Това са онези варени гевречета с хрупкава коричка и мека сърцевина, които наричат и претцели. Аз ги правя и на мънички питчици с късметчета за коледните и новогодишните празници. Преди правех тези хлебчета с обикновен квас, но откакто открих нахутения квас, реших да променя и рецептата, защото вече не бих се върнала към старата.

Тази статия е обновена през есента на 2021 година.

ПРОДУКТИ ЗА КВАСА:

1 чаена чаша нахут

800 милилитра вряла вода

ПРОДУКТИ ЗА ДОБАВЯНЕ СЛЕД ШУПВАНЕ:

1 чаена чаша прясно мляко

100 грама разтопено краве масло или друга мазнина

4-5 равни супени лъжици захар

1 супена лъжица сол

около 1 килограм хубаво бяло брашно

сол, сусам, мак или ким за поръсване

ПОДРОБНО КАК ДА НАПРАВИТЕ КВАС (МАЯ) ОТ НАХУТ, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

варени гевречета

ПРИГОТВЯНЕ:

Заливате нахута с врялата вода и захлупвате. След около час нахута е омекнал. Изваждате го, за да го смелите или счукате и пак го връщате във водата. Захлупвате. След около ден и половина във водата с нахут ще има хубава пяна.

Прецеждате тази вода и я ползвате за закваска. Първо слагате малко от брашното, за да стане като каша. Оставяте за около два часа, докато в кашата се появят мехурчета. Вече сте готови за замесване на тестото:

Към шупналата каша добавяте топлото мляко и разтопената мазнина. Също захарта и солта. Замесвате меко тесто, което да не лепне. То се измесва много лесно за около пет-десет минути.

Претцелови хлебчета с квас
Показаните снимки от приготвянето са от старата рецепта с обикновен квас, затова в тестото се забелязват следи от пълнозърнесто брашно. Но всичко друго е еднакво – замесвате тестото, захлупвате го с по-голяма купа или капак и го оставяте за още 3-6 часа. Аз понякога го замесвам вечер и продължавам на сутринта. Не е проблем и 8-10 часа да стои тестото.

Това тесто не се вдига много, не очаквайте да бухне.

След като времето мине, в дълбока тенджера сложете да заври вода. Добавете супена лъжица сол и започнете да пускате във врящата, солена вода топченца от тестото или оформени от него гевречета.

Претцелови хлебчета с квас

Показаната тенждера е е трилитрова, но колкото е по-голяма, е по-удобно. Ако искате хлебчета с късметчета, увийте хартията с фолио и я пъхнете в тестото преди варенето.

Има много рецепти за претцели, в които вместо сол, към водата се добавя сода бикарбонат. Пробвала съм няколко пъти. Резултатът е, че тестото се надува от содата и придобива „соден“ вкус. Не ми хареса.

Пускате няколко топчета тесто във водата и чакате да изплуват. Това може да отнеме докъм 5 минути и да бъде доста изнервящо:) Колкото по-малко е стояло тестото, толкова по-бавно изплуват. Аз понякога направо съм се чудила дали ще изплуват:)

Времето за изплуване зависи от големината на топчетата, както и от степента на втасване на тестото – по-бързо става с по-дребни и от по-втасало тесто, това за ориентация. Също топчетата е вероятно да залепнат на дъното, затова малко след като сте ги пуснали в тенджерата, ги отлепете от дъното с шпатула. Важно е да не ги вадите, преди да са изплували, защото ще бъдат изключително глетави. Дори от току-що замесено тесто топчетата изплуват след около 5 минути и след изпичане стават за ядене. Но не препоръчвам да го правите.

Претцелови хлебчета с квас

Когато топчетата тесто изплуват, както едно от петте горе на снимката, ги вадите с решетъчна лъжица. После ги подреждате в тава. Може просто да намажете с мазнина тава, може да ползвате хартия за печене. Хартията за печене може да се ползва повече от веднъж, ако не е попила от храната, приготвяна в нея. Аз я ползвам три-четири пъти, преди да я изхвърля.

Топчетата тесто ще се надуят малко, не е необходимо да оставяте много разстояние помежду им. Поръсете ги с едра сол, маково семе, сусам, кимион – каквото имате.

Претцелови хлебчета с квас

Загрейте фурната на 200 градуса по Целзий. Изчакайте фурната да се загрее напълно и пъхнете тавата. Не бързайте и не слагайте тавата на по-ниска температура. Не отваряйте вратата на фурната при печене.

След около 40 минути хлебчетата ще се зачервят и ще са почти готови. Изчакайте, докато покафенеят лекичко. Щом хлебчетата започват да се запичат отгоре, изключете фурната, но не ги вадете, само отворете леко вратата. При сблъсъка с по-хладния въздух хлебчетата могат да се сбръчкат и спихнат. Ако пък сте ги извадили твърде рано или твърде бързо ги изнесете на студено, може да станат глетави. Затова по-добре ги запечете повечко и после леееко отворете фурната за пет-десет минути, преди да ги извадите.

варени гевречета

През декември аз все нося такива хлебчета или гевречета нанякъде, напъхани в хартиена кесия и усещането за топлината им, докато пътуваме в колата се е превърнало в моя малка традиция. Доста време ми отне, докато открия добрия начин да ги приготвям с квас. Надявам се, че и на вас ще се харесат!

Да ви е сладко!

варени гевречета

Евел Инара

милинки с квас