домино математика

Една от любимите ни игри у дома, свързани с математиката е домино. Когато играете, трябва да можете да преброите точиците върху плочките, да намирате еднаквите половинки, да преценявате къде точиците са повече и къде по-малко. Но с Домино можете да учите математика и по други начини, с дечица на три годинки например. Не го препоръчвам за по-мъничките, защото плочиците и точиците на тях са дребнички. Не че е невъзможно, просто няма да ви е много удобно да показвате. Във възрастта до три годинки по-логично е да показвате броенето с цели плочици, а не с точиците върху тях.

Откакто направих за Елора първите карти с цифри по Доман, когато тя още нямаше две годинки, все търся нови и забавни помагала. Не ми харесва ученето с листчета и тетрадки, след като има толкова по-хитри начини за онагледяване на числата. Някак неусетно и години преди първи клас Елора започна да събира и изважда, да брои с десетици и да намира решения на логически задачи. Не твърдя, че всички деца трябва да смятат преди първи клас разбира се, а че това стана наистина неусетно, докато си играехме. А и май не е чак толкова лоша идея, след като по новата образователна програма в първи клас се учи събиране и изваждане до 100. За една година децата ще преживеят огромна промяна и ще се наложи да усвоят голям обем информация. Това едва ли ще е приятно за първолаците, според мен.

А ученето трябва да бъде приятно! Ето как да учите и играете с плочиците на Домино:

Стандартна игра на Домино, малко опростена.

домино математика

Подходяща за деца, които осъзнават цифрите до 20. Игра за двама души. От всички плочки участниците получават по 7. Който има плочка с най-голям сбор от точици, я поставя пръв на масата. Другият участник търси сред своите плочица, която има половинка със същия брой точици като една от половинките на поставената плочка. Играта се реди и в двете посоки. Когато слагате плочка с еднакви половинки, тя се слага перпендикулярно и вече може да се реди и в тези посоки. Ако нямате подходяща плочица, теглите от купа, докато изтеглите подходяща. Играта свършва, щом един от играчите подреди всичките си плочици.

Онагледяване на числата, свързване на число и цифра.

домино математика

От комплекта Домино извадете плочиците от 1 до 5 или 10. Подредете ги от най-малко към най-голямо число. Бройте с тях. Постепенно можете да започнете да пишете цифри и да молите детето да ги сортира правилно. Щом детето усвои цифрите до 10, добавяйте и по-големите плочки, но без да бързате. Тези игри трябва да са кратички – най-много 5-10 минутки с прибирането и да се правят често, поне 2-3 пъти седмично.

Хубавото е, че докато детето сортира плочките по брой, то някак неусетно учи и събиране, защото за по-големите цифри има различни вариации с точиците.

По-голямо и по-малко.

  • Слагате в торбичка плочки Домино. Нека са с числа, които детето разпознава. Един по един теглите плочка. Печели онзи, който е изтеглил по-голямо число.
  • Изрежете от картон знак за по-голямо/по-малко. Слагате две плочки и детето трябва да сложи знака правилно между тях. Моето дете много държи да се редуваме, може би и на вашето ще му хареса. Понякога дори може да бъркате, за да стане по-весело.

Задачки Домино с онагледяване

домино математика

За децата, които лесно боравят с цифрите и се учат на събиране и изваждане. Дайте лист и химикал плюс няколко плочки Домино на детето. За по-забавно сложете плочките в купа или торбичка и нека то само ги изтегли. Задачата може да е различна:

  • Да напише на листа цифрата, съответна на всяка половинка от плочките със знака плюс между тях и да напише решението.
  • Вие да подредите плочките със знак минус или плюс между тях, а то да напише отговорите или да търси плочка с такъв брой точици. Ако ще търси плочица с верен отговор, вие можете да подготвите плочиците за всяко равенство и детето да избира от тях, а не от всички плочки в комплекта.

Кули за баланс

Може изобщо да не ползвате числата на плочките Домино, а просто да си поиграете с тях като с конструктор. Да поставяте един след друг плочка, докато кулата не падне. Да пишете букви, да правите фигури. Да ползвате плочките като парички в играта на магазин…

Домино не е скучна, стара игра. Това е древна игра, доказала ползите си през вековете. Поиграйте!


Евел Инара

чужд език у дома