мека книжка зайченцето бяло

4 листа, 8 странички

размер на лист 21/21 см

цена 100 лева

възраст – от годинка до предучилищна възраст

ВНИМАНИЕ! Цветовете варират според наличните материали в момента, в който поръчвате.

Тази книжка се получи съвсем случайно, но е една от любимите ми. Имах поръчка за книжка с конкретни игри и някак от само себе си, те се сляха в любимата детска песничка „Зайченцето бяло“, докато опитвах да ги обединя. Игрите в книжките, които правя, са свързани помежду си. Така с един елемент могат да се правят няколко неща – получавате повече функции на по-ниска цена.

Например, името не е само надпис. Той е и пъзел по големина. Така София, докато реди по големина гъбките, ще пише името си. Постепенно ще запомни коя буква след коя следва.

Освен това част от гъбките влизат в устичката на зайчето на вътрешните странички. Те са храна. Но някои не влизат. София ще направи изводи, че в отвора за устичката влизат само парченца със съответна големина.

Песничката започва:

Зайченцето бяло

цял ден си играло…

мека книжка зайченцето бяло

Храстчетата са за надничане, но на тях има цифри. Зад тях са скрити плодове и ядки със съответния брой, но и цвят на цифрата. Така детето ще може да ги сортира по цвят, ще усвоява неусетно броенето 1-2-3. Тук храната е на велкро лепки, тя влиза и в устичката на зайчето.

Освен упражнение за фината моторика, храненето на зайчето учи на грижа. Учи и на частите на лицето – очи, уши, бузки, носле, муцунка, уста.

мека книжка зайченцето бяло

Зад главата на зайчето е контейнерът с цип, от който се вади храната. Децата обичат упражненията да имат причина. Ципчето се отваря, за да се извадят гъбките и плодовете.

А песничката продължава:

…в близката горичка

със една сърничка.

Сърничката е дрънкалка, скрита е зад две меки листенца в полупрозрачно джобче. Децата обожават да отварят, да търсят. Със сърничката може да се играе на ку-ку криеница. Затваряте листенцата и питате „Къде е сърничката?„. Отваряте ги – „Ето я!“.

мека книжка зайченцето бяло

Песничката, написана от Леда Милева продължава:

…Вече се стъмнило

слънцето се скрило.

Зайчето разбрало,

че е закъсняло…

Тук в джобче имаме захванати с ластик слънце и луна. Детето ще ги вади, имитирайки ден и нощ, докато с мама пеят приказката.

Там има и светулка-дрънкалка, която свети в тъмното, ако е постояла на слънце. На страничката с топченцата „зайчето“ или детето ще търси разни нещица – бръмбарчета, цветни парченца, топченца. Тази игра за търсене се харесва както на най-малките, така и на хлапета в предучилищна възраст. Дори аз обичам да поровя сред топченцата:)

Така неусетно стигаме до:

…Спряла в тъмнината

с лампичка в ръката

малката светулка

на щуреца булка…

мека книжка зайченцето бяло

…Зайчето видяла,

пътя му огряла.

Отишло при зайка –

свойта мила майка.

Ето я мама зайка. Тя е игра с емоции – според това дали зайчето вече се е прибрало или още не. Детето не само ще упражнява фината моторика, залепвайки различните муцунки. То ще разсъждава над чувствата на героите. Мама зайка може да прегръща зайчето-дрънкалка. Нали така правят всички майки – гушкат нежно своите деца:)

мека книжка зайченцето бяло

Зайчето, сърничката и светулката са сортери по звук. Две от тях звучат по един и същи начин. Още една игра, скрита сред различните функции на книжката.

Препоръчвам ви да играете заедно с децата си, да им показвате различните възможности на играчките. Да общувате, да помагате, когато детето помоли. Така то ще научи думичките за всичко, което вижда. Естествено, че след това ще го оставите да поиграе и само, но всъщност стремежът към общуване при децата е похвален. Самостоятелната игра в ранна възраст се случва най-вече, когато децата вече са свикнали да не получават достатъчно внимание – например, посещавайки ясла или детска градина, където фокусирането само върху едно дете е почти невъзможно на възпитателите.

Общуването с детето, съвместната игра ще му даде и така ценната емоционална интелигентност. Тя не се придобива в самота.

Надявам се малката София да обикне песничката за бялото зайче:) За мен беше удоволствие да я изработя!

Книжката за зайченцето бяло има 4 листа или 8 странички. Игрите са много повече, защото са елементите са свързани. Ако книжката ви е харесала и искате да имате такава, можете да се свържете с мен чрез лично съобщение на Фейсбук страницата на Мое умно бебе или по телефона.

Евел Инара

мека книжка за пътуването