хартиени ролки конструктор

Не твърдя, че тези три идеи за конструктор от хартиени ролки ще заменят Лего-то на детето ви, но пък ще разнообразят играта и дори ще ви дадат някой и друг час семейна веселба. Имах период, а и сега понякога пак влизам в него, когато непрекъснато набелязвах нови видове конструктори за Елора. Но разбира се, човек не може да купи всички развиващи игри на детето си, дори да не се притеснява колко ще похарчи и да разполага с огромно място за играчки у дома:) Няма и нужда. Когато играчките са твърде много, те не са пред очите на детето и често то играе само с малка част от тях. Когато пак се загледам по някой нов конструктор, осъзнавам че го прави детето в мен, а не майката в мен:) Майката е наясно, че откривателската игра е най-важна за детето й. Майката в мен знае, че почти всички вещи в дома ни имат потенциала да развият ума на детето ми, стига да им дам шанс.

Хартиените ролки вкъщи отдавна не се изхвърлят, събираме ги в голяма кутия и Елора непрекъснато майстори нещо от тях. Естествено, от време на време се освобождавам от някои остарели проекти, защото мястото в апартамента ни съвсем не е безкрайно:)

ХАРТИЕНИ РОЛКИ И ДИСКОВЕ

хартиени ролки игри

Този вид конструктор препоръчвам с две ръце. Много подходящ е и за семейни игри, в които да се състезавате кой ще построи по-висока кула или кой ще сложи последния елемент, преди кулата да падне. Чудесна игра за баланс, която няма да ви струва нито стотинка. Падането на кулата е весело също, особено за по-малките.

Можете да ползвате не само хартиени ролки, а и всякакви картонени кутийки и изрязани парчета картон наместо дискове. Но аз се радвам, че намерих още едно приложение на старите дискове вкъщи.

Тези кули се харесват много на Елора, защото дисковете оформят нещо като тераси, където се задържат малки фигурки. Тя играе на замъци с тях, затова понякога изрязваме тесни „вратички“ в част от ролките.

ХАРТИЕНИ КРЕПОСТИ

хартиени ролки игри

За този вид конструктор ви трябват само хартиени ролки. В горната част на ролките, през около три сантиметра направете малки прорези – около два сантиметра дълбоки и милиметър широки. Колкото по-тесни са процепите, толкова по-добре ще се захващат ролките една на друга.

На мен ми напомнят на защитните стени на българските крепости, затова ги наричам така. Елора много се радва на прозорчетата и вратите от цветна хартия и както всяко дете – изявява желание да ги залепя и рисува сама.

Хартиените крепости също учат на баланс, макар да не се срутват така грандиозно като първия конструктор.

ХАРТИЕНИ МОЛЕКУЛИ

хартиени ролки игри

Просто на това ми напомнят хартиените ролки, свързани с моливи помежду си. Вместо моливи може да ползвате пръчици, но трябва да са с еднаква дебелина, защото между дупчиците в ролките и тях по-добре да няма луфт. Иначе скулптурата ще се разпада.

За да ги направите, пробийте дупчици с остра ножичка и я разширете с молив. Направете дупчици на 5-6 места във всяка хартиена ролка.

хартиени ролки конструктор

Вместо крепости и замъци, може да направите същества. Просто вместо врати и прозорци, нарисувайте усти и очи, които детето да вплита, редейки ролките. Така ще имате хартиена гъсеница от ролки и дискове, чудовище вместо крепост, а с моливите ще бъде още по-лесно да изобразите същества.

Спокойно можете да комбинирате и трите конструктора в един. Както виждате на снимките, става още по-забавно. Препоръчвам ви обаче не просто да дадете на детето си ролките, а да седнете поне първия път с него и да му покажете какво може да направи с тях. Да поиграете вие, включвайки детето.

Няма дете, което да не обича да поиграе с родителите си. Кулата от ролки и дискове е чудесна семейна игра, която може да запълни не една семейна вечер, защото е подходяща както за най-малките, така и за мама и татко, баба и дядо:)


Евел Инара

вижте също:

играчки от кори за яйца