всички говорим за сензорно развитие, но какво всъщност са сензорните игри?

Те са всяка дейност, която помага на децата да се съсредоточат върху сетивата си. По-конкретно, сетивната игра е предназначена да насърчи децата да опознаят и развият своите сетива:

Зрението, слухът, вкусът, мирисът и допирът. Също балансът и сръчността.

Важно е да отбележа, че по същество всяка игра е сензорна – и забавляването с дрънкалка, и лазенето по пода например. Но голямата полза е във възможността детето да прави изводи – дрънкалката се чува слабо, когато е далеч. Пързалям се по паркета, но не и по килима. За да има изводи, на детето е добре да се осигури повод то да ги прави. Да поиграете с него, да му кажете че дрънкалката е близо или далеч, да го научите на думичките, които описват усещанията му.

В изследването на света има доста цапане и ние, родителите, ще трябва да го изтърпим:)

сензорни игри

Защо сензорните игри са така полезни?

  • Те помагат на хората да учат и да запомнят
Знаем, че децата учат чрез игра. Когато изпитат чрез сетивата си онова, което изследват, те го запомнят много по-добре и по-лесно. Например: дори да кажете на детето, че снегът е студен, то ще научи този факт най-лесно, ако докосне снега.
  • Развиват мозъка
Сензорната игра помага за създаването на мозъчни връзки. Сензорната игра работи също за фината и общата моторика. Насърчава независимото мислене и решаването на проблемите.
  • За езикови умения
Сензорната игра обогатява речника на децата. Предметът грапав ли е или е гладък? Звукът висок ли е или нисък? Вкусът сладък ли е или кисел? Детето научава нови думи, които описват нещата в нашия свят. Но вие трябва да му кажете тези думи, при това не само веднъж:)
  • За самоуспокояване
Всички знаем, че някои усещания ни успокояват. Същото важи и за децата. Изследването на сетивата им може да помогне на децата да се научат да се справят с трудни ситуации.
  • За подобряване на паметта
Случвало ли ви се е да помиришете нещо и внезапно си спомняте съвсем различно място и време? Сетивата ни са силно свързани с нашите спомени. Сензорните игри са свързани с добрата памет. Говорете с децата си за какво им напомнят уханията или вкусовете.
  • При свръхчувствителност към някои сензорни дейности
Сензорната игра може да помогне на деца, чувствителни например към силни шумове. За деца, отказващи определени храни е от голяма полза да могат да докоснат и да изследват текстурите на храната, без натиск да се хранят. Изследването на нещата, които ни причиняват неудобство, може да ни помогне да преодолеем непоносимостта си към тях.
сензорни игри

ЛЕСНИ СЕНЗОРНИ ДЕЙНОСТИ БЕЗ ПОДГОТОВКА:

ЗРЕНИЕ

Разходете се с детето. Посочете какво виждате. Това е всичко, което е необходимо. Можете да се разходите из собствения си дом, ако времето е лошо. Посочете какво виждате – цветовете, формите, предметите. Качете се на стол и вижте как се променя перспективата ви. Загасете лампата и вижте как светлината влияе на възприятията.

ВКУС

Поговорете за вкусовете по време на хранене. Организирайте си дегустационна игра – извадете каквото имате подръка и без детето да вижда, му дайте да опита малки парченца. Децата обожават такива игри. Обожават и облизване на купата, в която е приготвен десерта:)
сензорни игри

СЛУХ

Използвайте гласа си. Поговорете с плътен глас, след това с тъничък. Почукайте по различни повърхности. Направете си домашен инструмент – например ксилофон от буркани и вода. Тропайте с крака. Имитирайте животински звуци. Помолете детето си да следва гласа ви из къщи първо с отворени, а по-късно и със затворени очи. Това е любима игра вкъщи.

ОБОНЯНИЕ

Вземете няколко подправки от кухнята и ги помиришете. Обяснете на детето си, че трябва да внимава с уханията и никога не бива да вдишва дълбоко непознатите миризми. Попитайте го какви мисли му навява дадено ухание.

ДОПИР

Можете да извадите различни тъкани от гардероба, за да ги почувствате на допир. Сравнете различни текстури като меко одеяло и шкурка. Стискайте нещата, за да видите дали те са твърди или меки. Играйте с топлата и студена вода, докато си миете ръцете и вижте как сапунът прави ръцете ви хлъзгави.
сензорни игри

БАЛАНС

Помолете детето си да застане на един крак. Ако е мъничко, придържайте го. Ако е по-голямо, нека затвори очи. Нека опита да приклекне. Подтикнете го да върви по бордюрите – първо с помощ, постепенно без. Завъртете го в кръг. Нека опита да върви назад.
Всичко може да е сензорна игра, ако обърнете внимание на детето си към това, което преживява. Питайте детето какво вижда, какво чува или чувства. Обръщайте внимание на отговорите му. Тези игри ще ви направят по-близки и ще ви помогнат да разбирате по-добре света на своето дете.

Евел Инара

сензорни торбички от чорапи