игра с цветовете

Тази забавна игра е подходяща и за мъниците, които тепърва учат цветовете, и за децата на 5-6 години. Тя има по-простичък и по-усложнен вариант, и е една от първите семейни игри за семействата с малки деца.

Играта има състезателен характер. В нея може да участва повече от едно дете. Може да се играе от дете и родител, а може изобщо да няма състезание и детето просто да хвърля зарчета. Моята дъщеря например не обича да се състезава – също като мен и за разлика от баща си:) Но пък харесва изненадата от зарчетата. Зарчетата се харесват почти на всички деца, затова си мисля, че играта ще им допадне много.

игра с цветовете

Вариант за деца, които тепърва учат цветовете:

необходими са ви:

  • кубче (от детски комплект, дървено или измайсторено от картон от вас)
  • 6 различни на цвят, едноцветни предмета
  • съответните цветове фулмастери/моливи/маслени пастели
  • лепило стик и хартия

Ако кубчето е от дърво, просто оцветете страните му в шестте цвята. Ако е от комплект играчки, оцветете шест листчета в различните цветове и ги залепете върху страните му. Ако майсторите кубче, направете го по-голямо. Децата обичат да мятат зарчето и дори просто да го подхвърляте из къщи и да казвате какъв цвят се е паднал е страхотна игра – хем за моториката, хем за знанията. Може да ползвате картонена кутия от нещо, дори да не е идеален куб. Просто я опаковайте в бяла хартия или я обърнете със щампата навътре.

Как се играе:

Детето хвърля зарчето и трябва да вземе предмета със същия цвят. Ако играете с две деца и те губят мотивация да играят, щом някой ги изпревари, сложете по два предмета от цвят поне в началото. Може децата просто да се редуват, стремейки се максимално бързо да грабнат правилния предмет.

игра с цветовете

Вариант за по-големи деца, учи на наблюдателност:

необходими са ви:

  • две кубчета за зарчетата
  • шест двойки елементи от конструктор в шест различни цвята
  • аналогични шест цвята фулмастери/моливи

Разделете цветовете на елементите конструктор на две. На едното кубче (зарче) боядисайте страните в първите три цвята (по две страни в един цвят). На второто кубче оцветете страните във втората група цветове. Свържете по два елементите от конструктора, като всяка двойка се образува от един елемент от първата и един от втората група. Вижте снимката, за да бъде по-ясно.

игра с цветовете

Как се играе:

Хвърлят се двете зарчета и се падат два цвята. Детето трябва да вземе конструктора, който е точно в тези два цвята. Може да се състезавате. Може просто да засичате време с хронометър – Елора много харесва този вариант. Хубавото на тази игра е, че е възможно да бъде играна едновременно от по-малки и по-големи деца.

игра с цветовете

Надявам се играта с цветове да се хареса на вас и на децата ви:) Весели игри ви желая!

Евел Инара

монтесори мъниста