опити със свещ

Дойдат ли празници, семействата ни се събират на маса и се веселят. Обаче децата трудно се удържат там. Общо взето гощавката се превръща в предаване на мрънкащото дете-щафета от баба към майка, татко, дядо, леля:) На децата бързо им омръзва на масата, затова в най-добрия случай се преместват под нея, а после някъде по-далеч. Имам тук един набор от простички опити, които удържат Елора около 30 минути на масата след като се е нахранила. Според мен са подходящи и за сватби, рождени дни на пораснали хора както и всякакви гостувания на маса. Дъщеря ми толкова ги харесва, че от време на време ги правим просто така, без да имаме гости.

За тези опити не ви е нужна голяма подготовка. Често на масата и в чантата имате всичко необходимо:

  • 2 свещи
  • кибрит или запалка
  • хартия
  • клечки за зъби
  • цитрусов плод или оцет, или прясно мляко
  • конци от дрехи или прежда
  • два буркана или други стъклени съдове
опити със свещ

Започваме с А и Б на огъня. „Основите“ може да покажете на наистина малко дете – дори на годинка. За самите опити децата трябва да са поне на три годинки според мен. Сложете горяща клечка кибрит в чаша, нека детето я изгаси, заливайки я с вода. Това ще предизвика възторг в него, а също ще го накара да запомни, че водата гаси огъня.

Духването и запалването на свещта е игра, която ще забавлява известно време детето. Тази игра е много полезна за артикулацията, така че ако детето ви иска да духа свещичка, не му отказвайте. Ако му имате доверие, може да му позволите да запали свещта под ваша опека. Следващите опити не са просто игра.

Те целят да научат детето на уважение към огъня.

НАЙ–ГОРЕЩАТА ЧАСТ НА ОГЪНЯ

Трябва ви горяща свещ. Покажете на детето как, ако доближи ръчичка до пламъка, топлината става все по-голяма. Покажете му най-горещата, горна част, която истински може да го опари и как тя винаги сочи нагоре, накъдето и да наклоните свещта. Контролирайте детето, за да няма неприятни изненади.

ИСКРИ В ОГЪНЯ

Трябва ви свещ, кибрит и обелки от цитрус. Покажете как, стискайки обелката срещу свещта, пръските цитрусов сок припламват и се разнася аромат. Нека детето да опита да направи самичко искри. Обяснете, че някои течности горят и разпалват огъня, вместо да го загасят.

Ако нямате цитрусови обелки, пръснете леко (и отдалеч) пламъка с парфюма от чантата си. Внимавайте, тук искрите ще са много по-силни.

опити със свещ

КОЕ КАК ГОРИ

Този опит цели да покаже на детето какво ще се случи, ако огънят е близо до него. Трябва ви горяща свещ, косъмчета от косата ви, също и други нишки. Ако сте вкъщи и имате прежда, отрежете някое и друго парче. Иначе може да ползвате само косъмчета. Може да ползвате и парчета хартия, тревички, сламки при липса на друго.

Покажете на детето как внезапно изгаря целия косъм. То самичко ще подуши миризмата. Ако имате памучна, вълнена и изкуствена нишка, сравнете коя как реагира на огъня. Памучната гори, вълнената изгаря с миризма на пърлено, изкуствената се стопява. Обяснете на детето, че това се случва с дрехите, изложени на огън.

Дори да нямате други нишки, не се отказвайте от опита. Елора например се интересува най-много от горенето на косми:)

ОГНЕН ВЕТРОПОКАЗАТЕЛ

За целта ще ви трябва само запалена свещ. Повейте с ръка от едната й страна и вижте как пламъка започва да танцува, как се накланя от въздуха. Отдалечавайте се постепенно, правейки вятър и гледайте как се отразява това на пламъка.

опити със свещ

ВЪЛШЕБНО МАСТИЛО

Много любима игра за всички деца. Трябва ви хартия, на която може да се пише. Не салфетка, а плътен лист. Трябват ви клечки за зъби и парче лимон/портокал/мандарина или мляко, или в краен случай оцет. Всичко това може да бъде вашето „вълшебно“ мастило.

Нарежете хартията на парчета и нека с натопена клечка за зъби в някое от изброените „мастила“ всеки напише или нарисува нещо отгоре. После нетърпеливо чакате хартията да изсъхне. Дори да не е напълно изсъхнала, опитът пак ще се получи.

Доближете хартията до най-горещата част на пламъка и почакайте. Написаното ще загори и ще стане видимо – в кафяво.

Разкажете как в миналото така хората са писали тайни послания. Този опит може да задържи доста време вниманието на хлапетата, само внимавайте да не подпалят хартията:)

ВОДА ОТ ВЪЗДУХА

Трябват ви две свещи и два стъклени съда с различна големина. Вкъщи ползвам голям и малък буркан. Удобно е свещите да са малки.

Този опит учи децата, че ако няма въздух, няма и огън. Запалете свещите, захлупете ги с бурканите и гледайте как първо ще загасне свещта под малкия буркан, а после и под големия. Бурканите ще се запотят. Нека децата бръкнат, нека близнат кондензиралата влага вътре. Обяснете им, че това е вода. Вода, която се отделя, когато от въздуха изгорим кислорода.

опити със свещ

Може би се чудите колко голямо трябва да е детето, за да му показвате такива опити? Много зависи от самото дете, но все-пак според мен трябва да е поне на три годинки. Забелязала съм, че ако има по-голямо дете, по-малкото ще подражава на неговото поведение. Привлечете по-големите хлапета, за да удържите по-малките:)

Желая ви весели, богати софри, на които да поседнете поне за трийсет минути:)

Евел Инара

Подобни статии:

цветовете на дъгата