природни материали

Природните материали са чудесни за игра. Те са в основата на Валдорфското обучение и се ползват във всички системи за обучение на деца. С природните материали, които няма да ви струват нито стотинка, може да замените безброй скъпи играчки. Ето само някои от тях:

  • материали за сензорни игри
  • хартии за рисуване и цветни хартии за апликации, рисуване и конструиране
  • конструктори за нанизване, изработка на фигури

Ползването на естествени материали вкъщи ще поддържа връзката на детето ви с природата, може да развива дори неговата грижовност и любовта му към животните.

ЗА БЕБЕТА:

За бебетата след третия-четвъртия месец са подходящи всички по-едри материали: кестени, цели орехи, едри жълъди (задължително със залепени капачета). Ламинирани хербарии на листа и цветя. Бебетата и малките деца обожават да откриват света и ще бъдат щастливи да поиграят с торбички, пълни с билки или семена. По-дребните материали като шипки например може да предлагате зашити в тюлени торбички, за да няма опасност от задавяне.

Можете да покажете всичко на бебето си – и листа, и цветя без да са ламинирани – но само под ваш контрол, за да избегнете поглъщане или задавяне.

природни материали

ЗА ДЕЦА:

Щом мине бебешкия период, освен начините, по които сте ползвали материалите досега, можете да покажете на детето по-творчески начини да ползвате природни материали. Никога не подценявайте опасността от задавяне. Моят опит показва, че макар дребните части да не се препоръчват за деца под три години, дори на пет има шанс децата да изследват предмети с уста. Така че, имайте едно наум и винаги наглеждайте детските игри.

ТЪРСЕНЕ, СЪБИРАНЕ, ПРЕСИПВАНЕ НА ПРИРОДНИ МАТЕРИАЛИ: развива наблюдателността и концентрацията, моториката, фината моторика, знанията за природата, грижовността…

ОЦВЕТЯВАНЕ НА ПРИРОДНИ МАТЕРИАЛИ: развива фината моторика, въображението, концентрацията, сензорно развитие…

КОНСТРУИРАНЕ С ПРИРОДНИ МАТЕРИАЛИ: развива наблюдателността, въображението, концентрацията, връзката между око и ръка…

Малко идеи кои природни материали за какво могат да се ползват:

зърна: ориз, боб, леща, пшеница, царевица – подходящи за игри с пресипване, за пълнеж на сензорни възглавнички, за търсене на по-едри предмети, скрити сред зрънцата, за апликране със зрънца. Суровият слънчоглед е чудесен избор за храна на зимуващи птици.

листа – за рисуване по тях, за очертаване, за сортиране по вид, за шиене по листо или нанизване, за апликиране. Също за наблюдаване на основни физични закони – пускането от терасата/прозореца на листа няма да замърси околната среда, но ще забавлява неимоверно децата, особено ако по някаква причина не могат да излязат на разходка. Ето малко идеи в статия.

Направете си хербарий:

Наесен вкъщи събираме много листа и правим хербарии. Слагаме листата между листовете на брошурите, които пускат по пощите, след това ги затискаме с тежки книги. Така след седмица имаме много хербаризирани листа. Имайте предвид, че някои листа от градските паркове трябва да се поизбършат от прахоляка, преди да бъдат хербаризирани.

природни материали

диви кестени – за конструиране, за хвърляне в цел – например малко кошче, за броене, за изписване на букви – което е пак вид конструиране

жълъди – за конструиране, за хвърляне в цел, за броене, за хранене на катеричките, щом падне сняг. Едрите жълъди може да оцветите в различни цветове с устойчива боя, да залепите здраво капачетата и така да направите игра с цветове за най-малките (сортиране по цвят, намери търсения цвят). Ако към капачетата прикрепите стъклени мъниста и ги окачите на връвчица, те стават чудни герданчета или коледни играчки.

семена от дървета – или така наречените въртолетчета, освен за конструиране и оцветяване, са чудесни пак за пускане през прозореца и терасата, а и за храна на птици. Когато навали сняг, пуснете такива семенца навън, за да почерпите зимуващите птици.

прецъфтели цветове на дървета – имам предвид на липа. Те също са „въртолетчета“ и падането им е много вълнуващо за децата, а и за някои родители:).

глогинки – за конструиране, за храна на зимуващите птици, нанизване, коледна украса

плодове на офика (оранжевите топченца) – за конструиране, за храна на зимуващите птици, нанизване, коледна украса

шипки – за храна на зимуващи птици, конструиране, нанизване, полезен чай.

шишарки – за коледни украси, конструиране, оцветяване. Ако семената са запазени, отново за храна на зимуващи птици и катерички. Вижте повече за оцветяването на предмети тук.

шушулки – за дрънкалки тип маракаси, но не за бебета. Игри със следване на звук, ритмични игри.

природни материали

Есента е най-популярното време за събиране на природни материали. Ние с дъщеря ми носим на разходка платнена или хартиена торбичка, която пълним с каквото намерим – листа, семена, плодчета… Често събирам само аз, а Елора е заета с катерене по дърветата. Не се сърдя, защото знам, че после тя с удоволствие ще рисува по тях и ще чака момента, в който ще гледаме как танцуват из въздуха, пуснати от прозореца ни.

Евел Инара

миди с кристали