творби от прежда за деца

Почти всяка година, наближи ли месец март, започвам да мисля разни идеи за мартенички, подходящи за деца. Тази година си дадох сметка, че увлечена да измислям „интересни“ неща, забравям по-традиционните. Забравям, че мартеничките се изработват от прежда, която е чудесен материал за децата, а те рядко я използват в проекти. Затова тази година, освен че показах на Елора как всъщност да усуква червен и бял конец, се поразрових за творби, с които в различна степен ще се справят повечето деца над 3 годинки.

УСУКВАНЕ

Усукването беше като магия за дъщеря ми, все-още го усвоява и аз активно помагам. Ползваме по-дебели конци. Връзваме един към друг един червен и един бял конец, всеки с дължина около двайсетина сантиметра, не трябва да са твърде дълги. Аз хващам единия край, Елора другия. Навиваме. Много често аз навивам, а тя само се стреми да не изпусне нейния край или навива в грешна посока:) После тя хваща възела между двата конеца, а аз опъвам пуснатите свободно краища, които се усукват. Накрая тя връзва възелче. Опитайте, ако не сте го правили с детето си. Дъщеря ми много хареса тази простичка дейност.

творби от прежда за деца

ПРЪЧКИ С ПРЕЖДА

С омотаването на пръчки с прежда ще се справят и двегодишните според мен. Разбира се, не очаквайте детето да изработи повече от една пръчка. Най-вероятно интересът му ще се изчерпи някъде в края на първата. Може дори да не довърши и една, а да я изработите заедно.

Аз оставям на видно място материалите в следващите дни и често дъщеря ми изработва още поне един брой от каквото там сме правили абсолютно самостоятелно и по собствена инициатива. Понякога изработва съвсем различно нещо. Важното е, че е видяла способа на изработка.

За пръчките е удобно да имате лепило на стик. Мацвате с него по пръчката, за да не се плъзга преждата. Няма да е проблем да прескочите лепилото, особено ако пръчката е леко грапава. За по-лесно, вие усучете първите няколко пъти и тогава дайте на детето да продължи. Покажете му как да подпъхва конеца или да го прави на възелче, когато приключи усукването с даден цвят. Пръчките може да ползвате за мартенска украса.

творби от прежда за деца

ПИСКЮЛИ

Препоръчвам да направите пискюлите по-големи, за да е удобно за несвикналите детски ръчички. Ние ползвахме картончета, на които в горната част резнах прорези, където да задържим конеца за връзване на пискюла.

С намотаването отново ще се справят и две-тригодишните според мен. Покажете на детето къде да отреже конеца, след като е намотало достатъчно. Елора едва сега истински усвои връзването на възел, макар скоро да навършва шест години. Колкото и да се опитвах да я мотивирам, досега връзването изобщо не я вълнуваше. Докато правехме пискюли и аз всеки път подсказвах къде да мушне конеца, най-накрая ми омръзна и я оставих да се оправя сама. Е, явно й е било интересно и този път не се отказа. Най-сетне започна да връзва възел с лекота и вече можем да преминем към връзване на панделка:)

Направихме шест пискюла наведнъж, което е доста за моето дете. Аз бях планирала два – по един бял и един червен за всяка от нас. Можете да изработвате пискюла заедно или паралелно по един, всичко зависи от уменията и интереса на детето.

творби от прежда за деца

ПАНО

Едно пано може да бъде изработено от няколко деца, зависи колко време имате и колко са ентусиазирани и търпеливи децата. За моя изненада дъщеря ми изработи цялото пано сама, аз показах само как се закача първото конче. Това пано, освен за украса, може да стане и помагало за усвояване на сплитането.

Първо отрежете един конец и дайте на детето да отреже още конци със същата дължина в двата цвята. Нашите бяха 20 броя и дълги 42 сантиметра. Тази творба има математически елемент, защото изисква равен брой конци. Елора броеше отзад-напред, закачайки ги за пръчицата.

творби от прежда за деца

Сгънете конеца на две, сложете пръчицата над сгъвката. Сгънете двойния конец над пръчката. Промушете краищата през получилата се бримка, както е показано на снимката. Написано звучи по-сложно, отколкото е:)

Развиваме фината моторика, докато усукваме и навиваме преждата. Развиваме и пространственото мислене, и търпението на децата. Работата с различните материали и техники подпомага тяхното въображение. Децата стават по-уверени във възможностите си, когато виждат завършените си творби. Изработката на нещо, което след това ще бъде подарено, е и начин на общуване, на планиране и на опознаване на традицията.

творби от прежда за деца

Тези творби могат да бъдат изработени за украса не само за Баба Марта и не само в бяло и червено. Ние с Елора непременно ще ги опитаме и в други сезони. А в дните, които остават до първи март, ще изработим още малко от тях, защото вкъщи по традиция сами изработваме мартеничките, които подаряваме. Може да не са най-красивите, но пък са направени с обич!

Евел Инара

Може би ще ви хареса и:

мартенички от природата
гъсенички от прежда