милинки с квас

Родена съм в прекрасния, ветровит Сливен, а една от „забележителностите“ на града са сливенските милинки. За сливналии ударението в „милинки“ е на второто „и“, а не на първото, както е в София, например:) Сливенските милинки са легенда, един от вкусовете на сливенските утрини. Непременно ги опитайте, ако минавате през града.

Те са мекички, с маслена, солена коричка. Приготвят се в големи, кръгли тави, по 60 броя милинки във всяка и в детството ми се продаваха на бройка. Спомням си, че когато ходех на гости през ваканциите, баба пращаше дядо за милинки сутрин, още преди да съм станала.

Милинките се приготвят лесно с мая, но вкъщи отдавна не консумираме мая, така че реших да пригодя рецептата за квас. Много ми се бяха дояли милинки.

Квасът прави изпеченото тесто малко по-хрупкаво и с леко кисел дъх, но вкусната тестена закуска пак се получи. Дори някак не усетих времето, за което ги приготвих, защото квасът втасва за 8-10-12 часа и аз замесих милинките късно вечерта. Изпекох ги, щом се събудих на другата сутрин.

милинки с квас

ПРОДУКТИ:

тесто:

 • 3/4 чаена чаша квас
 • 1/2 чаена чаша топличка вода
 • 4 супени лъжици захар
 • 1 чаена лъжица сол
 • 2 яйца
 • около 700 грама бяло брашно
 • сирене по желание

за намазване:

 • 80 грама разтопено масло
 • 2 супени лъжици бяло брашно
 • 1/2 чаена лъжичка сол
 • пудра захар за поръсване след изпичането

милинки с квас

Смесвате продуктите за тестото – квасът, водата, яйцата, захарта и солта. После добавяте постепенно брашното, докато месите 5 – 10 минути. Ако тестото лепне много, добавете още малко брашно. Тестото ще стане по-тежко, ако добавите твърде много брашно. Тестото лепне не само защото няма достатъчно брашно, а и защото не е измесено. Ако тестото продължава да лепне, намажете ръцете си с растително олио и месете така. Ако ги намажете с масло, попадайки в тестото маслото може да го направи идея по-хрупкаво.

След като измесите тестото, намажете широка тава или хартия за печене с масло. Късайте топчета от тестото и ги слагайте на около сантиметър разстояние едно от друго. Постарайте се топчетата да са с еднаква големина, не е важно да са точно 60:). Между топчетата може да поръсите сиренце. Аз слагам сиренце, макар то почти да не се усеща след изпичането. Просто придава част от характерния сладко-солен, пухкаво-хрупкав вкус на сливенските милинки.

Покрийте тавата с тестото с друга тава или с голяма купа. Оставете да втасва между 8 и 12 часа при температура на стаята около 22 градуса. Както споменах, аз приготвям милинките късно вечер, към полунощ. Пека ги сутрин към 10-11 часа. Втасването на кваса зависи и от температурата на стаята, така че ако е много топло у вас, може да втасат и за 6 часа. Не се притеснявайте за температури и часове, просто вижте дали милинките са се вдигнали – разликата между втората и третата снимка.

Смесете продуктите за намазване – маслото, брашното и солта. Внимателно намажете всяка милинка с четка, лъжичка или с пръсти. През това време загрейте фурната на 190 градуса по Целзий, отгоре и отдолу, без вентилатор. Печете около 50 минути, после отворете вратичката на фурната, изключете я и оставете още минута-две, преди да извадите милинките. Поръсете с пудра захар и си ги хапнете.

Да ви е сладко!

Нямате квас? Вижте как да си направите сами!

Евел Инара

солети рецепта