коледен календар за семейството

За този семеен коледен календар ме вдъхнови разговорът с една дама, която търсеше идеи за семейни дейности по Коледа. Така че този календар е посветен на Ели и нейните три хлапета. След разговора с нея се зачудих дали мога да събера достатъчно дейности, свързани с дома и семейството, които да стигнат за всичките 24 дни. Оказа се, че бях нахвърляла 26 и реших календара вкъщи да е с 26 числа, до последния ден на Коледа.

Ако на вас са ви повече или някоя от тях не ви харесва, тъкмо ще имате избор. Някои от дейностите изискват повечко време и аз специално съм ги планирала в почивните дни. Изтеглете трите листа с 26 семейни дейности, нарежете ги и сами изберете как да ги разпределите. Бихте могли да ги сложите дори в купа и да ги теглите като късмети. Лесен вариант е да направите малки пликове като за писма и да ги окачите на връвчица, закачалка, пръчка… Предишния ни календар беше с коледни и новогодишни стихчета и той беше точно от пликове, нашарени набързо с водни бои. Тази година взех разпечатаните стихчета и ги добавих в торбичките, които най-сетне имах време да ушия.

Реших, че тези торбички ще се ползват повече години и затова двата часа труд си заслужават. Номерцата са нарисувани с водни боички и после изрязани. Пришити са с игла и конец.

коледен календар за семейството

Напоследък семействата са все по-рядко заедно. Едва след като бабите и дядовците ми си отидоха осъзнах, че не съм ги попитала за толкова много неща. Тук съм добавила дейности, които може да ви се сторят малко странни, но според мен е важно да общуваме с хора, които са част от рода ни или са скъпи за близките ни. Не е задължително един и същи човек да осъществи всички идеи у дома. Може да се включат и двамата родители, но и поотделно за една част. Може да участват бабите и дядовците, например за връзката с непознати роднини.

Ето 26-те семейни дейности с обяснения:

 • Извадете и разгледайте бебешките играчки на детето. Или дрешки, или каквито други спомени имате. Наскоро изпълних молбата на Елора да извадя кашона с бебешките й играчки. Дори аз се вълнувах, докато ги разглеждахме и разказвах кои са й били любими. Поговорихме си за времената, когато е била бебе и бих препоръчала на всеки родител да го направи поне веднъж в годината.
 • Разгледайте снимки на детето – от бебешка възраст до днешни дни. Разкажете му някоя и друга история, свързана с него.
 • Разгледайте снимки на вашите баби и дядовци, а и на тези на детето. Споделете, ако детето ви напомня за някой от тях – така то ще започне да осъзнава връзката с рода си. Сходствата ни правят по-близки.
 • Разгледайте ваши детски играчки. Вкъщи имаме само играчки от съпруга ми, но в нета вече се намират снимки на ретро играчки. Сигурно ще намерите някоя. Ако ли не, опишете ги на детето си и просто му разкажете с какво и как сте играли.
 • Ден за желания. Писала съм да хвърлите монети в шадравани или рекички, но май само в моловете има фонтани през зимата. Дано рекичките и езерцата не са замръзнали.
 • Време за истории: Какво са ви подарявали на Нова година, когато сте били дете? Спомняте ли си?
 • Време за истории: Какво сте подарявали като дете вие на родителите си, не само за зимните празници. Аз например подарих декоративна свещ и меден вазелин на майка си, връщайки се от лагер. Просто в магазинчето там друго нямаше. Едва след години разбрах защо се смяха така мама и татко:)
 • Направете си семейна снимка и я сложете в рамка. Решила съм ние да го направим в онези кабинки за моментни снимки, но всъщност може и с телефона. Задължително разпечатайте снимката и я окачете за спомен.
 • Обадете се заедно с детето на роднина, когото детето не познава. Запознайте ги по телефона. Преди това обяснете на детето горе-долу на кого се обаждате. Ако имате снимка, покажете я. С разговора ще дадете пример на детето как да говори по телефона, какви въпроси да задава и въобще как да общува. А може би и ще зарадвате някой роднина.
 • Сгответе ястие, което винаги е било на трапезата по празници, когато сте били дете. В моето детство това бяха кюфтетата и катъка от цедено кисело мляко с орехи:) Разкажете за това на детето, нека ви помага в приготвянето. Продължете традицията и пригответе ястието за вашата празнична трапеза.
коледен календар за семейството
 • Направете семеен календар на рождените дни – по сезони и месеци. Нека детето следи времето чрез хубавите поводи.
 • Запознайте детето с негово братовчедче, което не е срещало досега. Може и като размените видеа, чрез разговор по телефона. За съжаление аз също няма да мога да го направя наживо може би, но и технологиите не са за подценяване. Във видеото може заедно да се представите, да покажете дома си, детската площадка, рисунки, играчки, да изпеете песничка. Важно е да има обръщение, например: „Здравей, (име на детето)! Аз съм твоят братовчед (име). Живея ….“
 • Направете простичко фамилно дърво. Включете бабите и дядовците, обяснете разклоненията. В детската градина може би са правили, но това си е за вас, вкъщи. Ако сте по-напред, добавете и по-далечни роднини.
 • Заедно направете коледна картичка. Именно картичка, защото на нея се пишат пожелания. Написала съм не много картички, а една, защото никой не бива да губи интерес. Особено децата:) Изберете на кого да я подарите за Коледа.
 • Заедно отидете на сладкарница или похарчете малка сума. Може да ходите постоянно на такива места с детето си, но в този случай изберете заедно мястото и се постарайте да направите събитието специално. Пийте еднакви напитки, купете си еднакъв лак за нокти… Нека бъде семейно.
 • Позволете на детето да изпробва дрехите ви. Елора много се вълнува, когато й позволя. Още повече се вълнува, ако баща й се престори, че я е сбъркал с мен:) И това не е дейност само за момиченца. Момчетата също биха „влезли в обувките на татко си“. Може да не са дрехите на родител, а на друг обичан роднина. Преценете според обстоятелствата в семейството ви.
 • Време за разходка: Отидете до болницата, където е родено детето. Разкажете му за появата му на бял свят, за изписването. Ако не е възможно да отидете, ползвайте Гугъл мапс или друго приложение, което позволява да видите мястото.
 • Време за разходка: Отидете до място, където сте живели преди. Тук могат да се включат и бабите и дядовците. Нека детето знае къде са расли те, къде е бил домът им, дори да е било закратко.
 • Време за разходка: Заведете детето до своята детска градина или училище. Разкажете му някоя случка. Ще е забавно. Ако сте далеч, отново ползвайте Гугъл мапс.
 • Време за разходка: Запознайте детето си с ваш стар приятел с дете, когото то не е срещало. През лятото се натъкнах на моя приятелка от училище и Елора беше много любопитна от срещата ни. Дълго говорихме за приятелката ми Цвети.
коледен календар за семейството
 • Добри дела: заедно оставете монети на уличен музикант или просяк.
 • Заедно купете книжка на зимна тематика или заемете от библиотеката. Прочетете я на детето си, а ако е по-голямо, четете редувайки се.
 • Помолете най-възрастния човек в рода да разкаже как е празнувал Коледа като дете. Може и по телефона. Извинете, че съм писала „стария“ във файла са сваляне:) Не съм искала никого да обидя:)
 • Добри дела: Направете хранилки за птиците и ги окачете. Вижте как ТУК.
 • Гледайте семейно коледен филм по избор на детето. Вкъщи или на кино. Може и на театър, на цирк, зависи от времето и възможностите. Тук ключовата думичка е „семейно“.
 • Сложете празнична детска рисунка на вратата си, така че да я виждат съседите. Детето ви ще бъде поласкано, а съседите ще почувстват вашето коледно настроение.

Сигурна съм, че ще ви хрумнат още идеи за семейни дейности! Надявам се моите да ви харесат. Според мен те са подходящи и за малчугани на три, и за тийнейджъри. Забавлявайте се заедно!
Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

коледни проекти хартия