монтесори мъниста

Ето че с Елора събрахме достатъчно опит, за да споделим с вас голямата полза от математическите мъниста на Монтесори. Ще ви разкажа:

  • За какво да ги използвате
  • От каква възраст са подходящи
  • Как да ги направите сами

ОТ КАКВА ВЪЗРАСТ СА ПОДХОДЯЩИ?

Доста се колебах, преди да реша да предложа този материал на Елора. Колебаех се, защото имахме други математически пособия, като например картите на Доман за математика. Дълго време планирах да купя пръчиците на Кюизинер – за който не е е попадал, това са пръчици в различен цвят и дължина, от 1 до 10 сантиметра, които визуализират цифрите. С пръчиците може също да се конструират двуизмерни изображения, има дори карти за целта. Използването на тези мъниста на Монтесори обаче почти дублира идеята на пръчиците на Кюизинер. Още повече, че детето може да преброи мънистата на всеки наниз и така само да провери цифрата, която визуализира.

Понеже мънистата са дребнички, 1 см в диаметър, ги препоръчвам за деца над 3 години – за да няма задавяния. Преди тази възраст бихте могли да визуализирате цифрите с карти на Доман или с конструктор.

Чудесното на математическите мъниста е, че комплектът може да расте заедно с детето ви. Да го ползвате за събиране и изваждане, за въвеждане на десетици и стотици, за умножение. Така че, дори и в училищна възраст този материал ще ви бъде от голяма полза.

монтесори мъниста

КАК ДА ИЗРАБОТИТЕ МАТЕМАТИЧЕСКИ МЪНИСТА?

Необходими са ви:

  • мъниста в 10 различни цвята, 10 мм в диаметър
  • тел, от железария или хоби материали
  • клещи за рязане и огъване на тънка тел

Най-бавно стана намирането на 10 цвята мъниста. Аз ги купувах постепенно, месеци наред и не спазих навсякъде оригиналните цветове по Монтесори. Първо купих около пет различни цвята и направих по 3-4 наниза. Макар да нямахме всички цифри, Елора пак можеше да играе и смята с тях. Не се безпокойте, ако нямате дори повече от половината бройки нанизи. Оригиналните цветове на мънистата са:

1 червено

2 зелено

3 розово

4 жълто

5 светло синьо

6 лилаво

7 бяло

8 кафяво (аз ползвах оранжево)

9 тъмносиньо (аз ползвах прозрачно)

10 златно

Ако детето ви не посещава Монтесори градина или училище и няма къде да ползва оригинален комплект на мънистата, не виждам защо да не ползвате удобни за вас цветове, вместо оригиналните.

монтесори мъниста

Тъй като не внимавах и прозрачните мъниста се оказаха идея по-големи от останалите, нашият наниз с 9 мъниста стана дълъг колкото онзи с 10 мъниста. Това може да подведе детето. За комплекта нанизи за детето на приятели нарочно размених червеното и прозрачното. Така единичните мъниста станаха прозрачните, а деветката стана червена.

Телта, която ползвах е мека и огъваема. Нанизвате съответния брой мъниста, завивате края на телта. После режете около сантиметър по-дълга нанизаната тел и отново завивате с помощта на клещите.

Постепенно добавям още нанизи. Започнахме с по един, сега имаме по 10 от всеки вид. Всъщност, едва при умножението ще ви трябват непременно по десет от вид. Нанизите могат да се купят готови, продават се комплекти, а можете да си ги направите и сами, не излиза скъпо. Една торбичка мъниста е под 3 лева, ще ви трябват 10 торбички в началото.

КАК ДА ПОЛЗВАТЕ МЪНИСТАТА?

Броене от 1 до 10. Стълбицата с 10-те наниза се подрежда изключително логично за всяко дете. Това може да е началото на ползването на математическите мъниста на Монтесори.

монтесори мъниста

Конструиране на двуизмерни форми или „рисуване“ с мъниста.

Можете дори да направите схеми на рисунки или букви върху картон или на телефона си, които детето да копира. Можете просто да го оставите да създава форми.

монтесори мъниста

Сортиране по цвят.

По възможност ги съхранявайте в кутия с 10 отделения. Ние все-още нямаме такава, но сортирането е възможно и без кутия, нали:)

Събиране и изваждане.

Можете да ползвате нанизите като сметало или като валута, докато играете на магазин. Нанизите са много приятни на допир не само за децата, но и за възрастните. Освен визуално помагало, те са и сензорно.

Представяне на десетици, стотици, хиляди.

Например за броене по десетици, а защо не и за броене през число. За представяне на четни и нечетни числа също. Ще ви трябват много от златните, така че може постепенно да си ги набавяте.

Представяне на геометрични фигури – с еднакви и различни по дължина страни.

Лесно ще визуализирате разликата между квадрат и правоъгълник, както и различните триъгълници например. Двуизмерните форми ще бъдат представени логично.

Умножение и деление.

Таблицата на умножение, макар че трябва да се наизусти, е добре да бъде разбрана и проверена от детето.

монтесори мъниста

На тази снимка се вижда как ползвахме мънистата, когато нямахме пълния комплект. Това си е вид събиране, така че можете да го ползвате дори да имате и десетте вида нанизи. Детето само избира какъв вид нанизи да ползва, за да представи конкретна цифра. Най-много се ползват единиците в началото, така че осигурете поне пет. Но пък липсата им ще подтикне детето да ги разменя с други.

Монтесори математическите мъниста май не са особено популярни в България, но аз с две ръце ги препоръчвам. Те се ползват от ранна детска възраст, а и в училище, сензорни са, развиват фината моторика, подходящи и за дечица с нарушено зрение, освен това са красиви и приятни на допир.

Ако се чудите какви игри да предложите на детето си според възрастта му, просто му дайте мънистата и наблюдавайте. Предложете да сортира, после да направи форми, да направи стълбицата. Едва тогава преминете към събиране. Не е важна чак толкова възрастта, а уменията на детето. Не бързайте, движете се спрямо интересите на детето и се забавлявайте!

Пожелавам ви точни сметки и удоволствие в смятането!


Евел Инара

сметало сензорно