танци вкъщи, пред телевизора

Танците са изключително благодатни за всички нас, не само за децата. Те подобряват настроението, координацията, чувството за ритъм. Те уморяват децата и им помагат да заспят по-лесно, което е чудесно, нали:) Те дават досег с изкуството и себеизразяването.

Докъм четвъртата й година, с Елора „танцувах“ предимно аз, но моите умения в танците за деца се изчерпват с патешкия танц и още няколко елементарни движения. Опитвах се да я подтикна да повтаря движения от видеата на Super simple songs, но това се случваше, само ако и аз танцувах заедно с нея. Година по-късно, след като я записах в трупа по танци, Елора най-сетне започна да повтаря почти всеки танц, който види на екрана, както и да ме моли за видеа с танци. Разтърсих се за информация по темата, която искам да споделя с вас.

Според мен част от тези видеа са подходящи и за момченца, а не само за момиченца. Линковете са към танци върху популярна музика и повечето на руски, но всичко се показва, така че езикът не е бариера. Много щях да се радвам да споделя и линкове с народни танци, но засега не съм попаднала на видео, което детето ми да следва с лекота.

ТАНЦИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

Това е един руски канал, който използва Прасенцата Пепа и Джордж в нещо като елементарно куклено шоу. На мен не ми е любимо, но Елора особено се впечатлява от присъствието на любимите й герои, макар да „говорят“ на руски. Има и други техни клипчета, потърсете канала. Набляга се най-вече на ритмиката, която е началото на детските танци. Също така не забравят да започват с разгряване.
Адресът на канала е:

https://www.youtube.com/channel/UCJ1hIPccI8cBZ5A3DygTpSA

ПЪРВИ СТЪПКИ В БАЛЕТА

Този канал е на английски, в него показват простички балетни движения. Клипчетата може би ще впечатлят основно момиченцата. Елора много го харесва и с усърдие повтаря движенията, откакто ходи на танцов кръжок. Посещенията на танцов клас я подтикнаха да осъзнае, че танцът не е само забавление с някой друг, а удоволствие за самия танцуващ. Адресът на канала е:

https://www.youtube.com/channel/UC2UDAotjwzdMnPToVg7_dsg/videos

РИТМИКА ЗА ДЕЦА

Каналът е най-вече за възрастни, но има няколко видеа, много подходящи за деца. Започваме с ритмиката, има видео за работа върху равновесието, има гимнастика за деца между 3 и 5 години, танци за деца между 5 и 8 години и дори видео как да си направите прическа за танци. Треньорката, също като учителката по танци на Елора, измисля име за всяко движение от танца. Така децата запомнят движенията по-лесно, а после танцувайки, повтарят думичките като подсказка, докато научат добре хореографията. Името на канала е „Онлайн уроки танцев с Шоу-балетом „Культурная революция“, а адресът е:

https://www.youtube.com/channel/UCHMc6uzQYq_mR8bHy2YLzAg/videos

Препоръчвам и ето това видео от същия канал. То показва как да развиваме координацията. Дори и да не разбирате, просто гледайте. Всичко е показано.

ВЕСЕЛ ТАНЦ С УЧИТЕЛКА

Това е единично видео от представление, но учителката по танци присъства на сцената, което помага на децата пред телевизора да повтарят. Песничката много се харесва на Елора – всъщност мелодията, защото тя не разбира текста и все чува развеселяващи я думи като „горчица“, които всъщност не са там:)

БАЛЕТЕН УРОК С МОМИЧЕНЦА

Единично видео от балетен урок. За мен е скучно, но Елора го обожава. Гледа облеклата на децата и тича да сложи тюлена пола и потниче, за да е като тях. После повтаря с упование. Може би и вашето момиченце ще се впечатли, кой знае:)

Това са видеата за танци у дома, които бих препоръчала. Те ще ви бъдат полезни, когато оставате принудително вкъщи или пък ако живеете на място, където няма танцови кръжоци. Забелязах, че Елора не иска да следва много по-големи от нея деца и губи интерес към повечето видеа, които са показани само от възрастни.

Миналата година исках да запиша Елора на танци, но пропуснахме началото на учебната година, защото бяхме болни и аз реших, че вече е късно. Оказа се, че не съм била права. Детето може и да не успее да участва в първото представление, но пак ще се забавлява. Тази година имаше нови дечица дори през ноември. Само за три месеца от хаотичните движения, с които Елора имитираше танца на любимата си Мади – момиченцето от клиповете на певицата СИА – стигнахме до осъзнати, отработени движения. Записахме Елора в трупата по танци към читалище Аура, защото само там намерих танци през делничните дни и близо до дома ни. Първо търсех по-лъскави школи, но сега сме много доволни – децата имат представления на сцената на читалището, което е голяма тръпка за тях. Освен това групата е съставена от деца между 4 и 8 години, без да броя по-големите, които също се смесват с малките от време на време. Смесените групи са много полезни за децата, разликата във възрастта ги стимулира да имитират по-големите и да помагат на по-малките. По-рядко е разделението на групи, което е характерно за класовете по възраст.

Ето че танцовата школа може да се случи и чрез телевизора. Ако детето ви не желае да танцува само, застанете до него и дайте пример. Може и на вас да ви хареса:) Весели танци от мен:


Евел Инара

Може би ще ви хареса и:

чужд език у дома