Лешникотрошачката
Disney’s THE NUTCRACKER AND THE FOUR REALMS.

Никога не е твърде рано за Коледно настроение! Тази година на моето семейство го донесе филмът-приказка „Лешникотрошачката и четирите кралства“.

Още с първите кадри заживяхме в изящната история за едно сираче и вълшебния свят, който неговата майка му е завещала. Наложи се да обясня на Елора кой всъщност е Лешникотрошачката и защо я наричат така. Приказката е от друго време, написана е в началото на 19 век, когато играчките и лакомствата са били различни от днешните. Така че разказах набързо на петгодишната ми дъщеря за дървените войничета в ливреи, между зъбите на които можели да се чупят лешници. Забавното е, че такива лешникотрошачи все-още се продават.

Според мен филмът е семеен, създаден най-вече за децата, но с качество за възрастни. Историята и красивата картина ще прикове вниманието и на по-малко дете, но все-пак имайте едно наум за възрастта на детето. В приказката има една-две по-страшни случки, които може да ви притеснят. След края на филма попитах петгодишната ми дъщеря страхувала ли се е от нещо и тя каза, че я е плашела сградата-клоун. По време на прожекцията двете се държахме за ръка в напрегнатите моменти, но иначе Елора ги прие безстрашно. Все-пак, страшните неща за децата и за възрастните често са твърде различни.

Филмът е чудесен за отношенията майки и дъщери. Той разказва за приемствеността, за наследството и любовта по един наистина разчувстващ начин. Момченцата ще харесат войничетата, но за момиченцата историята предлага истинско вдъхновение. Майките ще пуснат по някоя сълза.

Лешникотрошачката
Disney’s THE NUTCRACKER AND THE FOUR REALMS.

Лешникотрошачката и четирите кралства“ е не само много красив, коледен филм. Сюжетът предлага изненадващ обрат, а след щастливия край може би детето ви ще поиска да му прочетете и оригиналната приказка на Ернст Хофман, по която е създаден филма.

Единственото, което бих променила не само в този филм, а в повечето съвременни фантастични продукции е задължителната квота актьори от различни раси. Филмът в едната си част пресъздава реално време, а това сериозно обърква представата за историята не само на децата, а и на някои възрастни. Историята трябва да се помни каквато е, защото иначе се повтаря не само в добрите си части.

Накратко: „Лешникотрошачката и четирите кралства“ е страхотен, семеен филм. Има страшни моменти, така че имайте едно наум.


Евел Инара

Изображенията са предоставени от Forum Film Bulgaria

ОЩЕ ФИЛМИ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ДЕЦА: