пиратска тиха книжка

4 листа, 8 странички

размер на лист 21/21 см

цена 120 лева

възраст – от годинка до предучилищна възраст

ВНИМАНИЕ! Цветовете варират според наличните материали в момента, в който поръчвате.

Пиратската тиха книжка за първия рожден ден на Алекс беше вдъхновена от темата на неговата детска стая. Майката на Алекс беше харесала част от игрите в Книжката за Джунглата, а аз й предложих вместо тукани да направим папагали. Книжката съдържа много пъзели – по звук, по цвят, за броене – които стимулират развитието на фината моторика, логиката, концентрацията, речта и въображението.

На първата страничка е пиратската шапка-джоб, в която се прибира пиратска превръзка за око. С нея Алекс или мама, или татко ще могат да се превръщат в истински пирати.

Пъзелът с име ще научи момченцето на буквичките от името му, както и на правилната им подредба.

пиратска тиха книжка

Във всички пиратски истории има потънало съкровище. Тук монети потъват към морското дъно, а една от рибките дори може да ги гълта. С монетите Алекс ще научи цифрите от 1 до 5. Игра за избутване с пръстче.

Пиратският кораб, с който пътува маймунката е опростен графичен пъзел. Половината от кораба се сваля и детето трябва да реши къде точно да я залепи. Котвата е игра с издърпване, в другия й край има спасителен пояс. Рулят се върти.

пиратска тиха книжка

Папагалите се сортират по звук заедно с маймунката – съчетават се два по два. Те също са и пъзел по цветове. Всеки папагал се прибира в гнездо със съответния цвят.

Дървото, на което се крие хамакът за маймунката също е взаимствано от Книжката за джунглата. На дървото се крият птици и още маймунки.

пиратска тиха книжка

В пиратските сандъци-капачета се крият съответния брой истински монети. С тях Алекс ще се научи да прави връзка между цифра и брой. От опит знам, че децата много обичат да надничат зад капачетата и да откриват какво се крие там. Сензорна игра за броене.

Пиратът е игра за частите на лицето и емоциите. Очите и устата се въртят, за да изобразят различни настроения, а мустаците и обецата се свалят. Ушите са мекички и стърчат.

пиратска тиха книжка

Последната страничка е мястото на маймунката. Алекс може да я прибира тук или пък да „й обува гащички“:)

Съветвам ви поне от време на време на играете заедно с детето си с книжката. Да му показвате нови игри с различните й части. Не показвайте всичко наведнъж – покажете една игра и оставете детето да я опознае. Дали вие ще изберете какво да покажете или ще следите какво ще привлече вниманието на детето – важно е не просто да му оставите книжката и да го оставите насаме с нея. Да, то постепенно ще открие различните възможности за игра, но няма как само да научи думите на различните настроения например. Децата имат нужда от общуване, за да обогатяват речника си и да се развиват пълноценно.

Желая много съкровища на малкия Алекс – нека ги открива през целия си живот!

Изработката на играчки ми е любимо занимание, макар да нямам много време за него. Беше удоволствие да измисля и изработя тази книжка! Ако Пиратската книжка ви е допаднала, но ви е трудно да я изработите сами, може да я поръчате като се свържете с мен чрез лично съобщение от страницата на Мое умно бебе във Фейсбук.

Евел Инара

тиха книжка за колите